Pyroman uusiin tiloihin – tupareissa kunnon meininki!

|
Image

Pyroman-pyrotekniikkafirman "uusien" toimitilojen avajaisia vietettiin Espoossa Halloween-aattona. Ajankohdasta johtuen vieraina nähtiin muun muassa vampyyreita, merirosvoja, viikatemies ja Mr. Lordi Tomi Putaansuu, joka oli kaikkien hämmästykseksi pukeutunut ihmiseksi.


Kaksi vuotta sitten hankitun rakennuksen tupakkapaikalla turisee mies, jota ei laskusuhdanteet paljoa heilauta. Pyromanin omistaja Markku Aalto kertoo ettei mitään laskusuhdanteeseen liittyviä ongelmia ole ollut.
– Ei mua häiritse tollaset. Jos kaikki alkaa painaa jarrua niin sitten menee kaikki puihin. Jonkun täytyy aukoa teitä, hän vastaa tiedusteluun että eikö pelottanut investoida uusiin toimitiloihin tällaisina aikoina.

Image

Seitsemän-kahdeksansadantuhannen liikevaihtoa pyörittävän firman toiminta on ollut nousujohteista koko laman ajan. Vuonna 2008, jolloin pankkikriisi ja muut kauheudet alkoivat, Pyroman teki historiansa parhaan tuloksen. Mitä syvempää lama on ollut, sen paremmin on Pyromanilla mennyt. Aalto ei osaa itsekään kertoa syytä nousujohdanteeseen. Haastatteluhetkestä vuoden loppuun eli kahden kuukauden ajalle keikkakalenterista löytyy kymmeniä keikkoja. 
– Meillä on jopa liikaa niitä, mutta kyllä me niiden kanssa pärjätään. Lama on, taantuma on, ja joka puolella tingitään eri asioista mutta jostain syystä nää erikoistehosteet ja pommibisnes tuntuu vetävän paremmin kuin koskaan ennen. Joka on hyvin outoa. Olin ihan varma kun pankit meni nurin vuonna 2008, että tää homma loppuu.

Homma ei loppunut, vaan alkoi ennennäkemätön keikkaputki, joka on komeaa kerrottavaa ihan jo pelkästään Suomalaisen itsetunnon pönkityksen kannalta. Putki alkoi samaisen vuoden Serbian Euroviisuista. Siihen perään vuonna 2009 Moskovan Euroviisut ja kaksi Nightwish-kiertuetta. Pieni hengähdystauko ja sitten Osloon viisuilemaan. Kaksi vuotta breikkiä Euroviisuista kunnes tuli soitto Ruotsista.
– Ne oli alkuun sitä mieltä että ne tekee viisunsa ite, mutta pyysivät mua sitten kuitenkin. Tehtiin ensiksi Melodifestival (Ruotsin viisukarsinta) joka on isompi kuin niiden Euroviisut. Kaksi viikkoa himassa siinä välissä ja sitten autoon ja Malmöön. Kuusi viikkoa siellä, tulin himaan ja sitten alkoi taas Nightwish-kiertue.
– Juttuja vaan tippuu. Käytiin Japanissa, Kiinassa ja Filippiineillä tekemässä ilotulituksia. Ihmiset vaan soittaa meille että tulkaa.

Lordin Euroviisivoitto näyttelee suurta osaa yhtiön historiassa. Yhteistyön alkaminen oli kirjaimellisesti lähtölaukaus Pyromanin suuremmalle kansainväliselle menestykselle.
– Vuoden 2006 Euroviisukarsinnat oli tulossa ja mietittiin miten asioita lähdetään tekemään. Ehdotin että tehdään isolla. Katotaan mitä saadaan aikaan. Meikäläinen latas niin paljon pommeja ettei ole ikinä nähty. Kannoin kaikki laarinpohjat sinne. Ammuttiin eka kuti, sitten kun päästiin toiselle kierrokselle ammuttiin vielä isompi kuti. Yleisradion erikoistehostemiehet tulee huutaa että "Nyt Markku menit kyllä liian pitkälle!" "Enkä  mennyt, watch me!" Se oli niin iso että katoin itsekin että nyt tuli aika rajusti. Noh, mitä sillä saatiin aikaan? Euroviisuvoitto ja Lordi Ateenaan. Aika yksinkertasia juttuja.
– Oltiin viikko Ateenassa. Kun päästiin sinne, soitin rouvalle kotiin, että me voitetaan tää juttu. Tää on päivänselvä juttu, voitte taputella homman nippuun. Jos et ole ollut Euroviisuissa, sitä ei voi käsittää. Mutta sen jälkeen olen tehnyt viidet viisut ja joka kerta tajunnut miten se homma menee.  Se on maailman omituisin porukka, joka sitä tekee. Ensimmäisellä kerralla oli ihan ihmeissään, että mitä tää on. Onhan se kuitenkin maailman isoin musiikki-ohjelma.

