JBL Eon One – PA trubakeikoille ja messuhommiin

|
Image

Harjakaiset tai häät, ostoskeskuksen muotinäytös tahi keikka lähikuppilaan – äänentoisto pitää järjestää, mieluiten kevyesti ja hyvällä soundilla.

 

Tällaiseen toimintaan on tarkoitettu aktiiviisen JBL Eon-sarjan tuorein malli, ONE. Sen neljästä palasta koostuva kokonaisuus kulkee roudattaessa yhtenä fyysisenä pakettina, josta kääritään esiin täysin itsenäinen pienoismikserin, vahvistimien ja kaiuttimien muodostama äänentoistosysteemi.

Audiopalikoita on kaksi: jykevä sub bass -yksikkö, jonka kansilevyyn on integroitu mikseri, sekä solakka yläkerran kaappi. Jakotaajuus näiden välillä on 200 Hz, ja alapuolisen kaistan hoitamiseen on oman vahvistimensa perässä 10-tuumainen suoraan eteenpäin suunnattu kartioelementti, kun taas yläkerrasta vastaa niin ikään oman vahvistimensa syöttämä, kuuden kaksituumaisen kaiuttimen muodostama linjasäteilijä.

Toistoalueen rajaksi ilmoitetaan bassopäässä 45 Hz ja ylärekisterissä 18 kHz, ja näiden välisellä alueella poikkeaman taajuusvasteessa kerrotaan olevan enintään miinus kolme desibeliä.
Nimellistehoa on 380 wattia ja maksimiäänenpaineeksi luvataan 118 dB SPL.

 

Yläkerta ylös

Äänipalikoiden lisäksi settiin kuuluu kaksi mykkää osaa: Eon Onen suppasen ja yläkerran kaiuttimen väliin tarkoiteut ontot kannatinholkit, jotka vastaavat mitoitukseltaan yläkerran kaappia. Jos systeemi kootaan vaikkapa esiintymislavalle ja jakkarat yleisölle ovat salin lattiatasolla, ei väliputkia tarvita välttämättä ollenkaan. Mikäli pitää saada yläkaapille hiukan korotusta, asennetaan yksi putkilo bassokaapin ja yläkerran väliin, ja jos se ei vielä riitä, otetaan se toinenkin holkki pinoon mukaan.

Kaiutinjohtoa ei sub bass -yksikön ja ylä-äänikaapin väliin tarvita, audioyhteys kamiinan pesästä hormin huipulle kytkeytyy automaattisesti, kun palaset loksauttelee paikoilleen. Osat on muotoiltu niin, että ne kohdistuvat automaattisesti toisiinsa eikä erillistä tiukkaustakaan tarvita.

Keikan jälkeen irrotellaan tornin kaikki kolme osaa, jotka sujautetaan jälleen sub bass -kaapin takareunassa olevaan lokeroon omille paikoilleen. Tämän jälkeen paketti onkin roudausvalmis.

Image



JBL toi myyntiin myös juuri tälle mallille suunnitellun, pyörillä varustetun kuljetusalustan, jonka päälle laskettavan kaiuttimen ylle voi vielä vetää vetoketjulla kiinnittyvän pehmustetun suojahupun. Tätä ei kuitenkaan ollut vielä testisetin mukana kokeilussa.

Sekä kotelot että kannatinholkit on valmistettu polypropeenista, ja valmistajan mukaan muoviseos kestää hyvin keikkakönyämiset kolhuineen. Käytännössä osat lukkiutuivat toisiinsa jämptisti ja muodostivat fyysisesti vankan kokonaisuuden.

Käytännöllisyys on myös mikseri-integraation johtoajatus. Sopivasti suppasen kansitasoa alemmas uppoava nappipaneeli suojataan kuljetuksen ajaksi saranoidulla ja lukittavalla kannella. Konstruktio on jämerä, ja niin itse kansi kuin sen lukot ja saranatkin vaikuttavat käyttöä kestäviltä.

Yläkerran linjasäteilijässä kaiuttimet on asemoitu loivasti kaarelle ja sekä alin että ylin elementti on tiltattu vielä hieman rajummin omaan suuntaansa, jolloin äänikeila tavoittaa kuulijat jo ihan ensirivin istuimilla ja osuu vielä parvellekin silloin, kun ollaan nousevan katsomon edessä.

 

 

Image

 

Mikseri mikserinä

Eon One -mikserissä on kaksi monokanavaa, jotka sopivat linja- tai mikrofonisignaalille. Phantom-syöttöä ei ole tarjolla, mikä rajaa mikrofonit dynaamisiin ja di-boksit passiivisiin, ellei niille ole erikseen omaa virtalähdettä.

Monokanavissa on hyllytyyppisten basso- ja diskanttisäätöjen ohessa syöttö omalle sisäiselle kaikulaitteelle ja painokytkin kaiun käyttöä tai mykistämistä varten.

Monokanavien lisäksi on pelkällä voimakkuudensäätimellä varustettu erillinen analoginen stereotulo (kanavat 3/4), jossa on sekä jakki- että RCA-liitännät.

