EBS Magni 502 – kompakti, mutta kovaääninen

|
Image

Magni-sarjan päivitetty versio on jopa kuusi kiloa edeltäjäänsä kevyempi.

 

EBS Sweden kertoo uudistaneensa alkuperäisen Magni 500 -mallin asiakkailta eli soittajilta saadun palautteen perusteella. Kombon tärkeimmät parannukset ovat vielä entistäkin maltillisempi paino (15,4 kg), uudet neodyymikaiuttimet paremmaksi mainostetulla soundilla, kotelon entistä lujempi keinonahkainen päällystys, uusittu eturitilä sekä uudistettu päätevahvistin, joka kestää mukisematta myös kahden ohmin impedanssin. Tämä mahdollistaa jopa kahden kahdeksanohmisen lisäkaapin käytön kombon kanssa.

Image

Kaikki tarvittavat liitännät eikä mitään ylimääräistä.

 

Reidmarin sukua ja verta

Magni 502 -kombon vahvistinosio perustuu EBS Reidmar 502 -vahvistinnuppiin. Käytännössä Reidmar on nimittäin upotettu kombon takaosaan säätimet ylöspäin, sen jälkeen kun kaikki takapaneelin liittimet on ensin siirretty vahvistimen metalliseen kansilevyyn. Vahvistimen tehokas, mutta käyntiääneltään hiljainen tuuletin saa tarvitsemaansa ilmaa kahdesta aukosta, jotka on upotettu kombon kylkiin.

Etuvahvistimen signaalitie tarjoaa heti ensimmäisen vahvistusasteen jälkeen muista EBS-vahvistimista tutun, kytkimellä aktivoitavan Character-ekvalisoinnin, joka lisää soundiin hieman bassoa sekä presenssiä, samalla kun se vaimentaa signaalista hiukan alempaa keskialuetta. Tämä loiva, hieman loudness-tyylinen käyrä istuu hyvin etenkin passiivielektroniikalla varustettuun sähköbassoon, koska se antaa sointiin hiukan potkua ja erottelevuutta. Lisäksi Contour-käyrä vähentää joidenkin bassojen ala-middlessä esiintyvää kuminaa.

 

Image

Vahvistimen soundi on terve ja moninaisia säätimiä voikin käyttää soittimen ominaisluonteen jalostamiseen eikä sen pelastamiseen.

 

Magni 502:n kytkettävä EQ-osasto on tyyppiä ”neljä kaistaa puoliparametrisellä keskialueella”. Sana puoliparametrinen tarkoittaa tässä, että keskialueen suotimessa voi säätää filtterin keskitaajuutta laajalla alueella (100 Hz – 6 kHz). 

Erittäin tervetullut on myös keskialueen notch filter -ominaisuus, joka muuttaa keskialueen suotimen vaikutukseltaan hyvin kapeaksi, mikä helpottaa etenkin akustisen bassokitaran tai kontrabasson feedback-kiertoa aiheuttavien ongelmataajuuksien löytämistä ja tehokasta vaimentamista.

Vaikka etupaneelin säätönupeista voisi saada erilaisen kuvan, sijoittuu EBS Magnin hyvin musikaalinen kompressori signaalitiellä vasta EQ-osaston jälkeen. Tämäkin toiminto on kytkimellä erikseen aktivoitava, joten soittaa voi ilman kompressoriakin, jos näin haluaa.

Takapaneelin liitintarjonta ei jätä toivomiseen varaa: Speakon-kaiutinliittimen lisäksi löytyy jakkiliittimet kuulokkeille ja efektilenkille, sekä balansoimaton linjatasoinen lähtö. Balansoitu DI-lähtö on toteutettu asianmukaisesti XLR-liittimellä, ja basisti voi valita lähteekö signaali ennen EQ:ta vai sen jälkeen. Myös mahdollisen maalenkin turvallisesti katkaiseva audiosignaalin maaton erotuskytkin on olemassa.

 

Portit on auki!

