Digidesign Air Transfuser - Luupit poikki ja biitit pinoon

|
Image
 

 

 

Air-plugariperheen odotettu kuopus Transfuser on luuppi-, riffi- ja biittityöasema, joka lupailee aivan uusia ulottuvuuksia groove-pohjaisen musiikin työstöön Digidesignin softaympäristössä.

 

Saksalaisen Wizoon yritysosto poiki Pro Toolsia kehittävän Digidesignin leiriin ahkeran Air-tiimin, joka on tiiviissä tahdissa pukannut markkinoille jo viisi hienoa virtuaali-instrumenttia. Linja on kuitenkin ollut melko perinteinen – sampleria, rumpukonetta ja virtuaalipianoa. Luuppi- ja biittiorientoituneilta läppärin näprääjiltä ovat puuttuneet ne omimmat työkalut, ja Digidesignia on varmaan jurppinut, että groovetarpeen iskiessä on jouduttu turvautumaan Acidiin ja muihin ulkopuolisten tahojen softaviritelmiin.
Nyt hiphoppareita ja dj-hahmoja houkutellaan Digin leiriin tanssikansalle räätälöidyllä Transfuser-plugarilla. Air-perheen uusin ja kuudes jäsen hälventää samalla Pro Toolsin mainetta pelkästään kovan luokan ammattilaisille tarkoitettuna äänityssoftana.

Pähkinänkuoressa Transfuser tarjoaa välineitä audiotiedostojen peukalointiin luuppien reaaliaikaisesta siivuttamisesta niiden automaattiseen muuttamiseen midi-patterneiksi – ja paljon muuta. Kätevään ”vedä ja pudota”-käyttöliittymään yhdistyy aimo katras modulaarisia äänigeneraattoreita, pikku rumpukoneita ja sekvenssereitä, luuppityökaluja, efektejä ja sen sellaista.
Transfuserin suunnittelussa on hyvää, että kaikki mitä se käyttäjälle tarjoaa on plugari-ikkunassa näkyvillä ja käsillä. Miinuspuolelle kirjattakoon, että käyttöliittymä ja softan logiikka vaatii sisäistämistä, varsinkin jos tutustuu biittipohjaiseen tekotapaan ensi kertaa. Aiempien Air-instrumenttien tuntemuksestakaan ei ole Transfuserin kanssa sanottavaa etua, se on niin omanlaisensa tapaus.

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 5/2008).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.