Oulu All Star Big Band: 70’s Revisited

Image

Big band 70-luvun popin parissa vieraanaan kaksi jazzkonkaria? Näinhän voisi etukannen perusteella luulla, vaan se mielikuva on väärä. 40 vuoden taakse toki katsotaan, mutta kahdeksan biisin materiaali on poimittu vieraiden tuolloin levyttämistä suomijazzin klassikoista – puoliksi kummaltakin – ja sovituksissa annettu reilusti tilaa ison orkesterin soundille.

Niinpä alkuperäiset fuusion ja funkin sävyttämät melodiat on siirretty sektioille soittettaviksi, usein stemmoiksi laajennettuina. Koivistoisen Front is Breaking’in alkuperäislevytys muistetaan porukalla soitetusta riffistä ja melodiasta sekä tietysti kitarakaksikon Wadenius-Tolonen yhteispelistä, nyt taas iso ryhmä kuljettaa polveilevan sävelmän ja sektiot vuorottelevat kompissa.
Ahvenlahden Grandma’s Rocking Chair puolestaan pulputtaa simppelin vampin päällä, johon bändi heittelee aksentteja suunnasta jos toisestakin.
Lopuksi tulee vielä uusiksi muokattu Mean Meat Blues. Mutta se ei todellakaan ole mikään 12 tahdin jyystö, vaan nyt on tekemistä koko porukalle ja säveltäjä Koivistoinen pääsee vielä tyhjentämään torvesta sinne jääneet viimeisetkin sävelet.

Joillakin levyillä tuntuu olevan sooloa vähän liikaakin, mutta tällä kertaa olisi ollut kiva kuulla solistien irrottelevan vielä vähän pitempäänkin. Ehkäpä kuosiin sidottu orkesterisovitus määräsi soolojen pituuden. Oulun bändin solistit hoitavat hommansa pätevästi; onneksi levykannessa on kerrottu, kenelle krediitit kuuluvat.

Vierailijoista Koivistoinen tuuttaa auktoriteetin otteella ja väkevällä soundilla pistäen torven puhumaan – saksofoni voi todella muistuttaa ihmisääntä. Ahvenlahti on valinnut soittimekseen biisien alkuperäistä henkeä kunnioittaen sähköpianon, jonka soitossa ei enimmäkseen ole tapana kiiruhtaa.

Vierailijoiden isosta panoksesta huolimatta tämä on Oulun bändin levy. On aika harvinaista Suomessa, että iso orkesteri julkaisee albumin‚ UMO on ainoa heti mieleen tuleva. Koska oululaiset ovat esiintyneet livenä vain pariin kertaan näiden työtä vaatineiden sovitusten kanssa, oli paikallaan laittaa homma levyllekin.
Toisaalta kiekko on oiva muistutus siitä, että Suomessa sävellettiin ja purkitettiin levylle kestävää tavaraa jo kauan sitten.

Oulu All Star Big Band + Olli Ahvenlahti & Eero Koivistoinen: 70’s Revisited  (Uleåborg Jazz Organisation, 2014)

Lisätiedot: Oulu All Star Big Band