Focusrite Clarett 8PreX – riittävästi kanavia

|
Image

Thunderbolt-väylää kulkee isonkin session kanavamäärä, ja kylkiäisinä saa messevän plug-in-kokoelman. Asiaa, Focusrite.


Clarett 8PreX tarjoaa kahdeksan analogista linja/mikrofoni-tuloa, joista kaksi toimii tarpeen tullen myös instrumenttiliitäntänä. Kahden optisen digiliitännän kautta saadaan yhteensä 16 Adat-normin mukaista kanavaa lisää ja niiden jatkeeksi mukana on vielä S/P DIF -normin stereotulo. Tulojen yhteisluku on 26, silloin kun näytetaajuudeksi valitaan 44,1 tai 48 kHz.

 

Image

 

Kun siirrytään korkeampiin lukemiin, analogikanavat ja S/P DIF säilyvät ennallaan, mutta digitaalisten Adat-tulojen määrä puolittuu aina näytetaajuuden kaksinkertaistuessa. Korkeimmilla näytetaajuuksilla (176,4 / 192 kHz) Adat-väylissä kulkee enää neljä kanavaa suuntaansa
Sama logiikka pätee lähtöihin, joita on enimmillään 28.

 

Image

 

Signaaleiden reititys hoidetaan erillisessä apuohjelmalla, jonka käyttö aukenee hetken totuttelulla. Samalla ohjelmalla määritetään yleisasetukset, aktivoidaan kanavakohtaiset Air-optiot ja valitaan esimerkiksi ykkös- tai kakkoskanavan sovitus instrumenttisignaalille.

 

Supernopea yhteysväylä

Clarett liitetään tietokoneeseen Thunderboltilla. Väylänormi itsessään mahdollistaa laitteiden ketjuttamisen, mutta silloin ketjun keskimmäisissä vehkeissä on oltava kaksi Thunderbolt-liitäntää. Clarett on kuitenkin monen muun tavoin suunniteltu ketjun päätehelaksi ja siinä on vain yksi liitäntä.

Jos useita tällaisia yhden liitännän laitteita pitää saada käyttöön samaan aikaan, tarvitaan erillinen Thunderbolt Dock -palikka, joiden hinnat ovat parin sadan pintaan. Sillä rahalla saa sitten tiettyä lisämukavuuttakin, sillä Dockin kautta voi liittää lukuisia USB- yms. laitteita yhdellä kaapelilla Maciin.

 

Päteviä efektejä

Clarettin mukana toimitetaan Focusriten oma plug-in-kokoelma, sekä Softuben Time & Tone -satsi, joita kehotetaan käyttämään jo äänitysvaiheessa. Interfacessa ei kuitenkaan ole omaa DSP:tä, vaan plugarit imaistaan tietokoneen audio-sekvensseriin. Jutun juju on Clarettin minimaalinen latenssi, jonka pituudeksi Focusrite kertoo mitanneensa 1,67 ms Logic Pro -ohjelmalla ja Mac Prolla. Mainittu aika käsittää signaalin koko matkan analogisesta tietokoneelle ja takaisin analogiseksi.

Todellinen käyttöhetken latenssi riippuu tietokoneen suorituskyvystä, käytettävästä ohjelmistosta, sekä muista samaan aikaan koneella teetettävistä prosesseista, mutta oma vuoden 2012 MacBook Pro -kannettavani selvisi kyllä nikottelematta tallennettavan signaalin monitoroinnista ja efektoinnista äänityksen aikana. Jos viivettä olikin, se soittaessa tuntunut – Clarettin sointi on ryhdikäs ja taimaus osuu linjaankin soittaessa kuin vahvistimella ikään.


Siinä se

Audiolaadultaan Clarett Pre8X ei jätä sijaa toiveille. Mikrofonivahvistimet ovat perusluonteeltaan tarkkoja ja analyyttisiä, mutta samalla hienostuneita. Jos niiden aavistuksen mattaan taittuva samettinen perussointi on johonkin tilanteeseen liian pehmeä, voi apuohjelmasta aktivoida kanavakohtaisesti air-toiminnon, joka jäljittelee ISA-sarjan mikrofonivahvistimien kirkkaampaa ilmettä ja dynamiikkaa.

Kun mukana toimitettava efektinivaskakin on rahanarvoista tavaraa, ja laitetta voi käyttää lisäksi myös itsenäisenä mik-se-ri-nä tai mikrofonivahvistimena ilman tietokonetta, voi Clarett Pre8X:n hintaa pitää vähintäänkin kohtuullisena ellei suorastaan edullisena.

 

Focusrite Clarett Pre8X

Thunderbolt-väylään kytkettävä audio interface

• kahdeksan analogista mikrofoni/linja-tuloa
• ISA-sarjaa mallintava air-optio analogituloissa
• sovitus instrumenttisignaalille tuloissa 1. ja 2.
• kymmenen analogista linjalähtöä
• kaksi kuulokeliitäntää
• kaksi digitaalista Adat-tuloa / lähtöä
• digitaalinen S/P DIF -tulo / lähtö
• word clock -tulo ja lähtö, BNC
• stand alone -mikseritoiminta
• 24-bittiset muunnokset
• näytetaajuus 44,1 – 192 kHz
• hinta n. 1 300 euroa

Lisätiedot: Soundtools

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2016. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Tämäkin laite on edelleen ajankohtainen ja sen tekniset ominaisuudet vastaavat testattua kappaletta, joten avasimme jutun myös nettiin vapaasti luettavaksi. 

Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.