Vox AV15 – kahdeksan vahvistinta yksissä kuorissa

|
Image

Vox ujuttaa AV-sarjaa soittajien makuuhuoneisiin, studioihin ja miksei esiintymislavoillekin. Aseinaan sillä on näyttävä ulkoasu ja monipuolinen soundivalikoima.

Kuinka tehtävä käytännössä onnistuu malliston edullisimmalta ja pienikokoisimmalta jäseneltä?

Pitkän linjan brittiläinen vahvistinvalmistaja Vox on marssittanut kauppoihin uuden, Analog Valve -nimeä tottelevan putkihybridien sarjan. Mallisto pitää sisällään kaikkiaan kolme putki- ja puolijohdetekniikkaa yhdistelevää, useaa eri vahvistintyyppiä jäljittelevää comboa. Kaikki sarjan vahvistimet valmistetaan Vietnamissa.

Testissä ollut AV15 on kahdeksantuumaisen kaiuttimensa ja 15 watin nimellistehonsa perusteella sarjan kompaktein ja edullisin malli. Mitoiltaan kyseinen combo on pieni, vain 37 × 45 × 23 cm, ja painoa sillä on hieman vajaat kahdeksan kiloa. Se onkin valmistajan mukaan suunnattu erityisesti koti- ja studiokäyttöön ja käytännössä se osoittautuikin näihin tarkoitusperiin varsin oivalliseksi laitteeksi.

Vahvistimessa on kahdeksan täysin analogisesti toteutettua etuastekytkentää ja yksi etu- ja pääteasteen kesken jaettu 12AX7 (ECC83) -putki. Lähin jossakin määrin vertailukelpoinen mallisto Voxin lähihistoriasta löytynee Valvetronix-sarjasta, jonka etuasteessa käytetään kuitenkin AV:sta poiketen digitaalista mallinnusta.

 

Vaikuttavia säätömahdollisuuksia

Vox AV15:n kontrollit ovat selkeät ja sopivan monipuoliset. Preamp Circuit -kytkimellä valitaan jokin kahdeksasta etuastetyypistä, ja suoraan soundiin vaikuttavien erillisten gain- ja volume-säätimien lisäksi valikoimassa on myös lopullisen äänenvoimakkuuden määrittävä Power Level -potentiometri. Sävynsäätöön on tarjolla perinteinen kolmikaistainen taajuusmuokkain.

Image

Lisää muokkausvaraa antavat etuasteen Bright- ja Fat -kytkimet, joista ensimmäinen buustaa diskanttia ja jälkimmäinen alataajuuksia. Bright/Fat -kytkin vaikuttaa ulostulevaan ääneen selkeästi, ja etenkin ”paksummalle” puolelle mentäessä alataajuuksien vahvistus on melko voimakasta.

Pääteasteelle on vielä omat Bias- ja Reactor-liukukytkimensä, joista ensin mainittu määrittää pääteasteen putken puolikkaan ”kuumuuden”. Jälkimmäinen puolestaan vaikuttaa siihen kuinka dynaamisesti päätevahvistin reagoi etuasteesta vastaanottamaansa signaaliin.

Tämäkin muokkain on vaikutuksiltaan tehokas, ja Bias-kytkimellä soundia saa muutettua vintage-asennon täyteläisemmästä ja paksummasta modernin puolen kirkkaampaan ja leikkaavampaan suuntaan.

Vox AV-vahvistimissa on lisäksi aux-tulo ulkoisille äänilähteille ja kuulokeliitäntä hiljaiseen jammailuun.

 

Ääntä joka lähtöön

Vahvistimen etuasteen eri soundityypeillä kattaa äänimaailmat Fendermäisistä heleistä puhtaista soinneista Vox- ja Marshall -henkisten brittirock-soundien kautta aina Rectifier-koulukunnan sirkkelöintiin saakka. Kuumemmilla mikeillä ja gainia yli kello kolmen annosteltaessa menivät raskaimmin särötetyt High Gain -soundit omassa käytössäni hieman liiankin muhjuisiksi ja suriseviksi, äänen erottelevuuden ja tiukkuuden kustannuksella. Särön määrä tosin totteli tällöinkin hienosti kitaran äänenvoimakkuuden säätöjä – jopa kaikkein saturoituneimmillakin asetuksilla – ja yleisesti ottaen vahvistin mukailee soiton dynamiikkaa varsin miellyttävästi.

AV15 tarjoaa soittajan käyttöön kolme digitaalista efektiä (chorus, kaiku ja viive), joita voi käyttää samanaikaisesti toistensa kanssa. Efektien tasoa sekä tehosteesta riippuen joko no-peut-ta, viiveaikaa tai pituutta voi portaattomasti säätää yhteisellä potikalla. Tämä asettaa omat rajoitteensa efektien millintarkalle hienosäädölle, mutta toisaalta pitää kontrollipaneelin selkeänä ja helposti lähestyttävänä.

Vahvistin ottaa ulkoiset efektit hyvin vastaan, joskin efektilenkin puute saattaa aiheuttaa joillekin käyttäjille pulmia pedaalien täysimääräisen hyödyntämisen suhteen. Itse tulin mainiosti toimeen sisäänrakennettujen tehosteiden varassa, mutta mainittakoon tässä samalla, että sarjan isommat mallit tarjoavat myös liitännät efektilenkin kautta sellaisia tarvitseville.

Kaiken kaikkiaan AV15 on kokoonsa nähden isoääninen vahvistin, joka tuottaa varsin uskottavasti erilaisia soundityyppejä. Aivan erityisellä lämmöllä sitä voisikin suositella soittopuuhiensa alkuvaiheessa askaroivalle, sillä juuri mahdollisuus kaivaa esiin useita erilaisia soundimaailmoja yhdestä vehkeestä innostaa varmasti myös soittamaan monipuolisesti.

AV-sarjan pienin malli on monipuolinen vahvistin koti- ja studiomuusikoille erittäin kompaktissa ja helposti liikuteltavassa muodossa. Isommat mallit vastaavat soittajan tarpeisiin sitten jo keikkakelpoisella voluumillakin.


VOX AV15

Kitaravahvistin hybriditekniikalla

• nimellisteho 15W
• VOX Original -kaiutin, 8 tuumaa
• 3-alueinen EQ: bass, middle ja treble
• erilliset gain- ja volume-säädöt
• Power level -säätö lopulliselle äänenvoimakkuudelle
• yksi etu- ja pääteasteen kesken jaettu 12AX7(ECC83) -putki
• sävyvalinta etuasteelle Bright/Fat
• sävyvalinta pääteasteelle Bias/Reactor
• kolme digitaaliefeketiä: modulaatio, delay ja kaiku
• mukana tulevat virtalähde ja ohjekirja
• hintaluokka: < 300 euroa

Lisätiedot: EM Nordic
 

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2016. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Tämäkin laite on edelleen ajankohtainen ja sen tekniset ominaisuudet vastaavat testattua kappaletta, joten avasimme jutun myös nettiin vapaasti luettavaksi. 

Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.