Zoom H6 – todellinen moniraituri

|
Image

On mukavaa tallentaa bändin harjoitukset ja keikat mahdollisimman hyvälaatuisesti ja vaivattomasti. Ideatkin jalostuvat näppärästi, kun käytössä on useampia raitoja. Juuri tällaisiin puuhiin uusi Zoom H6 on erittäin hyvä laite.

Zoomin H6 on laite-evoluution kolmas polvi. Ensiversio H4:ssä (Riffi 1/2007) oli neljä raitaa, joista kahdelle pystyi tallentamaan kerrallaan, joko Zoomin omilla mikeillä tai kahdella ulkoisella mikillä. H4n:ssä (Riffi 5/2009) onnistui jo neljän raidan samanaikainen tallennus. H6:ssa voidaan sitten nyt tallentaa peräti kuusi raitaa kerrallaan ja niiden lisäksi kaksi backup-raitaa. Zoomin omien mikkien lisäksi tarjolla on neljä linja/mikkituloa.

Käyttöliittymä on pistetty aika lailla uusiksi ja myös helpommaksi (vaikken ilman manuaalia osannutkaan poistaa tallentamaani tiedostoa). Kun H4:ssä hoidettiin yhdellä ohjaimella play, stop jne., niin H4n:ssä palattiin näppäimissä vanhojen kasettisoittimien aikaan. H6:ssa on lisäksi jokaista tuloa varten oma gain, mikä on todella hyvä asia: tulosignaalin saa heti säädettyä sopivaksi eikä tarvitse lähteä minkään valikon kautta parametria
ruuvaamaan.

Ja kuten pitääkin, laitteen värillinen näyttö kertoo vierekkäin kaikkien kuuden tulon signaalipalkin, jonka vaihtoehtona tasoja voi tarkastella myös virtuaalisilla VU-mittareilla. 

Uutta on myös modulaarinen rakenne eli Zoomiin voidaan valita äänitystilanteeseen sopivin mikki. Irrotetaan vain vakiokapseli ja napsautetaan tilalle toinen. Mikrofonin sijaan voi laajennuspalikaksi valita myös kaksi linja/mikkituloa lisää. Toki laitteen muuntelu vaatii investointia lisätarvikkeisiin.
Perinteinen muuntaja on korvattu USB-johdolla. Valitettavasti USB-johdon mukana ei tule itse USB-muuntajaa, vaan sekin kuuluu myös näihin erikseen ostettaviin laajennuspaketteihin. Jollei tähän halua investoida, on tyydyttävä käyttämään neljää AA-paristoa, mikä nyt ei ole kovin pitkäkestoinen suunnitelma, yksille paristoille kun luvataan käyttöaikaa 20 tuntia.

Peruspaketissa tulee kätevä muovikotelo, jossa on itse tallennin, kaksi erilaista mikrofoniparia, USB-johto, tuulisuojus ulkoäänityksiin, kahden gigatavun muistikortti, adapteri mikrofonitelineeseen kiinnitystä varten sekä paristot. 

Laite käyttää SD/SDHC/SDXC-muistikortteja jopa 128 gigaan saakka, ja tallennusformaatteina ovat WAV (44,1 kHz/16-bit – 96 kHz/24-bit) sekä MP3 (48 – 320 kb/s).

 

Oheinen teksti on alku Jarmo Lehtelän kirjoittamasta käyttötestistä, joka on julkaistu kokonaisuudesaan Riffi-lehden painetussa numerossa 7/2013.

Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Samaa aihepiiriä käsitteleviä,  laajoja artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.
Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla

Taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta