Kekseliäs muoto ja näpsäkkä koko tekevät ID24:stä moneen käyttöön soveltuvan kaiuttimen. Sub-bass-kaapin kanssa se muodostaa kompaktin täyden kaistan PA-järjestelmän.
Teatterisali on ihanteellinen kehikko mielikuville, kun hahmotellaan ID24:n erilaisia käyttötilanteita. Toisinaan tarvitaan kulisseihin upotettavaa kaiutinta tai orkesterimonttuun sopivaa monitoria, joskus taas pitää saada näyttämön etureunalle filli tai pari, eikä parven alle kiinteästi asennettava oma linjansa pääkaiuttimien katvetta paikkaamassa ole harvinaisuus sekään. Ja mikäänhän näistä käyttötavoista ei mielellään salli lipsumista äänenlaadusta.
Hyviä uutisia: ID24 on äänenlaadultaan ensiluokkainen ja se sopii käyttöön yhtä lailla pysty- kuin vaaka-asennossa. Ja kummassakin tapauksessa diskanttitorven suuntauksen saa passattua tilanteeseen sananmukaisesti käden käänteessä, sillä torven voi pyöräyttää sopivaan asentoon suoraan takalevyssä olevasta kookkaasta hanikasta.
Sen ehtii tehdä kaiutinta uuteen paikkaan siirtäessä, jos esimerkiksi kokoonpanon vaihtuminen tai näyttämötoiminnan luonteen muutos vaatii lavakaluston uudelleenjärjestelyä väliajalla taikka vaikka bändiä toiseen vaihdettaessa. Kun torven suuntaavuudeksi on valittavissa neljä eri vaihtoehtoa, ei puuha ainakaan jää tästä kohden kiinni.
Pysyvämpikin sijoitus luonnistuu helposti, sillä kattavan kiinnitystarvikkeiston ansiosta ID24:n voi ripustaa trussiin, asentaa pysyvästi seinälle, laskea tiettyyn asentoon lattiatelineeseen, nostaa kaiutintolpan päähän – kaikki tilanteet on huomioitu ja jokaiseen löytyy asianmukaiset varusteet.
Asennuskäyttöä suunniteltaessa voi plussan merkitä sarakkeeseen sillekin kohtaa, jossa määritellään interiööriin sopiva väri: Nexo toimittaa asennuskäyttöön tarkoitettua ID24i-mallia mustan ja valkoisen vakiovärin lisäksi missä tahansa RAL-värikartan sävyssä (ns. a la carte -versio).
Nyt testisssä käynyttä T-kirjaimella merkittyä kiertueversiota tehdään pelkästään mustana. Asennus- ja keikkamallien merkittävin tekninen ero on ripustuspisteiden varustelussa, perusrakenne ja audio-ominaisuudet ovat samat.
Suljettu järjestelmä
Vaikka iD24:n toistoalue alkaa jo 95 Hz:n lukemasta, asettaa kahden nelituumaisen kartion fyysinen koko rajansa niiden tulivoimalle. Alarekisterin tarpeeseen Nexolla on tarjota kaksi erilaista bassokaappia, joko yhdellä tai kahdella 10-tuumaisella elementillä varustettuna.
Systeemin ohjaus hoidetaan DTD-prosessorilla, joka jakotaajuuksien ja tasojen lisäksi huolehtii ekvalisoinneista, vaiheistuksista sekä kaiutinten suojauksesta. Prosessorissa on valmiit asetukset eri kaiutinmalleille ja niiden yhdistelmille, joten liikkeelle pääsee hyvin nopeasti. Jutun juoneen nimittäin kuuluu, että DTD:n pariksi otetaan Nexon oma nelikanavainen DTD-päätevahvistin, jolloin kahden viipaleen räkillä hoidetaan koko setti.
DTD-kontrollerista on siitäkin erikseen asennus- ja kiertue-versiot, joista kokeiltavana kävi jälkimmäinen. Sen tulot on toteutettu XLR-liittimin, kun taas asennusmallissa käytetään riviliittimiä niin analogi- kuin digitaalisen AES/EBUnkin osalta. Molemmissa versioissa on myös RJ45-liitäntä Dantea varten.
Valmiiden asetusten muuntelu on mahdollista etulaidan USB-liitännän kautta ja silloin voi mm. säätää jako-taajuuksia, kaistojen tasoja ja limitointia, sekä viilata toistovastetta kahdeksanaluisella stereoekvalisaattorilla. Dory-niminen Android-applikaatio on jo olemassa, iOS-versiot olivat jutun kirjoittamisen aikaan vasta tuloillaan. USB-väylä palvelee myös audiotulona, joten kaiutinten testaus käy näppärästi, vaikka salin pää setistä olisi vielä rakentamatta.
Ensiluokkaista ääntä
Nexo ID24 ja yhdellä kymppituumaisella kalustettu S110 muodostavat soinnin suhteen tasapainoisen kokonaisuuden, vaikka salkoon nostettu yläkaappi näyttääkin kovin pieneltä suhteessa bassokaappiin. Alarekisteri on vahva ja täsmällinen, keskialue miellyttävän selkeä ja tasainen, ylärekisteri hienostuneen avara. Nexon setillä olisikin voinut ryhtyä testistudion soittotilan puolella muitta mutkitta miksaamaan julkaistavaa äänitettä, vaikka PA-laitteistosta puhutaankin. Soinnin tarkkuus ja ennenkaikkea miellyttävä erottelevuus kisaavat tasapäisesti ammattikäyttöön suunniteltujen studiokaiutinten tai järeän hifi-laitteiston kanssa.
Puoliksi jollei täysin akustinen kokoonpano, klubi tai teatteritila, musiikkiin, näytelmään tai vaikka tanssiesitykseen syventyvä yleisö – siinä mitä ilmeisin käyttötilanne Nexon lähes miniatyyri-kokoiselle, mutta äänivaroiltaan kokoaan huomattavasti isommalle ja erittäin elegantille PA:lle.
Nexo ID 24 + S110 Sub
Passiivinen PA-kaiutinyhdistelmä
Testikokoonpano:
• DTD-prosessori
• nelikanavainen DTDAmp 4 × 1.3 -vahvistin
• ID24-keski/ylä-äänikaiutin, 2 kpl
• S110 Sub -bassokaiutin, 2 kpl
• kaiutinkaapelit (10 m), 2 kpl
• kaiutinkaapelit (2 m), 2 kpl
• prosessorin ja vahvistimen välinen kaapelointi
• toistoalue 43 – 20 000 Hz
• maksimikäänenpaine hetkellisesti:
125 dB (S110) / 126 dB (ID24), SPL @ 1 m
Järjestelmän hinta: noin 8 600 euroa
Lisätiedot: Electrowaves
•••
Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2016. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Tämäkin laite on edelleen ajankohtainen, joten avasimme jutun myös nettiin vapaasti luettavaksi.
Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.
Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.
Lisää nettiin avattuja laitetestejä voit lukea tästä.