Pyroman on siis kansainvälisestikin iso tekijä. Markku Aallon arvion mukaan se sijoittuu Euroopan firmoissa top 10:iin. Yhtiön filosofiassa asiakkaalle annetaan aina enemmän kuin se tilaa. Vaikka välillä mentäisiin tappiolla, satsaus yleensä maksaa itsensä takaisin jossain vaiheessa.
– Ei ole sattumaa että nää keikat tulee meille. Jos joku meidät tilaa, niin ne tietää mitä ne saa. Me halutaan tehdä hyvännäkönen juttu välittämättä paljon siitä tulee rahaa tai mitä se maksaa. Jos se on riittävän iso keikka, rahaa tulee tarpeeksi. Ei sun tarvi muuttua miljonääriksi päivässä. Ei se ole sen kummempaa. Mutta kun osalla yrittäjistä on se ongelma että pitää maksimoida se voitto sillä sekunnilla. Sit sä rupeet laskemaan joka mutteria ja äijää, mitä sulla on. Tee hyvin se homma, niin saat sen seuraavanakin vuonna. Saat kahdessa vuodessa kaksinkertaisesti sen rahan minkä yhtenä vuonna huonosti hoidettuna. Päälle vielä maineenmenetys.

Suurin osa Pyromanin asiakkaista on tullut sillä taktiikalla mukaan, että firma on alkuun maksanut omista rahoistaan osan tuotannosta. Jos se poikii jotain suurempaa, hommia jatketaan yhdessä.
– On tehty ja näytetty mitä osataan ja siitä se on ruvennut kasvamaan. Ei tuollainen toiminta ole vieläkään pois maailmasta. Teen edelleenkin aika paljon juttuja samalla tavalla.

Markku Aalto painottaa että Pyromanin hommaa tehdään sydämestä. Kyseessä on ala, jolla ei toimia leipäpappina.
– Sen motivaattorin pitää olla jossain muualla. Jos raha on se primus motor, jolla tätä tehdään, niin sitten ala kuolee. Kaikki luovuus häviää, kun aletaan miettimään mitä tuokin suhaus maksaa, eikä miltä se näyttää, tai mitä ihmiset tai bändi siitä saa. Sitten jos sä huomaat että tolla balanssilla sulla menee aika paljon rahaa tohon juttuun, mutta saat paljon keikkoja, niin loppupeleissä sä voitat sillä enemmän kuin että alat laskemaan joka senttiä. Aika simppeliä, ihmiset ei vaan ymmärrä sitä. Sydän on kaikkein tärkein. Sun pitää rakastaa sitä, että sä hyppäät tohon onnikkaan ja suhaat keskellä yötä ja kannat niitä pirun mustia laatikoita.
– Pyroman on tehnyt Nightwishia vuodesta 2000. Kait sekin jotain kertoo, Aalto hirnahtaa.

Samalla hän ottaa kantaa Suomalaiseen toimintakulttuuriin, jossa epäonnistuminen ei ole vaihtoehto. Hyvänä esimerkkinä tästä on "vaikeus" tai "ongelma" -sanojen vaihtuminen "haaste"-sanaan.
– Suomessa pitäisi ymmärtää se että välillä kaikki asiat ei onnistu. Täältä puuttuu kokonaan epäonnistumisen kulttuuri. Mehän ollaan täysin suorittajakansa, insinöörikansa. Jos joku menee puihin, niin kaikki on heti lynkkaamassa syyllistä. Mutta kukaan ei koskaan mieti, miksi se meni mönkään. Mitä enemmän olen pyörinyt maailmalla, olen tajunnut että ihminen saattaa välillä epäonnistua ja se on ihan okei. Mutta meillä Suomalaisilla ei sitä lupaa ole, mikä on mun mielestä aika saakelin rajua. Sen takia täällä ihmiset tappaa itsensä. Ei ole pelkästään yhtä tietä, se tie johtaa molempiin suuntiin. Voi olla että huomenna homma loppuu, sillä se on tasan varma että sä olet just niin hyvä kuin sun viimesin keikka. Tää on niin raadollinen bisnes tää viihdebisnes.

Sydämen mukaan toimimisesta kertoo että Pyroman toimii myös mesenaattina lehtemme sivuillakin vierailleelle The ASAP's yhtyeelle ("Roudarin elämää – oppaana Antti Toiviainen" Riffi 2/14).
– Eikö se pidä nuoria jeesata, ettei ne lähde kadulle ryyppäämään, kysyy Markku Aalto.

 

Antti Toiviainen ja The ASAP's

Image


Lehtemme sivuilta tuttu kitarateknikko Antti Toiviainen esiintyi The ASAP's-duollaan Pyromanin juhlissa. Yhtye julkaisi samassa tapahtumassa uuden levynsä, Fiction Circus. ASAP's on tehnyt Pyromanin kanssa yhteistyötä jo vuosia.

Eksoottisen näköistä kitaravalikoimaa, pedal boardin leveyttä ja eri soundeja ihmetellessä oli pakko tiedustella kuinka montaa eri soundia Toiviainen keikalla käyttää?
– Käytössä on kolme eri vahvistinta: Cream Sound, Gibson ja Marshall ja niihin tietysti vaihtoehtoina eri fuzzeja, boosteja ja oktaavipedaaleita. Käytän ainakin kolmea eri soundia mutta tietysti sitten kun kitarat vaihtuu, niin soundit myös.

Käytössä oli kolme kitaraa. Danelectron Double Neck, josta löytyivät baritoni ja normikitara, Gibsonin Double Neck kaksitoistakielisellä- ja normikaulalla ja Gibson ES-355.
Danelectron baritoni oli A-vireessä ja normikaulassa D-vire. Gibsonin 12-kielinen D-vireessä ja normikaula droppi-C:ssä, joka oli myös ES 355:n viritys.
Stompboxeja lavalla nähtiin mittavammankin steppausshown tarpeisiin. Tallattavana olivat Cry Babyn wahwah, Fulldrive 2:en särö, BYOC särö/boosteri, BYOC Leeds -fuzzi, Bossin Space Echo -delay, EHX POG2 oktaavipedaali ja A/B-boksi, jolla valitaan kaksi tai kolme vahvistinta kerrallaan.
– Myö ollaan tehty jopa video Facebookiin nimellä The ASAP's Guitar Rig. Siellä pystyy käydä katsomassa millanen miun kitarajärjestelmä on. Mie käytän kolmea, mutta pääasiassa kahta vahvistinta samaan aikaan, kolmas harvemmin käytetty on Marshall sen takia, että saadaan alapäätä, kun meidän basisti ei ikinä kerkii treeneihin, Toiviainen hörähtää.      

ASAP'sin Guitar Rigiä voi ihmetellä myös Custom Soundsin sivuilla. Perjantain levynjulkkarikeikka meinattiin vetää kahdella kaapilla kun Toiviainen pudotti päivää aiemmin Cream Soundin keikkareissulla maahan. Se keikka soitettiin kahdella vahvistimella, mutta onneksi Custom Soundsilta saatiin perjantaiksi varacombo lainaan, sillä Helsingistä ei Celestionin 10" kaiutinta löytynyt.
– Oli se hajonnut combo näytillä mutta ei päällä. Ja hyvältä näytti. Se on tärkeintä.

Antti kuvailee uuden levyn synnytystä pitkäksi mutta mukavaksi, josta selvittiin ihan ilokaasun voimalla. Edellinen albumi kasattiin treenikämpällä riffeistä, mutta tällä kertaa Toiviainen oli demottanut kappaleitaan valmiiksi keikkabusseissa ja hotellihuoneissa kiertäessään maailmaa HIMin ja Nightwishin kanssa.
– Puolet biiseistä on syntynyt mies ja kitara -pohjalta. Itse ainakin huomaan sen eron. Nyt levyllä käytettiin jopa akkaria. Livenä sitä paikkaa  Gibsonin Double Neckin 12-kielinen.
Se on vaan se juttu meillä, että pitää olla kaksikaulanen kitara. Siitä vaan tulee se tietty fiilis.

Kuten jo alussa tuli ilmi, soitti vannoutunut Gibson-mies osan keikasta Danelectron baritoni-kitaralla. Mitäs mitäs?
– Se oli miulla jo ennen kun ASAP's perustettiin. Päätinkin kerran eräässä coverbändissä soittaa niitä biisejä baritonilla. Riffittely lähti baritonilla uusiin uomiin ja jäi päälle.
Se on erittäin hienosoundinen kitara. Ollaan kokeiltu kaikkia parempia barskoja, ne on ihan okei ja pysyvät paremmin vireessä, mutta soundi ei ole missään tapauksessa niin hyvä. Toi on jotenkin niin huono, että se on hyvä. Rohinaa löytyy - siinä ei hiljaista hetkeä ole. Kun potkaiset fuzzin päälle, sitä ei voi olla soittamatta. Siinä ei odotella. Ei mikään kitarateknikon unelma. "Mites, onko hurinoita? No on". Se pitää vaan tietää. Kun polkaset fuzzin päälle, niin hurina kymmen-satakertastuu. Ei se onneksi soiton alta kuulu. Silleen mie olen ratkaissut tämän ongelman. Hurina on ominaisuus.

Lisätiedot:
• Pyroman netissä
• Asaps facebookissa
• Asaps tekee ruisleipää videolla
• Asapsin pedaalirysä Custom Soundsin sivustolla

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.