Juha Björninen: Eräs elämäni kitaroista – Fender Stratocaster SRV, vm ’95

Elämäni kitarat -sarjassa tapasimme tällä kertaa Juha Björnisen, joka oli valikoinut juttua varten mukaansa studioon kuusi kitaraa. Makupalaksi julkaisemme netissä sekstettiin kuuluvan Fender-kitaran tarinan. Printtilehden numerosta 6/2015 voit lukea, miksi ne viisi muuta olivat matkassa ja millainen oli ilta itsensä herra Les Paulin seurassa kauan kauan sitten, Ison Veden tuolla puolen.


Fender Stratocaster vuodelta 1995, SRV-malli

– Olen hankkinut tämän kitaran talvella 1995 pelkästä uteliaisuudesta. Menin silloisen Fazerin hyllylle, ja sinne oli tullut kaksi näitä. Toinen soi niin hyvin, että sanoin: ”tämä jää kyllä mulle!” Me tehtiin kai jonkinlainen diili, joten olen soittanut tätä TV:ssäkin jonkin verran. Tämä on luultavasti aika lailla sieltä tuotannon alkupäästä, esimerkiksi runko on tiheydeltään samanlainen kuin esikuvassa. Kaulaprofiili on paksu ja pyöreä, mikä varmaan myös antaa sitä soivuutta.

– Volume-potikan paikan olen vaihtanut, koska se oli niin lähellä, että tietyissä kädenasennoissa se alkoi heilumaan. Tässä ei myöskään ole nyt sattuneesta syystä alkuperäistä kampea. Tämä toimii paremmin, se alkuperäinen toi liian ylös. Duuriterssien virittämisessä oli aluksi hieman ongelmia, mutta sitten laskin hiukkasen g-kielen virettä ja myös mikrofoneja.

– Tämän kitaran oma luonne ja henki tulee näiden kahden etummaisen mikrofonin väliasennossa, siinä on sellainen tietynlainen helinä ja kirkkaus. Olen käyttänyt tätä ihan rautalankaraidoissakin, mutta toki tästä saa myös lihavaa soundia. Tämä on myös  monipuolinen kitara: takaväliasennolla olen soittanut joskus isoja särösoundeja ottamalla vähän yläpäätä pois. Takamikki on myöskin sen tonen päässä, sitä olen käyttänyt joihinkin twängi- ja kantriraitoihin. Nyt olen ajattelut, että voisin ottaa tämän sellaisille blues-keikoille mukaan, missä kitarat eivät ole pidempiä aikoja kenenkään vahtimatta. 

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


02.12.2015
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy