Joe Bonamassa: An Acoustic Evening at the Vienna Opera House

Image

 

Niilläkin, jotka eivät keikkayleisöksi ole päässeet, on ollut mahdollisuus tutkailla miehen livepuuhia useista taltioinneista: viime vuonna saatiin tupla-CD/DVD New Yorkin Beacon Theaterista sekä samanlainen annos rokkibändi Black Country Communionin edesottamuksista Euroopassa. Ja kun Bonamassa viime kesänä teki seitsemän keikan kokonaan akustisen minikiertueen, siitäkin kuvattiin nyt esiteltävänä oleva tupla.
Ihan pelkästä asetelmasta mies + kitara +laulut ei ole kyse, sillä jo toisessa biisissä lavalle tulee Gerry O’Connor banjoineen, myöhemmin vielä viulun ja mandoliinin kanssa, ja pian mukana ovat Mats Wester (avainviulu ja mandola), Arlan Schierbaum (piano, harmoni ja haitari) sekä Lenny Castro (perkussiot).  Ryhmä kasattiin näitä keikkoja varten ja muutamassa päivässä biisit sovitettiin kantriksi, folkiksi ja akustiseksi bluesiksi.  Kaikille jaettiin soitettavaa ja soolotilaa keikalla.

Bonamassan ei tunnetusti tarvitse tinkiä soittokalustonsa laadusta, ja kun hän istuu lavalla noin tusinan arvokitaransa (erivireisiä 6-kielisiä, 12-kielinen ja resonaattorikitara) ympäröimänä, hän voi joka suunnasta napata jonkin komean ja hyvin soivan yksilön.  Äänitystä suunniteltaessa on varmistettu, että kitaroiden akustinen sointi saatu tarkasti talteen.
Keikan biisit on kaikki poimittu Bonamassan aiemmin levyttämästä materiaalista, aika tasaisesti hänen monilta albumeiltaan, ja vain muutama on sama Beacon Theaterin liven kanssa. Melkein kaikista on siten vertailun vuoksi olemassa sähköinen bändiversio, joista  sähköjen riisuminen vie  nyt pois minuuttien mittaiset kitarasoolot. Dust Bowl ja Ballad of John Henry ovat tietenkin mukana, samoin Sloe Gin ja muutama muukin valikoitu coveri.

Pääosaan nousevat bändin yhteispeli, melodiat ja tietysti Bonamassan laulu – joka ei ole rokkiäänien joukossa ärhäkämmästä päästä, mutta täysillä hän painaa - sekä soittotyöskentely, joka akustisenakin on nasevan varmaa.  Kun mies vasta varsinaisen keikan viimeisessä numerossa intoutuu näyttävään ja jouhevaan flatpikkaukseen, tuntuu että tuollaista olisi saanut olla enemmän aikaisemminkin.
Keikka oli varmasti elämys Wienin Oopperasalissa.  Intensiiviselle kotikatselulle tulee helposti taukoja, ja ohjaajakin on valinnut rokkiotteen, jossa kamera vaihtuu nopeasti soittajasta toiseen.  Nautittavaa kuitenkin, vaikka pala kerrallaan.

Paketin toinen DVD on pakollinen making of, jossa soittajat ja tuottaja kertovat kiertueen taustoista ja järjestelyistä.  Harjoituksista ja kiertueen muista keikoista on harmittavan vähän kuvaa, joten se kiekko on nopeasti kuitattu.

 

Joe Bonamassa: An Acoustic Evening at the Vienna Opera House (2-DVD, Provogue)