Music Man Stingray Old Smoothie – prototyyppi 26 lähes sellaisenaan

Music Man Stringray -basson prototyyppi numero 26 oli se, missä soundi saatiin kohdilleen. Sitä ennen ongelma oli ollut betatestaajana toimineen Sterling Ballin mielestä se, että mikrofonin magneetit olivat liian kuumat. Ääntä lähti bassosta niin suurella teholla, että jokaisen testivahvistimen etuaste meni särölle.

Tämän kritiikin jälkeen Leo Fender teki soittimeen humbucker-mikrofonin, jossa oli viisi alnico-napaparia. Kielet kulkivat niiden välissä, samaan tapaan kuin vaikkapa Fender Precisionissa. Sen avulla saatiin miellyttäväksi koettu pehmeän tasainen soundi, mistä innostuneena Leo keksi nimen Old Smoothie.


Vuonna 1976 Music Man Stingrayn tehdasmalli julkistettiin kuitenkin normaalilla neljän napaparin humbuckerilla.

Music Man Stingray Old Smoothie 40th Anniversary -malli toisintaa Sterling Ballin hallussa edelleen olevan prototyyppi 26:n lähes sellaisenaan.
Mikrofonin ohella on toistettu virityslavan tyyli, kananmunanmuotoinen plektrasuoja, vaahterakaula ja -otelauta (kielten soiva pituus 34 tuumaa) sekä matalat ja kapeat otelautanauhat, joiden ansiosta basson kerrotaan tuntuvan lähes nauhattomalta.

Music Man Stingray Old Smoothiessa myös talla kielidemppareineen sekä aktiivielektroniikka ovat prototyyppi 26:lle uskollisia. Volumesäädön ohella tarjolla on kahden kaistan ekvalisaattori treble- ja bass-säätimineen.
Aktiivielektroniikasta huolimatta basson todetaan kuulostavan ”lähes passiiviselta”.

Sen sijaan Music Man Stingray Old Smoothien kaulaliitos on toteutettu valmistajan nykytyyliin jämäkästi kuudella ruuvilla. Samoin kaulan säädön voi nyt tehdä liitoskohdan puolelta ilman kielten tai plektrasuojan irrottamista.

Music Man Stingray Old Smoothie 40th Anniversaryn runko on tehty lepästä. Sen värioptioina tarjotaan suklaaburstin ohella Butterscotch ja Mint Green.


LisätiedotEM Nordic

05.04.2018
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy