Dave Weiner – kakkoskitaristina Steve Vain rinnalla

|
Image

Steve Vai soittaa levyillään kaikki kitarat itse, ja niitä on melkein koko ajan useita päällekkäin. Biisien toistaminen lavalla vaatiikin avuksi toisen kitaristin. Tämän haastattelun tekoaikaan Dave Weiner oli hoitanut tätä pestiä jo 13 vuoden ajan ja yhteistyö oli voimissaan yhä vielä 2016 kesäkuussa, jolloin Vai konsertoi Suomessa viimeksi

– Steven musiikki ja hänen biisiensä soittaminen on minulle haaste kitaristina, koska tarkoitus on tehdä vaikutus yleisöön. Steve tietysti soittaa tärkeimmät soolot ja melo-diat, mutta on minullakin improvisoituja sooloja. Vedämme myös yhdessä harmonioita ja vuorottelemme. Lisäksi minulla on oma soolo-spottini, johon olen valinnut kappaleen uudelta akustiselta levyltäni ”A Collection of Short Stories Vol. 1”. Se on mukavaa vaihtelua keikan muuhun ohjelmaan.

Katsotaanpa hiukan tarkemmin tekemisiäsi keikalla, otetaan esimerkiksi vaikka kappaleita Steven uudelta albumilta.
– ”Weeping China Doll” on suosikkini tältä levyltä ja todella kiva soittaa. Soitan osuuteni tosi matalalta samaan aikaan kun kaunis melodia kulkee päällä. Käytämme siinä molemmat 7-kielistä – Steve ei muuten ole aiemmin käyttänyt sellaista keikalla, ei ainakaan minun aikanani.

– ”Velorum” on todella monimutkainen kappale, jossa myös soitan 7-kielistä. Biisin keskellä on hankala synkopoitu rytmikuvio ja sitä saimme jauhaa treeneissä pitkään. Nyt se sujuu täydellisesti.

– ”Gravity Storm” on D-duurissa ja siihen tarvitsen alasviri-tetyn 6-kielisen. Steven osuudessa on paljon kielten venytyksiä, jotka hän tekee sormivoimin – komeaa katseltavaa! Venyttäminen on yksi ensimmäisiä kitaristien oppimia kikkoja, mutta tässä kappaleessa on tarkkoja liikkeitä alaspäin ja hän toistaa ne ilta toisensa jälkeen.

– ”John the Revelator” on ohjelmistossa, mikäli lämmittelijämme Beverly McClellanin ääni on kunnossa. Kappale menee D:sta ja on ihan hänen äänialansa ylärajoilla. Siihenkin kuuluu iso joukko esivenytyksiä ja niiden vapautuksia. Pedaalilaudasta otan avuksi oktaaverin ja siitä alaoktaavin.

Steve tunnetaan Ibanezin käyttäjänä, mutta mikä on sinun soitinvalintasi?

– Käytän PRS:n kitaroita, nyt mukana on neljä sähköistä sekä kaksi akustista. Lisäksi vahvistimeni ja sen kaappi on PRS:lta. Minusta Paul Reed Smith on kuin kitarateollisuuden Steve Jobs, aina suunnittelemassa seuraavaa vaihetta ja tutkii kaikkia rakentamisen vaiheita miettien, kuinka asioita voisi parantaa. Äskettäin hän pyysi puoli vuotta vanhan kitarani takaisin tehtaalle, koska oli kehittänyt uuden, entistä paremman satulan.

– PRS:n vahvistimet ovat tyypillisesti 50 wattia tai vähemmän, mutta se on näille keikoille hiukan liian vähän. Nyt minulla on prototyyppi, joka on viritetty 2 Channel ”H”:sta 100-wattiseksi vaihtamalla putket EL34:ksi sekä säädöillä. Nyt siinä on tuhti, mutta selkeä alapää.

– Toinen vahvistimeni tulee Friedmanilta, joka on LA:ssa tunnettu vahvistimien modaaja ja rakentaja. Nuppi on kuin Marshall Plexi, mutta ilman vetelää bassoa ja perustaajuuden ympärillä liikkuvaa massaa.

Levytätkö Steven levy-yhtiölle Favored Nationsille?

– Ensimmäinen soololevyni oli heille, mutta sen jälkeen karsin pois kaikki väliportaat ja julkaisin toisen levyni ”OnRevo-lute” ja tämän uudemman itse. Myyn levyjäni kotisivuni kautta ja tämän kiertueen keikoilla. Steve antaa meille bändin jäsenille reilun mahdollisuuden myydä julkaisujamme keikoilla. Hänen ei olisi pakko tehdä näin – tämähän on hänen show:nsa – mutta se on hieno ele.

Kiertuetehtävien välillä Weiner toimii soitonopettajana, onhan hän valmistunut GIT:sta ja ollut tuossa koulussa opettajanakin. Internetissä ja sosiaalisessa mediassa hän on ollut jo pitkään näkyvästi mukana.

– Aloitin sarjan ”Riff of the Week” vuonna ’05 ja joka keskiviikko aina marraskuuhun ’11 Youtubeen tuli uusi jakso. Vuosien varrella kuvauksen ja äänityksen taso parani, mutta samalla se vaati koko ajan enemmän aikaa. Nyt sarja on tauolla, mutta se palaa vielä ensi vuoden alussa – tarkoitus on luoda hyvälaatuiset sovellukset iPhonelle ja iPadillekin, ehkä oma sivusto. Muutoin minuun saa yhteyden Facebookin ja Twitterin kautta.
 

Oheinen artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 1/2013. Vastaavia, musiikin tekemiseen uppoutuvia haastatteluita julkaistaan jokaisessa Riffissä. 

Steve Vain itsensä haastattelimme numeroon 6/2012 ja tuon haastattelun voit nyt lukea myös netistä tämän linkin kautta.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin kaikki hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.