Lisäksi Eon One tarjoaa vielä erikseen minijakilla toteutetun ja volumesäädöllä varustetun analogisen stereotulon (kanavat 5/6) älypuhelimelle tai mp3-soittimelle.

Taustamusiikin soitto onnistuu langattomastikin, sillä mikseriin pääsee kytkeytymään myös Bluetooth-yhteyden kautta. Silloin voimakkuus säädetään lähettävästä laitteesta, omaa säädintä sille ei Eonissa ole.
Master-osastolla on vain yksi hanikka – päävoimakkuus hela hoidolle.

 

Yksi kaiken kattava paketti?

Yksin esiintyvälle trubaduurille, tuotekonsultille tai vaikka akustiselle duolle Eon One on houkuttava systeemi. Äänenpainetta riittää pikkukuppilan puheensorinan ja hälyn ylitse, mutta ennenkaikkea äänikenttä on tasainen ja soundi miellyttävä.

Keila aukeaa leveyssuunnassa huomattavan laajalle, käytännössä kuunnella voi kaiuttimen sivustakin ilman että sointi kuulostaa tuhnuiselta. Tämä on myös yksi valmistajan tavoitteista – Eon One hoitaa samanaikaisesti ääntä yleisölle ja toimittaa monitoroinnin virkaa esiintyjille, kunhan laitteiston ja esiintyjän asemoi keskenään sopivasti. Kun vasteessa ei tunnu olevan kuoppia tai piikkejä, ei kierto-ongelmiakaan pitäisi suuremmin syntyä, kunhan mikrofonit ovat kunnollisia.

Mikrofonikanavien korjaimet ovat asiallisia, vaikka ihmeitä niillä ei tietysti tehdä – ne kunnolliset mikrofonit siis, edelleen.

Mausteeksi tarjolla oleva kaiku on kestoltaan pitkä ja sävyltään kirkkosalin tyyppinen. Itsessään se on vallan kelpo tehoste, mutta ehkäpä hieman lyhyempikin kaikuaika tai kaksi kestoltaan vaihtoehtoista kaikua palvelisivat paremmin. Nyt pituus tuottaa kaikua määrällisesti paljon vaikka hanikkaa avaisi vain hiukan. Taustalla soiva matto ei sinällään kuulosta pahalta, mutta saattaa hieman syödä selkeyttä viestistä, jos ympäristö on kovin hälyisä.

Toisaalta kitaristit kytkevät todennäköisesti akustisen kuusi-kielisensä Eon Onen kanavaan oman efektinsä kautta prosessoituna, ja vokalisteillekin markkinoilla on niin hienoja lauluprosessoreita, että erikoisemmat visiot voi toteuttaa sellaisilla ja puskea sitten valmista tavaraa PA:han. Näin ajateltuna Eonin kaiku on olemassa hyvänä hätävarana, jolla hiljaisessa konserttisalissa kyllä saa kelpo jälkeä aikaan.

JBL on suunnistanut uuden mallinsa kanssa hieman eri poluille kuin monet kilpailijansa. Käyttäjän ruuvattavaksi tarkoitettua DSP-prosessoria ei ole, vaan Eon One on optimoitu suoraan tietyn tyyppiseen käyttötilanteeseen, ja sellaisenaan käyttövalmiiksi.
Bassokaappi ja sen yläkertakin on speksattu toisiaan täydentäväksi ja yhtenäiseksi, jakamattomaksi kokonaisuudeksi. Muunteluvaraa on hieman, mutta se perustuu kaiutinpilarin sijoituskorkeuden fyysisiin variaatioihin ja perusekvalisointiin, ei digitaaliseen prosessointiin.
Järkeenkäypä linjanveto, jossa on myös onnistuttu hyvin. Eon One soi miellyttävän tasapainoisesti, kulkee mukana vaivattomasti ja on helppo käyttää.

 

JBL Eon One

Kompakti aktiivi-PA

• bassokaiutin: 10"
• diskanttikaiutin: 6 × 2"
• toistoalue 45 hZ – 18 kHz, -3 dB
• D-luokan päätevahvistimet: yhteisteho 380 W
• maksimiäänenpaine 118 dB SPL
• suuntaavuus: 100° × 50°

Mikseri
• kaksi monotuloa, XLR/jakki
• monotuloissa basso- ja diskanttikorjaimet 
sekä syöttö omalle kaiulle
• stereotulo 6,3 mm:n jakeilla sekä RCA-liittimillä, 
oma volume
• stereotulo 3,5 mm:n minijakilla, oma volume
• Bluetooth-tulo, ei volumesäätöä

• paketin koko kuljetusvalmiina: 37 × 59 × 43 cm
• paketin kokonaispaino 18,5 kg
• hintaluokka alle 1000 euroa

Lisätiedot: Soundtools

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2016. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Tämäkin laite on edelleen ajankohtainen, joten avasimme jutun myös nettiin vapaasti luettavaksi. 

Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä voit lukea tästä.