Audiota sisään ja midiä ulos! – musiikin moniääninen nuotinnus teki rumpalista tohtorin

 

Musiikin nuotintaminen on vaivalloinen prosessi sellaisellekin, joka harrastaa musiikkia ja tuntee sen teoriaa. Tutkija Matti Ryynänen on kehittänyt menetelmän moniäänisen musiikin nuotintamiseen, ja väitteli aiheesta Tampereen teknillisellä yliopistolla joulukuussa.

Tampereen teknillisen yliopiston Audioryhmällä on pitkät perinteet muun muassa musiikin automaattiseen nuotintamiseen keskittyvästä tutkimuksesta. Audioryhmässä työskentelevä Matti Ryynänen teki vuonna 2004 diplomi-työnsä yksiäänisen laulun nuotintamisesta. Aihe kiinnosti harrastelijamuusikkoa niin paljon, että tutkimusta oli luontevaa jatkaa väitöskirjaksi asti. Väitöstyössään Ryynänen tarttui harmonian haasteeseen. Hän pureutui alan aiempiin tutkimuksiin nähden astetta vaativampaan nuotinnustehtävään ja osoitti, että nuotinnusten teko on mahdollista myös kaupallisesta musiikista. Ryynäsen kehittämillä menetelmillä voi esimerkiksi päivän listahitistä tehdä polyfonisen nuotinnuksen, monofonisen melodian ja bassolinjan sekä sointujen nuotinnuksen.

– Kun menetelmä pystyy nuotintamaan moniäänistä musiikkia, pystyy se myös helpompaan tehtävään eli nuotintamaan yksiäänistä musiikkia, Ryynänen sanoo.

Oheinen teksti on katkelma artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 1/2009).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

 

21.07.2009
|
Marjut Kemiläinenj
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy