Nayteikkuna

Carl Martin Octa-Switch The Strip – vuorossa neljäs sukupolvi

Pedaalivalmistaja Carl Martin on julkistanut neljännen sukupolven version analogisesta Octaswitch-kytkimestään. Lisänimi on nyt  muotoilun mukaisesti The Strip.


Thomas Guldmanin suunnittelemassa Carl Martin Octa-Switch The Stripissä on edeltäjiensä tapaan kahdeksan send/return-efektilenkkiä pedaaleiden kytkemistä varten. Seitsemän ensimmäistä on monofonisia, kun taas kahdeksatta voi käyttää joko monona tai TRS-johdoilla kaapeloitaessa stereona.

 

Octa-Switch The Stripiin kytkettyä pedaalistoa voi käyttää yhtenäisenä ennen vahvistinta kytkettynä pakettina. Tai sitten Switcherin voi jakaa ns. neljän kaapelin kytkennällä kahteen pätkään, jolloin sen ensimmäiset viisi efektilenkkiä sijaitsevat ennen vahvistinta, ja lenkit 6–8 kytkeytyvät vasta vahvistimen efektiluuppiin.

 

Yhteen Switcherin lenkkiin voi kytkeä joko yksittäisen pedaalin, tai sitten useamman pedaalin ketjun, jolloin tietyt toistensa kanssa aina kimpassa käytettävät efektit saa omaksi silmukakseen.

Manuaalitilassa The Stripin jalkakytkimillä voi komentaa yksittäisen lenkin päälle tai pois: Sen mukaisesti siihen liitetty efektilaite tai useamman laitteen ketju on mukana signaalipolulla tai se ohitetaan. Tässä tilassa erillisten efektien kokeilu ja säätö käyvät näppärästi.

Toinen käyttötila on tarkoitettu sitten erilaisten ennalta sommiteltujen pedaaliyhdistelmien hallintaan yhdellä kytkimen polkaisulla valittavien pikavalintojen kautta.
Laitteen muistiin mahtuu kahdeksan erilaista yhdistelmää, joiden ohjelmointi on kehittyneempää kuin aiemmissa versioissa. Enää ei pikavalinnan taakse tarvitse valita efektilenkkejä erillisillä pikkukytkimillä vaan ohjelmointi hoituu samoilla jalkakytkimillä ja tallenna-komennolla.

Pikkuruisia vipukytkimiä kyllä edelleen on käytössä, mutta The Stripissä niillä valitaan lisätoimintoja.
Switcherin omien efektilenkkien päälle/pois-kytkennän ohessa se voi lähettää ulospäin enimmillään neljä samanaikaista käskyä (external switching) esimerkiksi vahvistimen kanavan vaihtamiseen, boost-toiminnon, tremolon tai vaikkapa kaiun päälle ja pois komentamiseen.

Lisäominaisuutena on myös midi-komentojen lähetys suppeassa muodossa.

Kahdeksan sinistä lediä ilmoittaa, mitkä Switcherin efektilenkeistä ovat päällä, kun taas jalkakytkimen viereen sijoitettu vihreä led puolestaan ilmaisee sen, mikä  muistiin tallennettu yhdistelmä on käytössä.
Efektiluupit on toteutettu true bypass -periaatteella, samoin kuin päätulo, joka voidaan kuitenkin vaihtaa bufferoiduksi, mikäli käytetään pitkiä kaapeleita.

Kaksi erillistä lähtöä on sekin uusi ominaisuus ja käyttäjä voi pikkuruisilla kytkimillä määrittää kuhunkin pikavalintaan itsenäisesti, lähteekö signaali ulos switcheristä ykkös- vai kakkosjakin kautta – tai sitten sekä että.

Carl Martin Octa-Switch The Strip tarjoaa myös Bypass/Mute-kytkimen, jolla voidaan joko ohittaa kaikki luupit puhtaan äänen tieltä tai mykistää koko laite. Valintapainike toimintatavalle on lähtöjakkien välissä.

The Strip toimii yhdeksän voltin verkkolaitteella, ja sille suositellaan vähintään 600 milliampeerin kapasiteetilla toimivaa virtalähdettä.
Valmistajan suositushinta laitteelle on 529 euroa.

Lisätiedot: Nordsound
 

27.04.2021
|
Timo Östman
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy