Pepa Päivinen & Good Romans: Ghost of a Dog

Image

Rumpali Jussi Miettola ja kitaristi Ilari Filander muodostavat yhdessä duon Good Romans joka hiljan julkaisi yhdessä Pepa Päivisen kanssa komean levyllisen improvisoitua musiikkia.

Päivinen on mittavan uran tehnyt pitkän linjan jazzmuusikko ja Umon baritonifonisti, tällä levyllä hänen soittiminaan ovat tenorisaksofoni, bassoklarinetti, huilu sekä perkussiot.

Hieman alle 40 minuuttia kestävä taltio liikkuu sävykkäästä äänimaisemasta toiseen. Miettola ja Filander tekevät hienoa työtä kehitellessään tunnelmia ja äänimaisemia sekä varsinaisilla instrumenteillaan, että elektroniikka-puolella. Levyn kansiin on merkitty heille vain ”electronics”, sen kummemmin erittelemättä mitä tällä tässä yhteydessä tarkoitetaan. Kaikki kuultavissa oleva musiikki on kuitenkin Miettolan mukaan hetkessä improvisoitua, eikä esim. konepuolta ole lisätty tai muokkailtu jälkeenpäin.

Pepa Päivisen toiminta on kautta levyn komeaa, jopa vangitsevaa kuultavaa. Ensimmäisen raidan fonisoolo avaa levyn väkevästi ja hienoa kuultavaa riittää levyllä kuultavissa soitinten välisissä vuoropuheluissakin.

Pepa Päivinen & Good Romans toimii yhtenä pakettina, joka elää ja hengittää yhdessä, keskustelee, kommunikoi. Tämä tekee levyn kuuntelemisesta miellyttävän kokemuksen useitakin kertoja. Musiikista löytää uusia puolia mitä enemmän sitä kuuntelee ja siihen paneutuu.

Good Romans -duolla on soitossaan runsaasti dynamiikkaa ja intensiteettiä. Rajuimpaan kollektiiviseen rymistelyyn ei kuitenkaan lähdetä vaan vuoropuhelun tunne säilyy, yhteen ääneen huutamisen sijaan. Valitettavasti en ole tätä kokoonpanoa päässyt todistamaan vielä elävänä toteuttamassa itseään. Toivottavasti asia on mahdollisimman pian korjattavissa.

Levylle on saatu taltioitua hienoja tunnelmia ja hetkiä ja vaikka tällaiset levyjulkaisut eivät listoilla juhlikaan, ei se missään tapauksessa vähennä niiden arvoa. Suomessa julkaistu, suomalaisten tekijöiden improvisoitu musiikki, on kuitenkin omanlaisensa tuokiokuva tästä ajasta ja muistutus siitä, että musiikkia monissa muodoissaan on edelleen olemassa.

Pepa Päivinen & Good Romans: Ghost of a DogPresence Records, 2014

Jatkopolut:

Levykauppa Digelius Music 

Pepa Päivinen & Good Romans facebookissa