Manttelinperijä

|
Image
 

 

PRS Guitarsin perustaja Paul Reed Smith on aina ollut vanhojen Gibsoneiden ystävä, joten ei ole ihme, että PRS-kitarat muistuttavat rakenteeltaan monin tavoin Gibsonin soittimia. Tämänkertaisista testisoittimista ensimmäinen on PRS:n kunnianosoitus entiselle Gibson-johtajalle Ted McCartylle ja toinen puolestaan edullisempi kansanpainos yhden soololoven Singlecut-mallista.

 

Vaikka PRS McCarty näyttää päällisin puolin aivan tyypilliseltä PRS-kitaralta, on tässä mallissa kuitenkin muutama selkeä ero esimerkiksi Custom-malliin. Ensinnäkin viritinlapa on hieman ohuempi ja se kallistuu hiukan enemmän taaksepäin kuin muissa PRS-malleissa. Tämän on tarkoitus antaa kitaralle lisää sustainia.
Samasta syystä McCarty-mallissa käytetään myös vanhanaikaisia Schallerin valmistamia virittimiä sekä yksiosaista tallaa. Talla tehdään kevyestä alumiini-seoksesta, jonka tarkka koostumus on salainen. Intonaatio säädetään ainoastaan molempien e-kielten perusteella ja koko tallapalkin kulmaa sopivasti muuttaen. Muut kielet hoituvat tallan valmiiksi kompensoidun harjanteen kautta.
Systeemi on tarkoitettu 009- ja 010-kielisatsien kanssa käytettäviksi. Jos mielii käyttää paksumpia kieliä, on vaihdettava toisenlaiseen, tähän tarkoitukseen soveltuvaan tallaan. Tämäkin versio on Schallerin valmistama ja se on suunniteltu juuri tätä kitaramallia varten.

Jotta sointia saataisin vietyä vielä hieman enemmän vanhan Les Paul -kitaran suuntaan, on PRS McCarty -mallissa rungon mahonkisen takaosan paksuutta lisätty ja samalla loimuvaahterakantta on ohennettu.
Myös koko mikrofoni- ja säädin-osasto on sommiteltu uudelleen. Kitaraan on asennettu metallikuoriset mikit, jotka on nekin suunniteltu juuri tämä mallia varten. Kolmiasentoisen kytkimen lisäksi McCartyssa on master volume -säädin sekä master tone -säätimet. Tone-potikkaan on lisäksi piilotettu nostokytkin, jolla voi kytkeä humbuckereiden sisämmät kelat pois päältä.

Teksti: Martin Berka, Kuvat: Tommi Posa

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 1/2007).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.