Ken Smith Design – mestarin edullisemmat mallit

|
Image
 

 

Yhdysvaltalainen bassoguru Ken Smith tarjoaa nyt omien hinnakkaiden, käsintehtyjen mallien ohella edullisemman KSD (Ken Smith Design) Proto-J -malliston. KSD-bassoissa yhdistyvät korealainen tuotanto, retrohenkinen ulkonäkö ja Ken Smithin kuuluisa etuvahvistin.

 

Ken Smithin nettisivuilla sanotaan, että Proto-J -sarjan ulkonäkö perustuu tuttuun ja tunnettuun muotoiluun ja voihan sen sanoa niinkin. Ken Smithin lähtökohta on selvästi Fenderin Jazz Bass, mutta Smith on lisännyt KSD-versioon muutamia omia ratkaisujaan niin puuosissa kuin elektroniikkassa.
Proto-J nimeen piiloutuu muuten pieni sananleikki. Kun äännetään “Proto-J” amerikkalaisella tavalla se kuulostaa ihan samalta kuin sana “protégé”, mikä tarkoittaa sanakirjan mukaan “suojattia” – siis nuorempaa ihmistä, jotta suojaa vanhempi, viisaampi ja vaikutusvaltaisempi ihminen.

Kultainen kuusikymmenluku

KSD Proto-J -mallistossa on kolme perusvaihtoehtoa – 1960-luvun ulkonäkö, ‘70-luvun tyyli sekä nauhaton basso. Kaikista kolmesta mallista on olemassa sekä perinteinen nelikielinen versio että modernimpi viisikielinen basso, jossa on hiukan pidennetty mensuuri.

KSD-604 perustuu ‘60-luvun Fender Jazz -bassoon ja kaikki tyypillisimmät tuntomerkit ovat tallella. Runko on koottu kolmesta vierekkäisistä leppäpalasta ja se on viimeistelty kauniilta vanhahtavalta Tobacco Sunburst -liukuvärityksellä. Perinteiden mukaan kaula on veistetty yhdestä vaahterakappaleesta ja sen päälle on liimattu palisanterista valmistettu otelauta. Myös kaulan kiinnitys runkoon on hoidettu vanhan tavan mukaan – neljä puuruuvia ja kookas yhteinen aluslevy.
Medium-kokoiset nauhat, loivempi otelaudan kaarevuus, itsevoiteleva satula, kaulan ohuen ohut mattalakkaus ja lisätty 21:n nauha ovat sen sijaan selkeät esimerkit Proto-J -sarjan nykyaikaistetuista ominaisuuksista.

 

Teksti: Martin Berka, Kuvat: Tommi Posa

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 2/2007).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.