Nayteikkuna

Suomen Muusikkojen Liiton tunnustuspalkinto 2014 Jussi Fredrikssonille ja Timo Pulakalle

Suomen Muusikkojen Liitto ry:n vuoden 2014 tunnustuspalkinto on myönnetty jazzmuusikko Jussi Fredrikssonille ja orkesterimuusikko Timo Pulakalle. Fredriksson ja Pulakka tunnetaan muusikkoina, jotka ovat aina tehneet enemmän kuin heiltä odotetaan. Kummallekin palkinnon saajalle myönnetään täysi palkintosumma 5 000 euroa.

Kuva: Tero Ahonen.
 

Pianisti Jussi Fredrikssonin (s. 1980) Turussa käynnistynyt ammattiura on vienyt hänet työskentelemään laaja-alaisesti huippumuusikoiden ja -kokoonpanojen kanssa kotimaassa ja ulkomailla. Yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa Jukka Perko, Jukkis Uotila, Severi Pyysalo, UMO Jazz Orchestra, Oulu Sinfonia, Rick Margitza, Tim Hagans, Jerry Bergonzi sekä Norrbotten Big Band. Lisäksi Fredriksson on toiminut muusikkona kotimaisten eturivin viihdeartistien yhtyeissä. Fredrikssonin omia kokoonpanoja ovat Jussi Fredriksson Trio, Jussi Fredriksson Jazz Wars ja Fredator.

Musiikkiopintoja Fredriksson on suorittanut Suomessa ja ulkomailla, ja hän toimii nykyään pianon- ja yhtyesoiton opettajana sekä tohtoriopiskelijana Sibelius-Akatemiassa.
Kuusi omaa albumia jukaissut Fredriksson on viime vuosina menestynyt paitsi muusikkona myös tapahtumatuottajana ja musiikkiyrittäjänä. Hänen luomansa Flame Jazz -konserttisarja Turussa on osoitus siitä, miten rajallisilla taloudellisilla resursseilla voidaan tuottaa suuri määrä laadukasta konserttitarjontaa ja työllistää iso joukko ammattimuusikkoja. Fredrikssonin oman yrityksen ja Helsinki Jazz Underground -osuuskunnan kautta tapahtuva äänitteiden julkaisutoiminta ulottuu Pohjois- ja Baltian maiden lisäksi Japaniin sekä Yhdysvaltoihin.
Fredrikssonin aktiivinen ote jazzmusiikin edistäjänä on noteerattu kansallisesti ja kansainvälisesti. Hänen kykynsä verkostoitua, organisoida ja saada paljon aikaan vähillä resursseilla toimii hyvänä esimerkkinä muille kulttuurialan toimijoille.

Kuva: Patrik Stenström.

Kansallisoopperan orkesterin huiluryhmän äänenjohtaja Timo Pulakka (s. 1959) on monipuolinen muusikko ja pedagogi. Kansallisoopperan lisäksi Pulakka on soittanut esimerkiksi Avantissa ja Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa sekä toiminut avustajana muun muassa Radion Sinfoniaorkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa ja Tampere Filharmoniassa. Lähes kymmenen vuoden ajan Pulakka toimi Helsingin Konservatorion huilunsoiton yliopettajana. Diplomin hän suoritti Sibelius-Akatemiassa vuonna 1987.
Kollegat kuvailevat Pulakkaa esimerkilliseksi muusikoksi, joka valmistautuu tehtäviinsä erityisen huolellisesti ja soittaa aina musiikkia, ei koskaan ainoastaan huilua. Hänen rikkaaksi ja ilmaisuvoimaiseksi luonnehdittu äänensä soi monissa oopperakirjallisuuden suurissa ja pienissä sooloissa. Pulakkaa pidetään reagointikykyisenä ja herkkäkorvaisena muusikkona, joka muuttuu hetkessä solistista joukkuepelaajaksi ja tukee kollegoitaan näiden tehtävissä.
Pulakka on muusikko, joka tekee työnsä huipputasolla ja antaa työyhteisöilleen paljon. Hän on toiminut Kansallisoopperan orkesterin luottamustehtävissä useita vuosia.

Uutista on täydenetty 29.10.2014 lisäämällä kuvaajien nimet.

24.10.2014
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy