Digidesign Velvet – nostalginen kvartetti

|
Image
 

 

Sähköisiä vuosikertapianoja moderniin musiikintekoon siirtävä Velvet on luonteva jatke AIR-virtuaalisoittimien tuotelinjalle. Velvet on hakenut esikuvansa vuosikymmenien takaa, ja millaiset esikuvat – kolme Fender Rhodesia ja Wurlitzer kaupan päälle!

 

AIR-softainstrumentit ovat tuoreita tulokkaita. Velvetiä edeltävä sarja korkattiin viime vuonna Xpand-samplesoittimella, jota seurasivat nopeassa tahdissa hieno Hybrid-syntikkaplugi sekä älykäs Strike-rumpuinstrumentti.
Huima julkaisuvauhti ja luotettava laatu eivät ole kummunneet tyhjästä, taustalta löytyy saksalaisen Wizoon uuttera pioneerityö samplekirjastojen ja virtuaalisoittimien parissa. Kovasti vaurastunut Digidesign näet hankki Wizoon taannoin leiriinsä ja risti sen uudestaan. Advanced Instrument Research -nimellä toimiva paja koodaa nyt hiki hatussa Digidesignin suojissa virtuaali-instrumentteja Pro Tools -alustalle.
Ja siinähän se ainoa suurempi harmin paikka tulikin samalla mainittua heti alkuun. Velvet on RTAS-plugi, ja toimii siten vain Pro Toolsin eri versioiden päällä. Logicin tai Cubasen käyttäjälle Velvetistä ei siis ainakaan tässä vaiheessa ole iloa.
Velvetiä käytetään muiden RTAS-soittimien tapaan Pro Toolsin mikserin kautta. Instrumenttiraidan kanavalohkoon avattuna se integroituu Pro Toolsiin täydellisesti, joten miksausautomaatio ja plugiefektit toimivat ihan kuin audioraidoillakin.

Virheistä voimaa

Kuuluisimpien sähköpianomerkkien soundit ovat muokanneet rytmimusiikin ilmettä aikojen saatossa siinä missä sähkökitara tai bassokin. Takavuosikymmenien teknologian viehättävä keskentekoisuus tuotti soittimien ääneen nyansseja siinä määrin, että epätäydellisyydestä tuli yksi soundin luonteenomaisia rakennusaineita. AIR-pajan haasteena on ollut toisintaa koko tämä rikas sointien kirjo ja signaalitie virheineen päivineen.
Vuosikertapianojen elektromekaanisesti synnyttämä ääni tuotetaan Velvetissä samplemateriaalin ja mallinnuksen yhdistelmällä. Menetelmä tuottaakin uskottavampaa tulosta kuin raaka samplausmeininki. Velvet jäljittelee aidon sähköpianon käyttäytymistä hyvin: hiljainen tapailu aukeaa lyöntivoiman kasvaessa, eikä sormi tökkää samplen saumapaikkaan edes koskettimistoa ylös alas juostessaan.

Velvetin samplemällien keveydestä on sekin etu, että uusi piano latautuu muutamassa sekunnissa, ja pianokohtaiset presetit silmänräpäyksessä. Koska Velvet ei tarvitse gigatavuittain sampleja, se lataa kaiken tarvitsemansa raakamateriaalin keskusmuistiin.
Jos keskusmuisti alkaa huveta, käyttäjä voi valita sopivamman vaihtoehdon kolmesta samplepaketista (XXL, Mid, Eco). Merkittävää soundieroa ei yhden pykälän siirrolla suuntaan tai toiseen välttämättä ole, mutta kone jaksaa taas raksuttaa.

 

Oheinen teksti on alkuosa artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 3/2007).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.