Yksi alkuperäisen Magni 500 -sarjan mullistavista ominaisuuksista löytyy myös uudesta Magni 502-102 -kombosta – innovatiivinen, kahdella refleksiaukolla varustettu kaiutinkaappi. Valmistajan mukaan sekä etu- että takaportilla varustetun kotelon ansiosta basistin soundikokemus lavalla on aiempaa immersiivisempi ja samalla kuitenkin hyvin tarkka, riippumatta siitä seisooko soittaja suoraan kombon edessä vai lavan etureunan lähellä.

Sekä etu- että takaportilla varustetun kaapin soundia voi verrata kitaramaailmasta tuttuihin takaa avoimiin kaappeihin, joiden soundi ei suuntaudu niin voimakkaasti eteenpäin. En valitettavasti päässyt kokeilemaan komboa keikalla tai bändiharjoituksissa, minkä takia en voi antaa lopullista arviota siitä parantaako tällainen kaappi todellakin basistin omaa soundikokemusta lavalla. Ainakin työhuoneella kombon sointi kuulosti jotenkin laajemmalta kuin olisin odottanut.

 

Ammattiluokan soundi ja teho

Ensimmäinen asia, johon kiinnitin huomioni, oli EBS Magni 502 -kombon raaka voima ja teho. Jos on säätänyt ennen master volyymin avaamista basson tulosignaalia asianmukaisesti Gain-säätimellä ja Clip-ledin avulla, saa jo Volume-nupin avaaminen kello yhdeksän asentoon aikaiseksi luonnonmullistuksen kaltaiset äänenpaineet. Tämä EBS-kombo ei siis ole luontevin valinta olohuonesoitteluun eikä musiikkiluokan vahvistimeksi. Kun EBS puhuu 500 watin tehosta, se todellakin tarkoittaa tehoa, joka muuttuu myös ääneksi!

Samalla paljastui kuitenkin yksi tärkeä ero halpakombon ja Magni 502:n kaltaisen laatuvahvistimen välillä, ja se on kaiutinkotelon aiheuttaman ylimääräisen sirinän ja resonoinin täydellinen puuttuminen. Tämä kombo ei mene ns. ”tukkoon” isollakaan volyymillä, vaan Magnin soundi pysyy siistinä ja laadukkaana, vaikka minun työhuoneessani kaikki ikkunat ja loisteputkilamppujen ritilät resonoivatkin aivan hulluna.

Toinen selvä merkki laadukkaasta bassovahvistimesta on se, että soundi on ”hyvä” jo ennen kun koskee EQ:hun. EBS Magni 502:ssa ei esiinny minkäänlaista keskialueen tukkoisuuta tai vaikkapa epäsiistiä bassorekisteriä, vaan soundi on terve, ja eri soittimien oma karakteeri pysyy ehjänä. Hyvän perussoundin ansiosta taajuskorjaimia voi sitten käyttää oman soundin muokkailuun ja vaikkapa keikkapaikan ongelmataajuuksien vaimentamiseen, ilman että vahvistin itse yrittää työntää soittimen soundia jo valmiiksi johonkin suuntaan.

EBS:n Magni 502 saa minulta lisäpisteitä diskanttielementin miellyttävän pehmeästä luonteesta, minkä ansiosta soundiin voi lisätä silkinpehmeää hohtoa – ilman että sointi muuttuu mitenkään purevaksi.

 

EBS Magni 502-102

Transistorikombo bassolle

• teho 4 ohmin kuormalla: 250 W (RMS) / 500 W (hetkellinen)
• toimii myös 2 ohmin kuormalla
• kaksi 10-tuumaista neodyymikaiutinta ja diskanttielementti
• kytkettävä nelialueinen EQ puoliparametrisellä keskialueella
• sisäinen kytkettävä kompressori
• kuulokelähtö, linjalähtö, efektilenkki ja DI-lähtö
• paino: 15,4 kg
• hinta: 1290 €

Lisätiedot: F-Musiikki

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2022. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.