Graph Tech TUSQ – plektralla on oma soundi!

GraphTech_TUSQ_©_Tommi_Posa_Riffi
GraphTech_TUSQ_©_Tommi_Posa_Riffi

Alunperin TUSQ kehitettiin biologisen eläinluun korvaajaksi kielisoitinten satuloita ja talloja varten. Tavoitteena oli eliminoida luonnonmateriaalin rakenteessa vääjäämättä oleva epätasaisuus ja luoda vaihtoehdoksi täysin tasalaatuista ja akustisesti pätevää keinomateriaalia. Sittemmin tästä ihmisen valmistamaksi norsunluuksikin kutsutusta aineesta on alettu tehdä myös plektroja.

Ensivaiheessa Graph Tech luokitteli plektrat numeroinnilla A1–A5, mutta tämä käytäntö on nyt väistymässä ja uusiin valmistuseriin merkataan näkyviin suoraan plektran paksuus. Lisäksi käytössä on väriin perustuva kolmijako, joka kertoo soundin luonteen. Valkoinen on kirkkain, kermanvärinen lämmin ja mustalla pitäisi irrota jyhkein ja syvin soundi.
•••
Selkein ero tavanomaiseen muovi- tai nailonplektraan on TUSQin oma soundi – kun Graph Techin plektran pudottaa vaikkapa pöydän pinnalle, se helähtää tai kilahtaa kovan lasinsirpaleen tavoin. Tämä itseissointi kuuluu myös plektran osuessa kieliin, soittotekniikasta riippuen vähän tai paljon.
Jos plektran jemmaa syvälle sormien otteeseen, ei pikkuinen vapaaksi jäävä kärkiosa oikeastaan väritä soittimen sointia mitenkään leimallisesti. Mitä isomman alan plektraa jättää näkyviin sen voimakkaampi on vaikutus sointiin. Myös sormiotteen tiukkuus vaikuttaa ääneen ja höllästi vain reunan tuntumasta pidellyllä TUSQ-plektralla harjattu akustisen kitaran komppi helisee kyllä aika kirkkaasti normiplektroihin verrattuna. Hämmentävää kokemus.
Kimakkuudestaan huolimatta materiaali ei ole kuitenkaan superkovaa, ja nämäkin plektrat kuluvat käytössä. Toisin päin käännettynä – eivätpä kulu kieletkään normaalia nopeammin.

Hintaluokka alle euron kappaleelta.
Lisätiedot: Millbrook Musiikki

10.11.2013
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy