Nayteikkuna

Arturia MicroFreak – vähän erikoisempi syntikka

Omintakeinen, polyfonisesti jälkipainon tunnistava "koskettimisto", 12 erityyppistä digitaalista oskillaattoria, sekä Oberheim SEM-suotimesta innoituksensa saanut analoginen filtteri – siinä MicroFreakin keskeiset ainekset.


MicroFreakin suunnitellessaan Arturia on tehnyt yhteistyötä Mutable Instrumentsin kanssa ja sen ansiosta soittimen digitaaliset oskillaattorit pystyvät tuottamaan Arturian oman laajan aaltomuotovalikoiman lisäksi myös Mutablen avoimeen lähdekoodiin perustuvia aaltomuotoja.
Käytännössä soundeja voi tuottaa perinteisillä perusaaltomuodoilla, niiden johdannaisilla, wave table- synteesillä, fysikaalisen mallinnukseen perustuvalla metodilla, kahden operaattorin FM-tekniikalla jne.

Arturia lupaa myös kehittää jatkossa lisää oskillattorityyppejä, joita voi ladata soittimeen tulevien päivitysten yhteydessä. Valmistaja luonnehtii soitintaan "uteliaan soundiseikkailijan unelmaksi". 

 


MicroFreakin resonoivan suotimen jyrkkyydeksi kerrotaan 12 dB oktaavia kohden, ja suodintyypiksi ovat valittavavissa ali- ja ylipäästösuotimen ohessa myös kaistanpäästösuodin. 

Valmiille soundeille on 128 tehtaalla ohjelmoitua ja 64 vapaata muistipaikkaa.


MicroFreakin modulaatio-matriisissa voi kytkeä viisi ohjainta (source) seitsemään kohteeseen (destination), mutta kenties mielenkiintoisin MicroFreakin ominaisuus on sen painokytkentälevystä tehty litteä koskettimisto, joka tunnistaa valmistajan mukaan salamannopeasti soittotapahtumat ja reagoi polyfonisesti kosketusvoimakkuuteen ja jälkipainoon.


MicroFreak itsessään toimii joko mono- tai parafonoisesti (maksimipolyfonia neljä ääntä), mutta sitä voi käyttää myös midi-kontrollerina jollekin toiselle soittimelle, jonka ohjailuun polyfoninen jälkipainon tunnistus antaa uudenlaisia mahdollisuuksia.

Oma sisäinen sekvensseri hallitsee juoksutukset ja kuviot sekä konetahtisella täsmällisyydellä että satunnaisuuteen perustuvalla huojuttelulla.

 

 

Päälähdön (6,3 mm jakki) lisäksi MicroFreakissa on 3,5 mm:n pikkujakilla toteutettu kuulokeliitäntä, CV/Gate/Mod-lähdöt, kellopulssin tulo ja lähtö, midi-tulo ja -lähtö ynnä USB.
 

Lisätiedot: EM Nordic

21.10.2019
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy