Nayteikkuna

Ei se jatsikaan pelkillä apurahoilla elä

Musiikkibisneksen murros on kulunut termi, mutta sellaisenakin se kuvaa hyvin muutoksen rajuutta.

Kutistunut äänitemyynti luo artisteille ja muusikoille painetta lähteä keikoille entistäkin useammin, mutta äärellisten varantojen varassa ollaan silloinkin – kaikille ei riitä sellaista määrää maksavaa yleisöä, että se toisi toimeentulon. On keksittävä lisätuloja jostain.

Maailmantähtien keikoilla on varakkaalle väelle tarjolla VIP-lippupaketteja illallisineen ja etukatsomon aitioineen, rahvaalle taas myydään kiertuekatalookeja ja monenlaista fanitavaraa T-paitojen ohessa.
Pienemmillä artisteilla on suurempi työ keksiä näppäriä lisukkeita ansaintamekanismiin, joka perustuu sittenkin useimmiten volyymiin eikä niinkään ekslusiiviseen kokemukseen.

Aamun piristävä uutinen kertoo kuitenkin nimenomaan ekslusiivisesta tuotteesta, johon aika monella on kyllä varaa, mutta jota ei rajallisen valmistusmäärän vuoksi riitä aivan kaikille. Tyylikäskin se on.
   
Jos leimautuminen elitistiksi ei pelota, voi nyt hankkia kotiinsa tai työpaikalleen esteettisesti hienostunutta taideprinttiä, jonka mukana saa myös siihen liittyvän musiikin.
Asialla ovat vuoden Yrjö-palkinnolla jazzmuusikoksi Tampere Jazz Happeningissä nimetty Esa Pietilä sekä hänen levy-yhtiönsä Eclipse Music.

Eclipsen tiedotteen mukaan levyjen kansitaiteeseen perustuvat julisteet ovat graafikko Aarni Ylisen tuotantoa. Esa Pietilän "Times and Spaces" -albumin lisäksi hän on suunnitellut 25.11. julkaistavan Tuomas Paukku Description -albumin kannet. Myös Description -grafiikasta julkaistaan näyttävät julisteet kolmena erilaisena versiona.
Kaikki julisteet ovat graafikon itsensä käsin numeroimia, eli uniikkikappaleita. Grafiikka painetaan korkeatasoiselle paperille laadun takaamiseksi.

Ja se musiikki sitten?

No, julisteissa on mukana kyseisen albumin latauskoodi, joten ostaja pääsee myös kuuntelemaan musiikkia, johon grafiikka perustuu.
 

Lisätiedot: Eclipse Music

Kuva: Maarit Kytöharju

16.11.2016
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy