Nayteikkuna

Empirical Labs BIG FrEQ -plugilla taajuuskorjauksesta tulee luovaa työtä

Kymmenen kaistaa ekvalisointia, itsellinen gain ja loppusilauksen antava Finisher – siinä ELIn eli Empirical Labs Inc -yhtiön uuden plugarin raamit lyhyesti kuvattuna.


Kuten nimen ääntämyksestä kehkeytyvään sanaleikkiin sopii (big freq, iso kummajainen), tämän plugin taajuuskorjaimet eivät ole aivan tavanomaista peruskauraa.
Kuusi erillistä korjainyksikköä toimivat jokainen itsenäisesti ja mikä tahansa niistä voidaan kohdistaa portaattomasti välille 20 Hz - 20 kHz.
Jokaisen vaikutusta voidaan myös kuunnella itsenäisesti, kiitos kunkin yksikön solo-näppäimen.

Taajuusvalintaan on lisäksi kaksi eri toimintamoodia: säätimen kattama alue voi olla koko haarukka 20 – 20 000 Hz, tai sitten voidaan napauttaa hiirellä Focus-näppäintä, joka muuttaa säädön vain kahden oktaavin alueella toimivaksi. Kello 12 kohdalla on silloin se lukema, johon säädin oli asetettu täyden operointikaistan puitteissa, ja Focus-moodiin siirryttäessä säätövaraa on tästä lukemasta oktaavin verran kumpaankin suuntaan.

Vaikutuskaistan leveys Q-arvoa säätämällä on tyypillinen parametrisen korjaimen toiminto, sen sijaan Big Freqin Slope-säätö on jotakin poikkeuksellista. Sen avulla korjattava kaista voidaan säätää myös epäsymmetriseksi, jolloin kahden rinnakkaisen yksikön sovittamisesta toisiinsa tuleekin aivan uudenlainen peli.

Jokaisessa korjainyksikössä on perusvääntöä 15 desibelin korostukseen tai vastaavan vaimennukseen, mutta tässäkin Empirical Labs Inc on latonut hieman ekstraa matkaan – virtuaalisen painokytkimen naksautuksella korjaimeen saa huimat 15 desibeliä lisää tehoa.

Ja luonnollisestikin säätöjen kopiointi yksiköstä toiseen käy päinsä.

 


Taajuuskaistan rajaamisen on erikseen omat, säädettävällä taajuudella ja valittavalla jyrkyydellä toimivat suotimensa. Bassopäässä nimellinen rajataajuus valitaan 15 Hz:n ja 5 kHz:n väliltä, diskanttirekisterissä puolestaan 10 – 20 kHz:n haarukassa.
Lisäksi ala- ja ylärekisterin toistoa voi mukata vielä erikseen kiintein rajataajuuksin toimivilla hyllytyyppisillä korjaimilla.

Big Freqin persoonalliset ominaisuudet eivät loppuneet vielä tähänkään. Lähtötason voimakkuuden ohessa voidaan säätää portaattomasti prosessissa tuotettavan harmonisen särön määrää.
Alias-särön määrää puolestaan voi minimoida valitsemalla käyttöön kaksin-, nelin, tai kahdeksankertaisen ylinäytteistyksen. Tämä tosin vaatii sitten enemmän CPU-tehoa, mutta tuottaa vastineeksi ultrapuhdasta jälkeä.

Lisätiedot: Empirical Labs Inc

06.11.2020
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy