Nayteikkuna

Strymon Volante neljän äänipään delay pedaalilautaan

Strymonin uusi Volante-pedaali laajentaa valmistajansa delay-efektien valikoimaa. Uutuutta varten suunnittelijat kertovat tutkineensa erityisesti paljon vanhoja magneettisia kiekkokaikuja, pyrkien soveltamaan niiden ominaisuuksia pedaalimuotoon. Tarjolla on kolme delay-tyyppiä, luupperi sekä vintage-tyylinen jousikaikumallinnus.

Strymon Volanten käyttäjä voi valita kolmen delay-tyypin välillä. Drum perustuu magneettiseen kiekkokaikuun (joista nimekkäin on yhä Binson Echorec), Tape puolestaan jäljittelee nauhakaikua tyypillisine audiolaatua nuhjaavine piirteineen. Studio Delay porukan puhtaimmin soiva delay-tyyppi, joka toisintaa äänittämön isoilla kelakoneilla ja huippuluokan nauhoilla kikkailtuja efektejä.

Strymon Volanten sydän ovat säädinpaneelin keskellä olevat kahdeksan painiketta, joilla määritetään neljän äänipään playback- ja feedback-reititykset. Päälle voi kytkeä tarvittaessa pelkästään feedback-kytkennän, mikäli hakee monimutkaisia rytmikuvioita tai kaikumaisia atmosfäärejä.
Kunkin äänipään voimakkuustaso voidaan asettaa täysille tai puolelle volumelle. Tämä valinta tapahtuu painamalla ja pitämällä toistopään painiketta pohjassa noin sekunnin ajan. Vihreä väri on yhtä kuin täysi voimakkuus, keltainen taas merkkaa puolta voimakkuutta.

Strymon Volanten äänipäiden välistys asetetaan Spacing-säätimellä. Säätö tarjoaa neljä alaryhmää: Even (neljäsosa, pisteellinen kahdeksasosa, kahdeksasosa, kuudestoistaosa), Trioli (neljäsosa, neljäosatrioli, kahdeksasosatrioli, kuudestoistaosatrioli), Golden (kultainen leikkaus) sekä Silver (hopeinen suhde).
Neljännen äänipään viiveaikaa Strymon Volantessa kontrolloidaan Time-säätimellä, jonka toiminta riippuu viereisen Speed-kytkimen asennosta (half: 400 millisekuntia - neljä sekuntia, normal: 200 millisekuntia - kaksi sekuntia, double: 100 millisekuntia - yksi sekunti).
Repeats-säätimellä taas kontrolloidaan feedback-määrää.

Strymon Volanten digitaalinen muunnos tapahtuu kumpaankin suuntaan 24-bittisenä ja 96 kilohertsin taajuudella. Pedaalissa on analoginen A-luokan JFET-etuaste, joka ruokkii signaaliprosessoria.
Kun Rec Level-säädintä avaa isommalle, saadaan delay-soundiin myös saturaatiota. Muuten Volanten soundin luonteeseen voidaan vaikuttaa Mechanics-säätimellä, jolla pystyy lisäämään soundiin huojuvuutta.
Wear-hanikalla taas voi imitoida tallennusmedian ja äänipäiden kuluneisuutta eli ylätaajuuksien häviämistä. Low Cut puolestaan mahdollistaa delay-toiston alataajuuksien leikkaamisen.

Strymon Volante on varustettu myös itsenäisellä jousikaiun mallinnuksella, jolla kerrotaan olevan ”upea ja lempeä luonne”. Valmistajan mukaan sitä voikin käyttää aivan itsenäisenä efektinä. Jousikaiulle on oma Spring-säädin. Sen yläpuolella olevalla Echo-säätimellä määritellään pedaalista lähtevä delay-taso.

Strymon Volante on varustettu kolmella jalkakytkimellä, jotka toimivat kahdessa tilassa. Normaalikäytössä On-kytkimellä polkaistaan pedaali päälle tai laitetaan oskilloimaan pitämällä kytkintä pohjassa.
Favourite-kytkimen avulla voidaan hakea ja tallentaa preset-tila.
Oikealla olevalla Tap-kytkimellä taas voidaan taputella tempo neljännelle äänipäälle.

Sound On Sound -tilassa Tap-kytkin toimii puolestaan luupperina. Luuppi voidaan On-kytkimellä hetkellisesti asettaa reverse-moodiin. Hold-moodissa sama kytkin poistaa äänityspään ja toistaa viimeisintä luuppia heikentämättä äänenlaatua. SOS-tilassa luuppi voidaan keskeyttää ja kytkeä päälle keskimmäisen kytkimen Pause-funktiolla.

Strymon Volantea on voidaan käyttää instrumentti- ja linjatason laitteiden kanssa. Line-asento antaa 10 desibeliä lisää pundasta ”headroomia”. Se onkin erityisesti tarkoitettu syntetisaattoreille.

Tulo- ja lähtöliitäntöjä on kaksi kumpaakin. Jos pedaalia on tarkoitus käyttää stereona, neuvotaan instrumentin tulojakki kytkemään right-tuloon.
Tarjolla on myös viisinapaiset midi-liitännät sekä Exp-liitäntä keinupoljinta varten. USB-portti tarjoaa tietokonetyhteyden midi-kontrollia varten.

Strymon Volante on tehtaalla asetettu true bypass -tilaan, mutta se voidaan myös vaihtaa bufferoituun ohituskytkentään.
Pedaalin käyttö tapahtuu yhdeksän voltin verkkolaitteella.

Lisätiedot: Custom Sounds

22.01.2019
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy