Utopianisti “Reason in Motion” – yhdistetään jazz, rock ja afro!

Image

Levyn tunnelmasta välittyvät aina jonnekin tuonne 1960/70-luvuille juontuvat musiikilliset juuret, ja maukas sekoitus on saatu yhdistelemällä taitavasti monen eri genren aineksia.    

 

Utopianistin kuudes pitkäsoitto, Reason in Motion, on monipuolinen ja hyväsoundinen kuuntelukokemus.
Pääjehuna häärii edelleen Markus Pajakkala, säveltäjä ja multi-instrumentalisti, jonka soittamia puhaltimia ja lyömäsoittimia levyllä on käytetty runsaasti.
Pajakkala on kokenut, ja koulutettukin‚ ammattilainen, ja se kyllä kuuluu levyn äänimaailmassa. Kokonaissoundi kaikissa biiseissä on ilmava, vaikka musassa on välillä aika paljon tavaraa.

Pajakkala aloitti levynteon jo ennen covid-aikaa äänittelemällä itse soitin kerrallaan. Lopputulosta ajatellen voi kuitenkin olla parempi, että hän sittemmin kokosi levyä varten kuitenkin yhtyeen. Bändin kanssa biisit treenattiin ja lopulta äänitettiin livenä Pajakkalan omassa studiossa, Pajakkalabissa. Perinteinen toimintapa äänittää bändin soittoa livenä luo eläväisen groovettunutta soundisitkoa, jota ihmisen on hyvä kuunnella. 

Levyllä soittavat Ismaila Sané (perkussiot ja äänet – vasen kanava), Gilbert Kuppusami (perkussiot ja äänet –  oikea kanava), Ville Hatanpää (rummut), Jaakko Luoma (basso), Matti Salo (kitara), Anssi Solismaa (koskettimet), Olli Helin (trumpetti), sekä Inari Ruonamaa (alttosaksofoni). 
"Herra Utopianistin”, Markus Pajakkalan, omalle kohdalle on merkitty baritoni- and tenorisaksofonit, huilu, syntetisaattori, lyömäsoittimet sekä ääni.

Levyn aloittava Greenwash johdattaa kuulijan levyn moninaiseen afro-jazz-rock -fuusiotunnelmaan. Toinen biisi, All Whale Panel, on nimeään myöten hauska iloittelu, jonka soolo-osuuksissa on kepeää virtailua.

Yegaa Intron saturoitunut lauluilmaisu yhdistettynä peukalopianoriffeihin isossa tilasoinnissa johdattavat kuulijan Yegaa Betaan ”afrikkalaissävyisiin” soundi- ja rytmitunnelmiin, joihin yhdistyy 1960-’70-lukujen puhaltimien ja kitaran rockjazzfuusiosoundisia tunnelmia. 

Viides biisi, Cleptocrats, ajattaa kuulijaa agenttityylisissä takaa-ajotunnelmissa kohti biisejä Jaa Di Burung ja Hit with the Pinky, joista jälkimmäinen purskuttaa funkkilähdöllä ja sisältää tyylikkäästi melodisenmollin tunnelmissa liikkuvan kiipparisoolon ja blues-rock-asteikkomaisemman soolon kitaralla.

Kasibiisi, No Culture, No Soul, rauhoittaa tunnelmaa komppiryhmän ja perkussionistin luodessa pohjaa pitkään toistuvalle ostinatokuviolle, moogimaisille syntikkaväliliruille, ajoittain ilmaantuville puhallinryhmän kuvioille ja vielä kiipparisoolollekin. 

Kakistocrats lähdettää taas vauhdikkaampaan tunnelmaan, ja koko levy päätetään vielä makeisiin tunnelmiin kappaleella Les Nuit Des Morts-Vivants. 

Kaiken musiikin on säveltänyt ja sovittanut Markus Pajakkala poislukien “Yegaa Intro” ja “Yegaa Nu Betaa”, jotka ovat Pajakkalan ja Sanén tuotosta. “Jaa Di Burung” -kappaleen runon on puolestaan tehnyt Sané.

Levyn on tuottanut, äänittänyt, miksannut ja masteroinut Markus Pajakkala. Äänitykset on tehty livenä Pajakkalabissa marraskuussa 2022. ja valmis tuote on julkaistu vinyyli LP:nä ja digitaalisena julkaisuna.

Annan vahvan suosituksen tälle levylle. Tällaista musiikkia ei (ainakaan vielä!?) taida saada aikaan vaikkapa Sunon tekoälyllä, ja se on mahtavaa! Levyllä kuuluu ihmisten soittamia kekseliäitä musiikillisia ideoita. 
Hienon kokonaisuuden kruunaa Veera Arstion tekemä tyylikäs kansi. 

Reason in Motion polkaisee käyntiin myös Pajakkalan oman levy-yhtiön Unnecessary
Leftover Musicin, ja levynteosta on myös kuvattu pienoisdokumentti Youtubeen:

Utopianisti: “ Reason in Motion” (Unnecessary Leftover Music, ULMLP001, 2024)

Markus Pajakkalan haastattelu julkaistiin Riffin printtinumerossa 1-2022 ja voit nyt lukea kyseisen artikkelin tämän linkin kautta.


Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi lukea digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.