Nayteikkuna

PreSonus Eris E7 XT – aktiivikaiutin pikkustudion lähikuunteluun

Eris-sarjan tulokas sijoittuu kooltaan mallliston keskimmäiseksi, yksittäisen työpisteen tarpeisiin mitoitetun E5:n ja isoihin studioihin tarkoitetun E8:n väliin.

 

Eris E7 XT on varustettu 6,5-tuumaisella kartioelementillä, jonka aisaparina on diskanttitoistosta vastaava 1,25-tuumainen diskanttikupoli.
Jälkimmäisen materiaalina on silkki, ja diskanttitaajuuksien suuntauksesta huolehditaan etulevyn muotoiluun integroiduilla elliptisellä aalto-ohjaimella, jonka tuottama suuntakuvio on nimellisesti 100 astetta leveyssuunnassa ja 60 astetta pystysuunnassa.

 

 

Valmistajan luonnehdinnan mukaan Eris E7 XT sijoittuu myös soinnillisesti omalle paikalleen kaiutinsarjassa: bassotoistoa kuvaillaan merkittävästi jykevämmäksi kuin E5:ssä, muttei niin syvälle ulottuvaksi kuin E8 XT:n tapauksessa.
E7 XT:n käyttökelpoiseksi toistokaistaksi ilmoitetaan 42 Hz – 20 kHz. 

 

Kolmiasentoinen HF-kytkin ohjaa hyllytyyppistä diskantti-korjainta, jonka nimellinen rajataajuus on 10 kHz. Sen yläpuoliseen alueeseen voi kytkimellä kohdistaa kuuden desibelin vahvistuksen tai vaimennuksen. Kolmantena vaihtoehtona on kytkimen jättäminen neutraaliasentoon, jolloin korjain ei vahvista eikä vaimenna kyseistä taajuusaluetta. 

Niinikään kolmiasentoinen MF-kytkin puolestaan kontrolloi kellotyyppistä keskialueen korjainta, jonka nimellinen keskitaajuus on yksi kilohertsi ja kaistanleveys kaksi oktaavia. Tällekin suotimelle on kolme mahdollista asetusta: +6 dB, 0 dB  tai -6 dB.

Mikäli kaiutin sijoitetaan lähelle seinää, tai huoneen nurkkaan, lähipinnat tuottavat bassotoistoon ylimääräisen korostuksen. Sen neutraloimiseksi Eris E7 XT:ssä on kolmiasentoinen Acoustic Space -kytkin, jonka o dB -asento on tarkoitettu käyttöön silloin, kun kaiutin on sijoitettu etäälle seinistä. Jos kaiutin asetetaan lähelle yhtä seinäpintaa, valitaan kytkimellä 2 dB:n vaimennus. Ja mikäli kaiutin sijoitetaan nurkkaan, käytetään -4 dB:n asentoa. Vaimennus kohdistuu alle 800 Hz:n alueeseen.

Erillistä subwooferia käytettäessä voidaan Eris E7 XT:n toistokaistaa rajata LoCutoff-suotimella 80 Hz:n tai 100 Hz:n taajuutta ylemmälle alueelle.   

 

Eris E7 XT:n oma vahvistinkytkentä on toteutettu 2-tieperiaatteella, ja vahvistimet toimivat AB-luokan kytkennällä. PreSonus käyttää E7:ssä samaa vahvistinyhdistelmää kuin E5:ssä ja E8:ssa, ja teholukemiksi kerrotaan bassokaistalle 75 wattia ja diskanttirekisterille 65 wattia.

 

 

Takalaidan audioliitännät koostuvat balansoidusta analogitulosta (sekä XLR- että jakkiliitin), ynnä balansoimattomasta RCA-liitännästä.

Lisätiedot: Nordic Audio Distribution

27.04.2020
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy