AI – kohti parempaa tietoa!?

|

Vanhassa maailmassa kirjastonhoitajat ohjasivat taitavasti ja luotettavasti lukuintoista: ”Myyrän raketti” pienimmille, ”Tintti kuun kamaralla” vähän isommille haaveilijoille ja ”Hauska on tietää: kiertotähdet ja avaruusmatkat” sille totisimmalle lukutoukalle, josta kasvoi insinööri.
Sitten saapui internet ja hetkeksi perinteisen kirjastohenkilökunnan tehtävät siirtyivät portaaleille – nettiosoitteita sisältäville hakemistoille, joita eri toimijat kokosivat kukin omien kriteereidensä ja arvojensa mukaisesti.

Portaali saattoi olla kokonaan jollekin asialle pyhitetty tai sitten sen sisältämät linkit oli jaoteltu aihepiireittäin otsakkeiden alle. Niin tai näin, oletusarvoisesti ”kaikki audiosta” johdatteli alan tietolähteille siinä missä ”parhaat naurut” ohjasi lukijaa huumorin äärelle.

Kehityksen perusluonne on, että se ei pysähdy vaan jatkaa eteenpäin – joko hyvää kohden tai sille selkänsä kääntäen. 
Internetissä siirryttiin hakukoneiden valtakaudelle ja hakutuloksista muodostuvien listojen kokoonpanon kriteereiksi tulivat katselukertojen ja tykkäysten määrät. 

Koska katselukerta tai tykkäys voi perustua aivan yhtä hyvin sisällön laadukkuuteen kuin sen laaduttomuuteenkin, ei niiden perusteella pitäisi suositella yhtään mitään kellekään. Huumorin tai viihteen kohdalla laatu on sitä paitsi hyvin subjektiivinen määre. Mikä hyvää kellekin nyt sitten edustaa, vaihtelee kovasti.
Mutta kun siirrytään yhtään vakavampien aiheiden puoleen, niin kyllähän laadulle löytyy aivan täsmällisiä mittareita.


Näin alkaa Lauri Paloposken kirjoittama pääkirjoitus Riffin printtinumerossa 4/2024. Voit lukea kaikki sen jännittävät käänteet painetusta lehdestä, jonka virallinen julkaisupäivä on 28. elokuuta 2024. 

Tilaa irtonumero kotiin kannettuna hintaan 12,70 € (sis-postikulut).Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Irtonumeroina Riffiä myyvät myös Lehtipisteen myymälät kioskeissa ja marketeissa sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan.

Digitaalinen Riffin näköispainos on myynnissä Lehtiluukku-palvelussa.