EHX Op-Amp Big Muff – pörisee niin, että piisaa

Electro-Harmonix on tuonut uudelleen markkinoille alunperin vuonna 1978 julkaistun Big Muff Pi V4 -mallin. Tämän BM-version ominaispiirre on se, että transistorien sijaan sen kytkennässä hyödynnetään operaatiovahvistimia. 

 

Jykeväsoundisilla Big Muff -pedaaleilla on legendaarinen maine, ja niiden tarina alkaa vuoden 1967 tienoilta, jolloin fuzz-pedaalien suosio oli jyrkässä kasvussa. Tuolloin Cornellin yliopistosta valmistunut tekniikan insinööri Mike Matthews sai johdettavakseen Guildin Foxey Lady -säröpedaalin tuotannon. 

Pian tämän jälkeen hän perusti oman Electro-Harmonix -yhtiönsä, ja valmisti ensin alihankkijana Guildille uuden version Foxey Ladysta, kunnes brändäsi sen pian myös oman yhtiönsä ensimmäiseksi pedaaliksi nimellä Axis Fuzztone. 

Mainittakoon sivuhuomautuksena, ettei tätä pedaalia pidä sekoittaa Roger Mayerin Hendrixille valmistamaan Axis-pedaaliin, vaikkakin Matthewsin kerrotaan opiskeluvuosinaan järjestäneen konsertteja muun muassa isolle H:lle.

Vuonna 1969 Electro Harmonix jysäytti markkinoille Bob Myerin ja Mike Matthewsin suunnitteleman Big Muff Pi V1 -pedaalin, vaikkakin pcb-versio tuli myyntiin vasta vuotta myöhemmin. 1973 maine alkoi kasvaa, kun kitaristi Tony Peluso käytti sitä Carpentersin kappaleessa Goodbye to Love, joka on varhainen esimerkki ns. power-balladista. 

Sen jälkeen Big Muffista ilmestyi parikin eri versiota, kunnes vuonna 1978 olivat vuorossa op-amp -mallit Pi V4 (EH-3003) ja V5 tone bypass Pi (EH-1322). Tämänkin jälkeen on toki julkaistu uusia malleja. 

 

EHX Op-Amp Big Muff Pi perustuu ´78-mallin tavoin paitsi operaatiovahvistimien käyttöön, myös siihen, että siinä on kolme säröastetta normaalisti käytetyn neljän sijaan. Soundin kuvataan sopivan erinomaisesti likaisiin särövalleihin/sooloihin/riffeihin. 

 

Big Muff Pi V4 -mallin käyttäjistä maineikkain lienee Smashing Pumpkins -yhtyeen kitaristi Billy Corgan, joka käytti sitä bändin albumilla Siamese Dream (´93). Valmistajan mukaan uusi versio perustuu uskollisesti alkuperäiseen kytkentään, mutta siihen on tehty joitain käytännöllisiä uudistuksia, kuten se, että pedaalin on nyt kooltaan pienempi. 

EHX Op-Amp Big Muff Pi:n soundia rukataan Sustain-, Tone- ja Volume-säädöillä, minkä lisäksi pedaalissa on Tone-kytkin, jolla koko sävysäädön voi ohittaa. 

Uusioversiossa pedaalin ohituskytkentä on myös toteutettu true bypass -periaatteella, ja se toimii paitsi yhdeksän voltin paristolla, myös verkkomuuntajalla.

Katso oheiselta videolta Billy Corganin ajatukset uudesta EHX Op-Amp Big Muffista.

Lisätiedot: 
 

05.01.2018
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy