Nayteikkuna

Roland EC-10 El Cajon soi myös sähköisesti

Rolandin uuden elektorakustisen cajonin pohjana on täysverinen akustinen soitin, jonka sointimaailmaa avartaa elektroninen ulottuvuus.

Cajonin suosio helposti mukaan otettavana ja perinteiselle rumpusetille vaihtoehtoisia soundeja tarjoavana lyömäsoittimena on kasvanut kohisten viime vuosina. Laatikon erinomaisuudesta huolimatta senkin sointivarat tulevat nopeasti käytetyiksi ja akustisen cajonin sointeja laajentamaan onkin kehitetty mitä moninaisempia lisäosia, joita lootaan voi asentaa.

 

Roland lähestyy asiaa eri kulmasta. Pitkä kokemus sähköisten perkussiosoitinten ja erilaisten synteesi- ja samplaustekniikoiden parissa ohjaa ratkaisun luontevasti sähköiseen maailmaan. 
EC-10 palvelee täysimittaisena akustisena cajonina, mutta oman sisäisen äänimoduulin ansiosta akustisin sointeihin voi liittää sähköisiä perkussiosoundeja.


Kahden itsenäisen sensorin ansiosta laatikon etulaidan soittopinnalla voi ohjata kahta eri soundia samanaikaisesti.

E-10:n oma moduuli sisältää 30 settiä soundeja, jotka on valmistajan tiedotteen mukaan kehitetty nimenomaan cajonin omaa akustista äänimaailmaa tukemaan. Mukana on perinteisiä lyömäsoittimia tamburiinista djembeen ja shakereista akustiseen virvelirumpuun, sähkörumpusoundeja ja äänitehosteita unohtamatta.

Erityisen ryhmän muodostavat studiossa ihanteellisiksi viilatut autenttiset cajon-soinnit, joita sopivasti akustiseen sointiin miksaamalla soittimeen saadaan lisää syvyyttä ja jyhkeyttä.      

 

Sähköisen ääniosaston säätimet on sijoitettu EC-10:n yläosaan siten, että soundien selaus ja valinta sujuu nopeasti soitonkin aikana.
Takalaidan puolelta löytyvät sitten säädöt sensoreiden keskinäisen balanssin ja herkkyyden asetuksille, samoin kuin sähköisen soinnin voluumille.

 

EC-10 on myös täysin itsenäinen soitin siinä mielessä, että oman sisäänrakennetun vahvistimensa ja koaksiaalikaiuttimensa ansiosta se ei välttämättä tarvitse ulkoista äänentoistoa tuekseen.
Katusoittajaa viehättänee tieto siitä, että EC-10 toimii tarvittaessa kuudella AA-paristolla, eikä siten ole riippuvainen sähköverkosta. Soittoaikaa luvataan yksillä paristoilla aina 12 tuntiin asti.

Paristojen sijasta myös virtalähde käy pirtaan.

Ja jos tarpeen on, saa El Cajonin seuraksi myös ulkoisen tallentimen, kuten vaikka älypuhelimen, sillä EC-10:n vahvistimessa on myös 3,5 mm:n jakilla toteutettu Aux-tulo.


Lisätiedot: Roland Suomi

15.02.2016
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy