Tone Projects Basslane Pro – stereokuvan säätöä bassorekisterissä

|
Image

Tanskalainen Tone Projects toteaa, että sen kehittämä Basslane Pro -plugari on lopullinen työkalu botnepään vaihekoherenssin hiomiseen. Softa kykenee myös kokonaisvaltaisempaan alakerran muovaamiseen. Tutkitaanpas.

Vinyyliformaatista juontuva alarekisterin ”monotus” on ollut masteroinnissa yleinen käytäntö pitkään. Vuosien saatossa myös miksaajat ovat alkaneet manipuloida miksaustensa leveyttä taajuusriippuvaisesti ihanteellisen vaihekoherenssin ja siitä seuraavan tymäkkyyden ja potkun saavuttamiseksi.

Tähän tarkoitukseen erikoistunut Basslane Pro jakaa sisääntulevan signaalin kahteen taajuuskaistaan, jonka jälkeen bassokaistan prosessoimiseen voi käyttää erilaisia työkaluja.

Käyttöliittymän keskeisimmät kontrollit määrittelevät kaistojen jakotaajuuden, filtterin syvyyden ja tyypin (lowpass/bandpass) sekä bassokaistan stereoleveyden simppelillä mid-side balanssisäätimellä.

Image

 

Basslane Pro eroaa samankaltaisista työkaluista (vrt. esim. Plugin Alliancen softista tuttu mono-maker toiminto) siinä, että jakosuodin on vaihelineaarinen, jolloin stereokuva ei muutu dramaattisesti jakotaajuuden yläpuolelta, kun bassopään leveyttä säätää. Jos vaihesiirtymän varta vasten haluaa – päätös joka kannattaa ehdottomasti tehdä ennen masterointivaihetta – voi Basslanen asettaa myös ns. Real-time-moodiin, jolloin jakosuodin muuttuu tavanomaiseksi minimivaiheiseksi filttereksi.

Viimeinen iso namiska käyttöliittymän keskellä on Gain-potikka, jolla voi asettaa prosessoidun bassokaistan volyymin sopivaksi.
Basslanen käyttöliittymän ylärivissä on vielä kaksi muuta alapään restaurointiin soveltuvaa korjaustyökalua, ennen kuin päästään alarivin hyventimiin.

Sub Filter on aivan alimman botnen suodin, jonka voi asettaa leikkaamaan subitaajuuksia stereokanavalta kokonaisuudessaan, tai pelkältä side-kanavalta. Boost-moodi taas nostaa suotimen resonanssia, jolloin filtterillä voi halutessaan korostaa mm. bassorummun potkua.

Mono Recovery -moduuli onkin sitten hieman uniikimpi prosessori. Päällä ollessaan se etsii bassokaistan signaalista elementtejä, jotka ovat stereokuvassa vastavaiheessa ja näin ollen uhkaavat kadota kokonaan alakertaa monotettaessa. Kun alapään signaali uhkaa mennä vastavaiheeseen, työkalu priorisoi joko vasenta tai oikeata kanavaa tiputtaen toisen kanavan vastavaiheisen informaation pois.
Tällä työkalulla voi siis yrittää pelastaa huonosti sijoitetun stereoparin sointia tai miksauksia, joiden stereokuva ja koherenssi ovat kärsineet erilaisten leventäjäprosessoreiden huolimattomasta käytöstä.

 

Säätämisestä hyventämiseen

Käyttöliittymän alariviltä löytyy Stereo Harmonics -moduuli, jolla bassokaistaan voi lisätä säröä. Pelkkää botnea säröttämällä bassoinstrumentteihin voi lisätä tukevuutta ja presenssiä, ja alakerran saa kuulumaan selkeästi vaikka kännykän kaiuttimista.

Tähän kikkaan onkin olemassa jo monta työkalua, kuten Wavesin RBass tai Unfiltered Audion Bass-Mint, mutta Basslane Pro lisää kuvioon taas kerran loistavat mahdollisuudet stereokuvan manipuloimiseen. Halutessaan sillä voi säröttää vain stereokuvan keskistä tai pelkästään laidoilla olevaa signaalia. Työkalun synnyttämät kerrannaiset taas voi ohjata stereokuvan keskelle tai laidoille. Kun tämän yhdistää mahdollisuuteen muokata kerrannaisten määrää ja dynamiikkaa, voi työkalulla tehdä vaikka minkälaisia taikatemppuja basson leveyden hienovaraisesta hieromisesta rouheisiin stereoefekteihin.

Kuten Tone Projectsin plugareissa yleisesti, Basslane Pron tuottama särö on siivottu digitaalisista artefakteista. Softa pitikin asettaa hyvin erikoisesti ja yliajaa reilusti yli digitaalisen nollan, jotta aliasoinnin sai edes näkyviin mittareihin. Erinomaisesti koodattu toiminto, tämäkin.

Ketjun viimeisenä sijaitseva Dynamics -moduuli toimii kuin yksinkertaistettu multiband -kompressorin alin kaista. Se palvelee joko bassokaistan kompressorina tai expanderina, jolloin levotonta botnea voi halutessaan tasoittaa, tai valmiiksi lanattua alakertaa voi yrittää elävöittää. 
Tässäkin moduulissa on valittavana, haluaako prosessoinnin vaikuttavan koko stereokuvaan vai pelkkään side-kanavaan. Jos esimerkiksi käytetään prosessoria expanderina side-kanavalla, voi rumpujen perustaajuuksien potkua hieman levittää stereokuvaan.

Dynamiikkaprosessoinnin viimeistelee käyttöliittymän alareunaan piilotettu Limit-kontrolli, joka toimii plugarin ulostulossa piileskelevän limitterin Threshold-säätönä. Limitterin avulla voi pitää tarvittaessa rajunkin bassokaistan prosessoinnin hallittuna.

 

Kaistalla ajo käytännössä

Kuten tästä selostuksesta voi päätellä, voi Basslane Prolla ruuvata miksauksen botnea todella moninaisilla tavoilla. Hienosäätöä avittaakseen softa tarjoaa myös erittäin kätevän korrelaatiomittarin, joka näyttää sekä neljän alimman oktaavin että lopun taajuusalueen vaihekorrelaatiot erikseen. Mittaroinnnin ansiosta prosessorin voi helposti kohdentaa vain ongelmalliselle alueelle. Softan kautta voi myös kuunnella halutessaan esimerkiksi pelkkää delta-signaalia (prosessoidun ja prosessoimattoman signaalin erotusta), joka auttaa dynaamisten prosessoreiden aika-arvojen kuulemisessa ja säätämisessä. Solo-nappulalla puolestaan voi kuunnella pelkkää bassokaistaa, jolloin jakotaajuuden asettaminen helpottuu entisestään.

Nämä mittarointi- ja monitorointitoiminnot yksinkertaistavat plugarin käyttöä huomattavasti, minkä vuoksi Basslane Prota voikin suositella myös hienosäädöstä kiinnostuneille miksaajille ja tuottajille kultakorvaisten masteroijien lisäksi.

Koska prosessorin jakosuotimen voi muuttaa myös bandpass-tyyppiseksi filtteriksi ja jakotaajuuden nostaa jopa 2,5 kHz alueelle, voi Basslanella leventää vaikka kitaroiden tai syntetisaattoreiden stereokuvaa ryhmäkanavalla. Työkalun monipuoliseen käyttöön ideoita antaa myös hyvin mietitty presettipankki, josta löytyy valmiita ohjelmia sekä instrumenttikohtaiseen prosessointiin että yleisluontoisempia lähtökohtia mm. exciterina toimimiselle tai stereokuvan leventämiseen tai kaventamiseen.

Kaiken kaikkiaan Basslane Pro on hyvin mietitty kokonaisuus ja monipuolinen työkalu, jolla voi korvata monta erillistä prosessoria master-kanavalla tai submix-ryhmäkanavilla. Vaikka softan käyttöliittymä saattaa vaikuttaa aluksi sekavalta, moduulien säätömahdollisuudet on mietitty tarkkaan, ja työkalu osoittautuu erinomaiseksi avuksi miksausten alakerran muovaamiseen niin, että lopputulos välittyy eri kuunteluympäristöissä. Simppelimpää työkalua kaipaaville löytyy myös ilmaisversio Basslane Free, joka sisältää vain bassokaistan mid/side -leveyssäädön sekä yhden potikan version stereosäröttimestä.
 

Tone Projects Basslane Pro

Bassotaajuuksien stereoprosessori / enhancer

• Windows: VST3 (32/64 bit), AAX (64 bit) 
• Mac: VST3, AU, AAX (64 bit, M1 native)
• kuusi moduulia leveyden, dynamiikan ja saturaation säätöön
• stereobalanssi ja -korrelaatiomittari
• laajat monitorointimahdollisuudet
• 30 päivän kokeiluversio
• hinta: 129 €
• katso myös riisuttu ilmaisversio: Basslane

Lisätiedot: toneprojects.com/basslane-pro.html


Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 1/2023. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.