Moog Etherwave Theremin – eläköön kuningas

Moog valmisti ensimmäiset thereminit yli 60 vuotta sitten ja Bob Moogin itsensä suunnitteleman Etherwave-mallinkin historia alkoi yli neljännesvuosisata sitten, 1996.
Nyt Moog Music ilmoittaa päivittäneensä sekä Standard- että Plus-mallit, ja jatkossa nimi on yksinkertaisesti pelkkä Etherwave.

 

Theremin on ainoa soitin, jota soitetaan soitinta lainkaan koskettamatta. Sävelkorkeutta ja äänenvoimakkuutta hallitaan liikkuttelemalla käsiä kahden antennin läheisyydessä.

Soittimen kotelon päätyyn vaakatasoon sijoitettu antenni vaikuttaa voimakkuuteen, kun taas pystysuuntainen antenni ohjaa sävelkorkeutta, joka nousee sitä ylemmäs mitä lähemmäs kättä tuodaan.
Tarkemmin thereminiin voi perehtyä vaikkapa luukaisemalla Ari Viitasen aikanaan Riffiin kirjoittaman artikkelin "Musiikkia elehtimällä". 

 

Moogin tiedotteen mukaan uuteen Etherwaveen on tehty monia parannuksia, joiden ansiosta se on aiempaakin ilmaisuvoimaisempi ja käytännöllisempi.
Soittimen bassorekisterin luvataan soivan nyt tanakammin ja samalla myös vakaammin.
Antennien kiinnitysmekaniikkaa taas on kehitetty niin, että Ethrewaven kokoaminen soittokuntoon ja purkaminen kuljetusta varten käy näppärämmin. Keikkakelpoisuuutta parantaa myös pikalukitus, jolla soitin voidaan asentaa mikrofonitelineeseen.
Mute-toiminnolla taas voidaan mykistää soitin standby-tilaan tai esimerkiksi silloin, kun halutaan etsiä valmiiksi soiva sävelkorkeus yleisön saamatta vihiä "virityksestä".
Ja sokerina pohjalla on CV Out -lähtö, jonka kautta Etherwave voidaan kytkeä esimerkiksi modulaarisen syntikan ohjaimeksi.

Moog on kehittänyt Etherwavelle myös mittojen mukaisen kotelon, jossa on soittimen ja antennien lisäksi tilaa muille tarvikkeille.

Soittimen arvioitu myyntihinta USA:ssa on noin 900 dollaria.

Lisätiedot: Soitin Laine

15.04.2022
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy