Mesa/Boogie Rosette 300 & Rosette Acoustic DI – vaihtoehtoja akustiselle soittajalle

Image

Akustinen kitara on nykyään pop. Soittimia myydään paljon, ja tämä on näkynyt jo jonkin aikaa myös laitevalmistajien valikoimissa. Nyt asialla on perinteinen vahvistinmerkki Mesa/Boogie, joka on tuonut markkinoille niin efekti-DSP:llä varustetun akustisen vahvistimen kuin myös kompaktimman DI-etuasteen.

Mesa Boogie Rosette 300 on suunniteltu paitsi akustiselle kitaralle, myös periaatteessa mille tahansa akustiselle soittimelle, jopa kontrabassolle. Se mahdollistaakin kahden instrumentin yhtä aikaisen kytkemisen. Vahvistimen balttikoivusta valmistettuun koteloon on pakattu kaksi kahdeksan tuuman kaiutinta sekä erillinen pilli ylätaajuuksille.

Image

Mesa Boogie Rosette 300 on varustettu kevyellä D-luokan päätevahvistimella, joka antaa neljän ohmin kuormalla tehoa 300 wattia ja kahdeksaan ohmiin 150 wattia. Vahvistin mahdollistaa paitsi pienten keikkojen äänentoiston sellaisenaan, myös oman monitoroinnin isommilla keikoilla.
Jälkimmäistä ajatellen vahvistimen suuntauskulmaa voidaan säätää pohjaan sijoitetun tukijalan avulla. Tämän lisäksi niin Rosette 300 kuin Rosette Acoustic DI soveltuvat tarvittaessa myös mikrofonietuasteiksi äänitystilanteissa.

Mesa Boogie Rosette 300 tarjoaa kaksi kanavaa, joiden suunnittelussa ohjenuorana on ollut akustisen äänen vahvistaminen mahdollisimman luonnollisena. Kanavista ylempi mahdollistaa kytkimellä valiten joko tavallisen mikrofonin tai soittimen linjatasoisen instrumenttimikrofonin kytkemisen.
Mikrofonitulon gain-varaksi ilmoitetaan 73 desibeliä suoralla eq-asetuksella. Valmista phantom-virtaa on tarjolla 12 volttia. Jos käyttää mikrofonia, joka vaatii virtaa tätä enemmän, on sellaiselle oltava erillinen virtalähde, joka asetetaan mikrofonin ja vahvistimen sisääntulon väliin.

Muilta osin Mesa Boogie Rosetten etuastekanavat ovat ominaisuuksiltaan identtiset. Niihin kuuluun kanavan vaimennuksen sekä vaiheenkäännön lisäksi gain-säätö, efektilähdön säätö, 40 – 200 hertsin haarukassa vaikuttava portaaton ylipäästösuodin sekä suhteellisen monipuoliset ekvalisoitinmahdollisuudet. Käytössä on nimittäin nelialueinen eq, jossa on oma puoliparametrinen säätö niin ala- kuin yläkeskialueelle.

Mesa Boogie Rosette 300 tarjoaa efektilenkin lisäksi kolme DSP-pohjaista sisäistä efektiä, reverb+chorus –yhdistelmä sekä huone- ja hallikaiku, joiden taso määritellään FX Master –säätimellä. DSP-efektien sointia pääsee muokkaamaan kolmella parametrisäätimellä, joiden tehtävä vaihtelee kyseessä olevan efektin mukaan.

 

Image

Kanavat summataan master-volumen avulla, joka lähettää signaalin päätevahvistimelle. Tämä signaali voidaan lähettää myös äänipöytään balansoidusta XLR-lähdöstä.
Toisaalta Mesa Boogie Rosette 300 mahdollistaa myös etuastekanavien lähettämisen vahvistimesta erikseen omien balansoitujen lähtöjen kautta. Tällöin on myös mahdollista valita, haluaako mukaan ekvalisoinnin vai ei.
Jokainen XLR-lähdöistä tarjoaa mahdollisuuden valita lähetetäänkö signaali linja- vai mikrofonitasoisena.
Lisäksi Ground/Lift –kytkin, kuulokelähtö (8-32 ohmia) sekä aux-tulo kuuluvat asiaan.

Mesa Boogie Rosette 300 painaa vajaan 14 kiloa.

 

Image

 

Jos ei halua kokonaista vahvistinta, vaan kätevästi mukana kulkevan etuasteen/sovittimen, tarjolla on Mesa Boogie Rosette DI. Sen etuaste on mikrofoniliitäntää lukuunottamatta samanlainen kuin Rosette 300 –vahvistimessa, vaikka säätö- ja liitäntäpuoli hieman tästä poikkeaakin. Se tarjoaa myös oman lähdön viritysmittarille sekä efektilenkin.

Koska Rosette DI on lähtökohtaisesti lattialle asetettava laite, se tarjoaa jalkakytkimet mute- ja boost-toiminnoille. Sisäänmeno on varustettu gain-säädöllä, vaiheenkäännöllä sekä boost-kytkimen tasosäädöllä.
Alataajuksien kierron eliminoimiseen on oma notch-säädin, ja lisäksi alakertaa voi siivota ylipäästösuotimella.

 

Image

 

Myös Rosette DI tarjoaa nelialueisen eq:n, jossa on puoliparametriset säädöt ala- ja yläkeskialueelle. Preamp Out Level –säädöllä määritellään taso, jolla ääni menee balansoituun lähtöön, joka taas lähettää linjatasoisen signaalin monitorille tai vaikkapa aktiivikaappeihin (maksimissaan +12dbu).
Lisäksi on mahdollista käyttää balansoimatonta, +4dbu-tasoista plugilähtöä.

 

Image

 

Mesa Boogie Rosette DI tarjoaa toisenkin XLR-lähdön. Tämä Direct Out –lähtö mahdollistaa Source-kytkimellä valiten lähetetäänkö siitä joko instrumentin soundi ennen vailla mitään muokkauksia (pre-eq, ennen gain-säätöä) vaiko ekvalisoituna (post-eq).
Laitteen molempia XLR-lähtöjä on mahdollista käyttää samanaikaisesti, jolloin esimerkiksi Preamp Out –voidaan kytkeä monitoriin ja Direct Out –äänipöytään.

Mesa Boogie Rosette DI toimii yhdeksän voltin verkkolaitteella, myös paristokäyttö on mahdollista. Painoa laitteella on vajaan kilon verran. Molempien uutuuslaitteiden lähdöt ovat phantom-suojattuja.

Lisätiedot: Mesa-Boogie