Warm Bender – vielä kerran fuzzia

Image

Kiinnostus menneiden vuosikymmenten soundeihin elää vahvana ja kun alkuperäislaitteita ei ole määräänsä enempää, on markkinoilla tilaa niiden toisinnoille.

Warm Audion uutukainen, Warm Bender, on rakennettu vasaralakattuun metallikoteloon ja kotelon muodotkin nuppeineen päivineen on tehty aivan alkuperäisen Tone Benderin tyyliin.
Sisällä rasiassa on kuitenkin peräti kolmen eri fuzzin uusiopainokset. Kolmiasentoisen Version-kiertokytkimen valinnat ovat NOS 76, NOS 75, ja Silicon.

NOS viittaa termiin New Old Stock eli käytössä on vanhoja osia, mutta käyttämättömiä sellaisia. 

NOS 76 -kytkennässä säröä tuotetaan tällaisella vanhasta varastosta käyttämättömänä esiin otetulla germanium-transistorilla OC76, jonka parina on niinikään NOS-osana käyttöön otettu germanium-transistori SFT337. 
Tämän vaihtoehdon soundia kuvaillaan agressiiviseksi ja raa'alla tavalla rouheiseksi.      

NOS 75 puolestaan perustuu kolmen OC75-transistorin kytkentään ja nekin ovat tietysti NOS-komponentteja ja germaniumista valmistettuja. 
Soundia kuvaillaan paksummaksi ja pehmeämmäksi, tummemmaksi ja äärimmäisen sopivaksi brittihenkiseen riffittelyyn.

Kolmas vaihtoehto on toteutettu silikonitransistoreilla ja sen soundia kuvaillaan perinteisen germanium-fuzzin ja nykyaikaisen overdrive-pedaalin välimaastossa liikkuvaksi.

Image

Kytkentätyypin valinnan ohella käyttäjällä on hyppysissään kaksi säätöä: säröytymisen määrään ja sustainiin vaikuttava Attack, sekä lähtövoimakkuuteen vaikuttava Level.

Lisäksi pedaalin päädyssä on Sag-liukukytkin ehtyvän pariston tai heikon virtalähteen kehnoudesta juontuvan "kyykkäämisen" jäljittelyyn.

Image

Käytännössä käyttöjännite pedaalin sisällä pudotetaan kytkimellä yhdeksästä voltista kuuteen volttiin, ja vaikutusta voi Warm Audion mukaan edelleen tehostaa laskemalla soittimen volumea hitusen.

Warm Bender toimii yhdeksän voltin neppariparistolla tai erikseen hankittavalla ulkoisella virtalähteellä, ja virrankulutus on ainoastaan kuusi milliampeeria.

Esikuvansa mukaisesti Warm Audio Bender on verraten kookas. Pituutta on 15,24 cm, leveyttä 8,9 cm ja korkeutta 5,7 cm.

 
Lisätiedot: Fitzpatrick