Genelec 1235A – SAM-mallisto laajeni jälleen

Image

Genelec tuo markkinoille uuden Smart Active Monitor (SAM) -sarjan päämonitorimallin 1235A. Uutuus yhdistää aiemman 1035:n perusrakenteen viimeisimpään 96 kHz:n signaalinkäsittelyyn ja Genelecin GLM-ohjelmiston tarjoamaan tarkkaan kalibrointiin ja hallintaan.

 
Valmistajan tiedotteen mukaan Genelec 1235A on tarkoitettu päämonitoriksi isoihin musiikki-, elokuva-, ja jälkituotantostudioihin, joissa tarvitaan suurta äänenpainetta, värittymätöntä toistoa ja tarkkaa äänikuvaa.

Genelecin toimitusjohtaja Siamäk Naghian kertoo:
– Vaikkakin äänitarkkaamot ovat olleet pienentymään päin, on musiikki- elokuva- ja jälkituotannossa edelleen tarvetta suureen äänenpaineeseen ja hyvään äänenlaatuun pystyville monitorikaiuttimille. 1235A asettuu mallistossamme luontevasti 1234A:n ja 1236A:n väliin ja uskomme, että uusien studioiden rakentajat ottavat sen hyvin vastaan.

 

Image

 

Uusi versio noudattaa perusrakenteeltaan 1989 esiteltyä 1235-mallia.
Tuttuun 350 litran koteloon asennetut kaksi 15-tuumaista bassoelementtiä, kaksi Genelecin omaa keskiäänielementtiä sekä yhden tuuman painekammiodiskantti muodostavat kokonaisuuden, joka tuottaa hetkellistä äänenpainetta 130 desibeliä ja kattaa taajuusalueen 29 hertsistä 26 kilohertsiin asti (-6 dB).
Keskiäänielementit sekä diskantti on asennettu Genelecin DCW-suuntaimeen, mikä antaa valmistajan mukaan Genelecin suurille malleille tyypillisen erinomaisen suuntaavuuden ja yhtenäisen äänikuvan.

 

Jokaisen kaiutinkaapin mukana toimitetaan juuri sille kalibroitu RAM–XL-räkkivahvistin, jonka D-luokan vahvistimet ovat nekin Genelecin suunnittelemat.
Nimellistehoa 3-tieratkaisussa luvataan 2000 wattia bassokaistalle, 800 wattia keskialueelle ja 250 wattia diskanttikaistalle.
Vahvistimessa on tuloliitännät sekä analogiselle, että AES/EBU-formaatin mukaiselle digitaaliselle audiosignaalille. Jälkimmäiselle signaalille on myös lähtöportti, jonka kautta se voidaan jakaa edelleen seuraavalle kaiuttimelle.
Geneleciltä kerrotaan, että uuden vahvistinyksikön ansiosta 1235:n taajuusvaste kuunteluakselilla on tasaisempi kuin 1035:ssa ja kohinataso on pienempi.

 

Smart Active Monitor (SAM) -sarjan muiden mallien tavoin Genelec 1235A tottelee GLM-ohjelmistoa, jolla voidaan hallita useiden eri kaiuttimien muodostamaa järjestelmää keskitetysti, ja sovittaa kunkin kaiuttimen äänenvoimakkuus, vaiheistus ja toistovaste mahdollisimman täydellisesti kuunteluhuoneen akustiikkaan.
Yhteensopivuus muiden SAM-sarjan kaiuttimien kanssa mahdollistaa helpon ja tehokkaan tavan koota kaiutinjärjestelmä, oli kyseessä sitten perinteinen stereokuuntelu, monikanavajärjestelmä tai immersiivinen 3D -ääniformaatti.

Geneleciltä kerrotaan, että nykyisten 1035A- tai B-mallien omistajilla on mahdollisuus päivittää entiset monitorinsa 1235A-tasolle. Asiakkaan luona tehtävä päivitys sisältää uuden RAM-XL -vahvistimen, uudet kaiutinelementit, näiden asennuksen ja järjestelmän kalibroinnin. Rakenteellisia muutoksia ei tarvitse tehdä, joten työ on nopea ja studio voidaan ottaa pian uudelleen käyttöön.

Tiedotteen mukaan ensimmäinen 1235A-pari on jo matkalla Metropolis-studiolle Lontooseen.

Lisätiedot: Genelec