Nayteikkuna

MXR DD25 Dookie Drive - Green Dayn kitarasoundi pienessä pedaalissa

Green Dayn kolmas albumi, Dookie, julkaistiin vuonna 1994. Se toi yhtyeelle menestystä kolmen listahitin muodossa (mm. Basket Case), mutta nosti samalla pop-punk-suuntauksen laajemminkin framille. Tuota soundia on nyt luvassa MXR:n uudella pedaalilla.


Yksi Dookie-levyn soundillisia kulmakiviä on Billie Joe Armstrongin säröinen kitarasoundi, jonka hän loi kahdella modatulla Marshall 1959SLP -vahvistimella. Niistä toinen oli high gain -tyyppinen ja keskialueelta ”skuupatumpi”, toisessa taas keskialue oli erittäin vahva ja tiukka. Näiden kahden vahvistimen (lempinimiltään ”Pete” ja ”Meat”) suhdetta säädettiin sitten miksauksessa kuhunkin kappaleeseen sopivaksi.

Dookie-levyn 25-vuotisjuhlan kunniaksi MXR on esitellyt Dookie Drive -pedaalin. Valmistajan mukaan uutuus pakkaa nuo kaksi vahvistinsoundia yhteen kompaktiin pakettiin. MXR Dookie Driven suunnittelua varten valmistaja sai Armstrongilta lainaan kyseiset vahvistimet, joten soundi pystyttiin analysoimaan huolella.

MXR Dookie Drive -pedaalissa on kaksi itsenäistä säröpiiriä, jotka nimetty alkuperäisten vahvistimien tapaan. Pete tarjoaa miedomman särön, Meat taas sen skuupatun ja tiheämmän särön. Niille ei ole valintakytkintä, vaan suhdetta säädetään portaattomasti Blend-säätimellä. Peten löytää kun panoroi potikan vasemmalle, Meat taas on oikealla. Sopivan sekoituksen voi sitten hakea oman maun mukaan.

MXR Dookie Driven säädinpaneeli tarjoaa yhden Gain-hanikan, joka vaikuttaa Meat-kanavan särön määrään. Pete-kanavalle puolestaan on pedaalin sisällä kaksi säädintä, Gain ja Volume, jolla särö voidaan ennalta säätää sopivaksi.
Lisäksi MXR Dookie Drive tarjoaa scuup-painikkeen, joka on syytä painaa pohjaan, mikäli soundiin haluaa metalli-vivahteen.

MXR Dookie Drive on varustettu myös Tone- ja Output-säätimillä, joilla määritellään soundin sävy sekä pedaalista lähtevä äänenvoimakkuus.

Pedaalia koristaa Richie Bucherin suunnittelema Dookie-levyn kansitaide. Pedaalia valmistetaan vain 3000 kappaleen rajoitettu sarja.

Lisätiedot: Jim Dunlop

 


 

31.01.2019
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy