AVEK tukee kulttuurisisällön tuottamista digilaitteisiin

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK on myöntänyt 380 000 euroa kulttuuristen sisältöjen kehittämiseen digitaalisiin päätelaitteisiin. Tukea myönnettiin muun muassa useammalle VR-hankkeelle sekä Finnish Nightmares -sarjakuvaan perustuvalle animaatiosarjalle, joka vinon huumorin keinoin kertoo epämukavista sosiaalisista tilanteista suomalaisittain koettuna.


Tämänkertaisessa DigiDemo-haussa korostuivat sisällöt, joiden toteutuksessa käytetään virtuaalitodellisuus- tai 360˚-tekniikkaa. Esimerkiksi Capefinn Oy:n ja Loikka Kontakti ry:n yhteistyössä tuottaman tanssisarjan pilotti Dance in Virtual Reality keskittyy koreografisen ja liikkeellisen sisällön hyödyntämiseen ja uudelleentulkitsemiseen VR-ympäristössä.
Virtuaalitodellisuutta kytkettiin mukaan myös Pikkukala Oy:n Tulipmania-puutarhanhoitopeliin, joka pohjautuu löyhästi 1600-luvulla tapahtuneeseen historian ensimmäiseen markkinakuplaan. Myös escape room -pelejä päästään jatkossa pelaamaan virtuaalitodellisuudessa.

”VR-sisältöjen tekemisen osalta nyt on käynnissä iso murros. Aiemmissa DigiDemo-hauissa on tullut muutamia yksittäisiä hakemuksia VR-sisällöillä, mutta nyt hakemuksia oli paljon”, tuotantoneuvoja Milla Moilanen kertoo. ”Hakemuksia arvioitaessa pidimme tärkeänä sitä, että hankkeessa on tähän uuteen tekniikkaan sopivia sisältöjä. DigiDemo-tukea myönnetään konseptin tekemiseen ja demoamiseen, ei harjoitteluun. Tämä tarkoittaa, että hakijan on täytynyt jo sisäistää käyttämänsä tekniikka.”  

Kevään DigiDemo-haussa tukea myönnettiin 36 hankkeelle 137 hakemuksen joukosta. Konseptisuunnittelutukea sai 19 hanketta yhteensä 55 700 euroa. Demo- ja pilottitukea myönnettiin 17 hankkeelle, yhteensä 324 300 euroa.
Tuen jakamisesta päätti asiantuntijaryhmä, jonka jäseniä ovat konsultti Markus Leikola, johtaja Kati Uusi-Rauva ja Aalto-yliopiston Media Factoryn johtaja, professori Philip Dean.

DigiDemo-tuen tavoitteena on edistää mielekkäiden kulttuurisisältöjen ja -palveluiden kehittämistä, parantaa alalla toimivien yritysten tuotekehitysmahdollisuuksia sekä vastata digitalisoituvan yhteiskunnan kulttuuripoliittisiin tavoitteisiin. DigiDemo perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön AVEKille osoittamaan vuotuiseen määrärahaan. Vuonna 2017 määrärahan suuruus on 800 000 euroa.

DigiDemon seuraava hakuaika päättyy 31.10.2017. Hakemukset tehdään AVEK-hakujärjestelmässä. Hakukriteereihin voi tutustua AVEKin internetsivuilla

Kuva: sarjakuvasta Finnish Nightmares, josta ollaan tekemäsä myös animaatiosarjaa. 

23.05.2017
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy