Nayteikkuna

Suomen Big Band -mestaruus 2016 ratkesi Helsingissä

 Suomen Big Band -Yhdistys ry. ja Metropolia järjestivät Suomen big band -mestaruuskilpailun Helsingissä Arabialla 26.11.2016.

Arabian salissa kuultiin monipuolisesti erilaista big band -musiikkia, kun lavalle astelivat vuoronperään kilpailuun osallistuneet seitsemän suomalaista big bandia: Junior All Star Big Band, Jyväskylän Big Band, Metropolia Big Band, Sointi Jazz Orchestra, Ogeli Big Band, Kuullos Orchestra Helsingistä.
Tänä vuonna kuultiin paljon kotimaisten säveltäjien big band -musiikkia, mukana ilahduttavasti myös orkestereiden muusikoiden omaa tuotantoa.
Tämän vuoden kilpailussa big bandeilla oli sääntöuudistuksen myötä mahdollisuus valita esitettäviksi kappaleiksi itselleen parhaiten sopiva ohjelmisto. Kilpailuohjelmisto on nykyisin täysin vapaavalintaista ja esimerkiksi laulusolisteja saa käyttää. Aiemmin säännöissä määriteltiin, että jokaisen kilpailevan bändin tuli esittää swing-tyylinen teos, suomalainen teos ja vapaavalintainen teos. Kilpailijat olivat hyödyntäneet sääntöuudistuksen tuomaa vapautta ohjelmistovalinnoissaan. Ainoastaan kilpailuaika, 15 minuuttia, on rajoitettu.

Tuomaristo koostui arvostetuista big band -muusikoista ja kapellimestareista: Petri Juutilainen, Esko Heikkinen ja Pentti Lahti. Tuomariston mukaan taso oli erittäin korkea ja kilpailua oli nautinnollista seurata.
Kilpailun ensimmäinen palkinto jaettiin Sointi Jazz Orchestran ja Jyväskylä Big Bandin kesken (molemmille 1500 euroa), ja kolmanneksi sijoittui Junior All Star Big Band (3.palkinto 500 €). 

Sointi Jazz Orchestra kapellimestarinsa Rasmus Soinin johdolla esitti teoksen Taivaan merkit, joka on Soinin sävellys. Sointi Jazz Orchestra on nuorten musiikin ammattilaisten syksyllä 2013 perustama yhtye, jonka soundi syntyy monipuolisesta soitinten kirjosta. Yhtye toteuttaa konserttikokonaisuuksia, joiden keskiössä on eri musiikkityylejä yhdistelevät ja polveilevat sävellykset. Elokuvallisia tunnelmia, taidokkaita improvisaatioita sekä yllätyksellisiä sovitusratkaisuja pursuava musiikki luo konserteista ainutlaatuisen sanattoman musiikkimatkan, joka pitää kuulijan tiukasti otteessaan. Toukokuussa 2016 Sointi Jazz Orchestra julkaisi ihastuttaneen debyyttialbuminsa Syntymä. Marras-joulukuussa yhtye konsertoi Tiernapojat joulukonsertillaan Helsingissä, Espoossa ja Porvoossa.
 
Jyväskylä Big Band (pääkuvassa) kapellimestarinsa Ilkka Mäkitalon johdolla esitti Horace Silverin jazzklassikon Nica's Dream Mike Mossmanin tuoreena sovituksena sekä Tuomas J. Turusen Swan teoksen laulusolistina Elena Mîndru. Jyväskylä Big Band on erikoistunut suomalaisen big band -musiikin esittämiseen ja tilaussävellystoimintaan. Vuodesta 1998 JBB on tilannut teoksia kokeneilta säveltäjiltä ja nuorilta lupauksilta. JBB on tehnyt yhteistyötä monien koti- ja ulkomaisten solistien, säveltäjien ja kouluttajien kanssa, sekä toteuttanut poikkitaiteellisia produktioita. Omien konserttiensa lisäksi JBB on esiintynyt eri tapahtumissa ja yritystilaisuuksissa, useilla suomalaisilla festivaaleilla, sekä konsertti- ja koulutusmatkoilla ulkomailla.
 
Junior All Star Big Band kapellimestarinsa Antti Rissasen johdolla esitti jazzklassikon Every Little Beat Helps, Ville Vannemaan Mint Chocolate ja Antti Rissasen Ronald Reagan. Orkesteri on perustettu vuonna 2000, eri puolilta Suomea tulevista nuorista suomalaisista lahjakkaista jazzmuusikoista koostuva nuoriso-big band, joka toimii Suomen Big Band Yhdistys ry:n alaisuudessa. Big Bandin tarkoituksena on tarjota nuorille soittajille mahdollisuus soittaa taidollisesti vertaistensa ikätovereidensa kanssa ammattitaitoisessa ohjauksessa ja näin kehittyä sekä yksilöinä että yhtyesoittajina ja saada valmiuksia kehittyä muusikoina aina ammattilaisuuteen saakka.
 
Lisäksi jaettiin tunnustuspalkintoja:
• JASO:n Nuoren solistin palkinto meni Casimir Ekmanille (JAS) 
• UMO:n levypalkinnon sai Sointi Jazz Orchestran matalat vasket
• Ilmavoimien SK levypalkinnon sai Metropolia Big Bandin saksofonisektio
• Soitin Laine palkitsi 100 euron lahjakorteilla säveltäjät Tuomas J. Turusen ja Rasmus Soinin 
• Suomen Big Band -yhdistys palkitsi 100 € stipendeillä Pilvi Kokkosen (JAS-lead trumpetti) ja Joel Jeschke (Metropolia Big Band-rumpali)
 

Lisätiedot: Suomen Big Band -yhdistys

28.11.2016
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy