Gibson SG täytti 50 vuotta

|
Image
Image
 

Gibsonin ensimmäinen lankkumallinen sähkökitara, vuonna 1952 ilmestynyt Les Paul Standard, oli ulkonäöltään tietoisesti melko lähellä firman perinteisiä orkesterikitaroita. Konservatiiviset muusikot hyväksyivät rungon klassisen pyöreän muodon helpommin kuin ruuvikaulaisen ja tasakantisen Fender Telecasterin. Les Paulin kaarevassa kannessa oli myös se lisäetu, että työn vaativuuden takia se oli huomattavasti hankalampaa kopioida.

Kitaristi Les Paul oli 1950-luvun alussa hyvin suosittu Yhdysvalloissa, joten hänelle tehdyn nimikkomallin myynti lähti hyvin liikkeelle, mutta jo saman vuosikymmenen loppupuolella Les Paul -kitaroiden suosio alkoi laskea. Standardin kannen muuttaminen kultaisesta likuväritykseen, sekä edullisempien Junior-, TV- ja Special-mallien perusteellinen uusiminen toi myyntilukuihin hetkellistä piristystä, mutta se ei riittänyt. Gibsonin silloisen johtajan Ted McCartyn mielestä alkuperäisen Les Paul -kitaran ongelmakohdat olivat rungon pienuus, paino ja paksuus.

Vuonna 1961 Gibson esitteli radikaalisti uudistetun Les Paul -mallistonsa. Mahonkirunko oli ohut, siinä oli mukavuutta lisäävät viisteet ja kaksi terävää sarvea. Kaulaliitoskin oli vasta 22 nauhan kohdalla. Mikrofonivarustus pysyi kaikissa malleissa muuttumattomana, mutta kaulamikrofonia siirrettiin uuden kaulaliitoksen tieltä hieman lähemmäksi tallaa.

Vibratot olivat '60-luvun alussa muodissa, ja niitä asennettiin lähes kaikkiin silloin tehtyihin kitaroihin stopbar-kieltenpidikkeen sijaan. Ensimmäinen Gibson-vibrato sivusuuntaan toimivalla kammella oli erittäin huono, mutta 1963 ilmestynyt Gibson Maestro sekä Bigsbyn B5 toimivat SG:ssä yleensä varsin hyvin.

Kitaristi Les Paulilla ei ollut 1960-luvun alussa enää listahittejä, avioero Mary Fordista oli meneillään, eikä hän myöskään pitänyt uusista nimikkokitaroistaan. Paul ja Gibson päättivät jättää markkinointisopimuksen uusimatta, ja mallistolle annettiin uusi nimi – SG (Solid Guitar).

Kestosuosikki

Gibsonin SG-mallisto on ollut alusta suosittu ja kitarat löysivät nopeasti myös nimekkäiden soittajien käsiin. Pitkällä listalla on sellaisia nimiä kuin George Harrison, Eric Clapton, Carlos Santana, Mike Oldfield, Frank Zappa, Pete Townshend, Tony Iommi ja Angus Young.

Vertailussa Les Paul Standardin kanssa SG Standardin erilainen runkorakenne ja kaulaliitos johtavat hieman tuoreempaan ja avoimempaan perussointiin – se on siis varteenotettava vaihtoehto tiheäsoundiselle Les Paulille.

Gibson SG:t ovat olleet koko 50 vuoden ajan yhtäjaksoisesti tuotannossa, ja juhlavuonna Gibsonin SG-mallisto on laajempi kuin koskaan. Valikoimaa löytyy edullisesta SG Melody Makerista kalliisiin Custom Shop -malleihin.

Teksti: Martin Berka

Kuvat: Tommi Posa, sekä Gibson

 

 

 

Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Lisää samaa aiuhepiiriä käsitteleviä ja ennenkaikkea laajempia artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.

Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta