Suhteellisen suhteellista

 
Aina silloin tällöin meiltä kysytään, ovatko kokeilemamme tuotteet todella niin hyviä, kuin tekstissä annetaan ymmärtää. Tähän on helppo vastata; kyllä ne ovat. Ei meillä kukaan tieten tahtoen puuta heinää kirjoita tai kaunistele. Jos huomautettavaa löytyy, niin kyllä siitä sanotaan, mutta tuskin tunnelmaa kannattaa silloinkaan tärvätä räävittömällä kielenkäytöllä.

Tällaiseen voittopuolisesti positiiviseen kirjoittamiseen on melko luontevat syyt. Ensinnäkin soittimien ja laitteiden yleinen laatutaso on varsin korkealla jo kohtuullisen edullisissakin hintaluokissa. Kilpailu on kitkenyt alkeellisilla veistotaidoilla väsätyt näennäissoittimet jokseenkin tarkasti pois ja valtavirran tarjonta on hintaan suhteutettuna asiallisissa puitteissa.

Ja tässä sivuttiinkin jo toista oleellista tekijää: arviot suhteutetaan aina hintaan. Neljän sadan euron isokapselinen studiomikrofoni voi saada testissä mainiot arvosanat, mutta ei se sitä tarkoita, että se vielä päihittäisi yhtä mainiot lausunnot saavan, viisi kertaa itsensä hintaisen kilpailijan. Oikeastaan näin suuren hintaeron takia ei voi edes puhua kilpailijasta, sillä kyse on aivan eri käyttöön ja eri vaatimustasolle suunnatuista tuotteista, mikä täytyy sekin muistaa. Jos tuote on hintaluokassaan hyvä, se ansaitsee luonnollisesti kehuja.

On olemassa muitakin perusteita. Kun katsotaan suureen maailmaan, huomataan että jokaiselle soittajaryhmälle on tarjolla useita lehtiä. Kitaristeille löytyy luvuton määrä pelkästään kitaroita ja vahvistimia käsitteleviä lehtiä, jopa musiikin genren mukaan jaoteltuna. Basisteille on omansa, rumpaleille ja kosketinsoittajille omansa, äänittäjille omansa, PA-väelle omansa jne. Ja silti jokainen näistä erkoislehdistä painii saman ongelman kanssa kuin mekin: tavaraa on markkinoilla huimasti enemmän kuin lehden sivuilla ehtii käsitellä.

On siis tehtävä valintoja ensinnäkin sen perusteella, minkä uskoo lukijoiden kannalta kiinnostavimmaksi ja siten, että toimittajakunnan resurssit tulisivat tehokkaasti hyödynnetyiksi.

Kun soittimia ja laitteita valitaan testeihin, koetetaan ennen toimeen ryhtymistä myös hiukan selvittää, millaisesta pelistä on kyse. Jos tuote ei vaikuta omassa hintaryhmässään mitenkään erityisen etevältä vaan ehkä pikemminkin päinvastoin, ei myöskään jutun tekoon niin hanakasti tartuta vaan palstatilaa koetetaan antaa etusijassa sellaisille jutuille, joiden kohde erottuu jollakin tavalla massasta edukseen. Tästä priorisoinnista huolimatta monet ansiokkaat tuotteet jäävät valitettavasti tilan ja kirjoitusresurssien rajallisuudesta johtuen käsittelemättä.

Kuten aiemminkin, myös tähän numeroon olemme seuloneet parhaan kykymme mukaan niitä soittimia ja laitteita, joiden uskomme omalla sarallaan olevan jollakin tavalla merkityksellisiä, kiinnostavia ja peruslähtökohdiltaan esittelyn arvoisia. Osa valinnoista pohjautuu tälläkin kerralla teiltä lukijoilta tulleisiin vihjeisiin ja niille annamme myös vastaisuudessa arvon. Kiitokset aktiivisuudesta!

Kuten tarkkasilmäinen on saattanut huomata viime vuoden kuluessa, olemme tehostaneet myös muuta artikkelitarjontaa. Sama linja tulee jatkumaan tänäkin vuonna ja luvassa on lisää mielenkiintosia matkaraportteja, musiikintekijöiden ja taustavaikuttajien haastatteluita, kurkistuksia kulissientakaiseen toimintaan, vinkkejä soittotuokioiden ratoksi ynnä muuta kiintoisaa.

Siispä viihtyisää lukuvuotta 2002!

Lauri Paloposki,
päätoimittaja

 

 

 

01.02.2002
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy