Midas XL48 – lisää mikrofonikanavia

|
Image
Image
Kanavapula voi yllättää niin saliäänimiksaajan kuin äänittäjänkin. Midas tarjoaa avuksi kahdeksan mikrofonivahvistimen pakettia, jonka voi liittää olemassa olevan systeemin jatkeeksi joko digitaalisesti, analogisesti tai molemmin tavoin.
 
XL48:n mikrofonivahvistimet juontavat juurensa XL4-mikseriin ja ne on varustettu tasonsäädön lisäksi -20 dB:n vaimennus-, polariteetin kääntö-, ja phantom-syötön kytkimin, sekä lisäksi säädettävin basso- ja diskanttileikkurein. Signaalitasojen mittarointiin on joka kanavassa kahdeksan ledin pylväät.
Balansoidut analogitulot löytyvät yksittäisten XLR-liitinten lisäksi myös 25-napaisen D-liittimen muodossa. Samanlaisen D-liittimen kautta jokaisen kanavan voi poimia myös laitteesta ulos analogisena. Kolmas D-liitin taas on varattu digitaaliseen AES/EBU-kytkentään lähtösignaalille.
Adat-portteja on kaksin kappalein, ja niiden käyttö riippuu näytetaajuudesta: 44,1 ja 48 kHz:n taajuudella kaikki kahdeksan kanavaa mahtuvat yhden valokuidun sisään, kun taas korkeammat näytetaajuudet, 88,2 ja 96 kHz vaativat sitten jo kahden kaapelin käyttöä.
Digitaalista audion siirtoa varten XL48:n takalaidasta löytyvät myös kellosignaalin tulo ja lähtö, joilla Midaksen saa tahdistettua muuhun laitteistoon.
Kaikki lähdöt ovat käytössä koko ajan, joten XL48 palvelee myös signaaleiden jakopakkina.

Ruisleipää sen olla pitää

XL48 on kätevä jatkopala laitteistoon silloin, kun mikrofonikanavat loppuvat kesken, mutta analogisia tai digitaalisia tuloväyliä on vapaana. Tai silloin, kun olemassa oleville mikrofonivahvistimille haetaan vaihtoehtoa joko peruslaadun puutteiden tai soundipolitiikan vuoksi.
Laitteen tukeva kotelo, jämäkät liittimet ja säätimet, selkeä mittarointi sekä oma sisäinen virtalähde tuovat kaikki puhdasta plussaa käyttäjälle. Virtakytkimen puuttuminen on sitten joko plussaa tai miinusta katsojasta ja tilanteesta riippuen. Varauksellinen miinus taas kirjataan kotelon kylkeen sijoitetusta tuulettimesta, jonka ääni saattaa nousta hiljaisissa oloissa kynnyskysymykseksi. Jos tietokoneen normituuletin häiritsee äänitystoimissa, sitten häiritsee myös todennäköisesti myös Midaksen jäähdytyspuhallin. Jos taas esimerkiksi mikserin virtalähteen iso flekti ei ole ollut mikään merkittävä ympäristömelun lähde, ei räkkiin asennettu XL48 ole sekään mikään ongelma.
Kanavien basso- ja diskanttileikkurit eivät ole kenties yhtä houkuttavia ominaisuuksia kuin vaikkapa monialueiset parametrikorjaimet, mutta ne ovat päteviä työkaluja audioalueen reunojen rajaukseen. Riittävän laajalti säädettävä rajataajuus ja 12 desibelin vaimennus oktaavia kohden ovat tervetullut apu, kun on vaimennettava alakerran jyminöitä, tai siistittävä ylärekisteriä sellaisten äänilähteiden osalta, joissa diskanttipäästä kuuluu käytännössä vain muiden äänilähteiden vuotoja. Tässä kohtaa oikeastaan kiteytyykin tämän laitteen olemus: käyttäjää ei kosiskella ylenpalttisilla tai eksoottisilla varusteilla vaan sen sijaan tarjotaan moitteettomasti toimivat perustyökalut homman hoitamiseen.
Ja sama pätee ääneen – sointi on dynaaminen ja terveen roteva, mutta leimallisesti jonnekin päin värittynyttä, kaikkeen merkkinsä jättävää ominaissoundia ei XL48:lla mielestäni ole. Tämä tekeekin siitä erinomaisen vaihtoehdon yleiskäyttöiseksi laitteeksi jolla voi menestyksekkäästi hoitaa lähes tulkoon minkä tahansa äänilähteen vahvistuksen.

Midas XL48

Kahdeksankanavainen mikrofonivahvistin

Hinta: 1490 e

Lisätiedot: Starlike

Puh: 010 830 3800
www.starlike.fi

Vaikuttiko juttu kiinnostavalta?

Se on alunperin julkaistu Riffi-lehden numerossa 3/2013. Samaa aihepiiriä käsitteleviä, laajempia artikkeleita löydät jokaisesta painetusta Riffi-lehdestä.
Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.

Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta