Boss SY-300 – kitarasyntetisointia klassiseen tapaan

Tekniikan kehitys on nyt siinä pisteessä, että syntetisoijan ohjaaminen suoraan tavallisella sähkökitaralla käy päinsä – ilman aiemmin välttämättömiä erikoismikrofoneja tai sovittimia.

Boss SY-300 esiteltiin tämän vuoden Frankfurtin musiikkimessuilla ja ensimmäinen laite saapui Suomeen heinäkuussa. Laitteen sanotaan tuottavan klassisia analogisia polyfonisia syntikkasointeja, eikä esimerkiksi piano- tai rumpusoundeja kannata etsiä vielä ainakaan tästä versiosta.

Poikkeuksellista on se, että tämä Rolandin uusin kitarasyntetisaattori tuo soundimaailmansa tarjolle ilman erillisiä mikrofoneja tai adaptereita. Laitteeseen voi kytkeytyä tavallisella plugijohdolla – millä tahansa sähköistetyllä kitaralla, bassolla tai jopa koskettimilla.
Rolandin vuosikymmeniä käyttämä GK-mikrofoni ja -adapteri jäivät siis vihdoin pois ja samalla on myös päästy eroon harmillisesta viiveestä sekä ei-toivotuista triggausäänistä.

Toisaalta adapterin lopullisella poisjäännillä voidaan spekuloida, sillä SY-300 ei tosiaankaan ole korvaamassa Rolandin GR-55:sta.
Joka tapauksessa SY-300 toistaa kaiken perässä viiveettä ja se jopa huomioi kitaran mikrofonien sävyt. Myös kaikki kitarakikkailut, kuten venytykset, tremolot jne. luonnistuvat vaivatta.

Näin alkaa Riffissä 5/2015 julkaistu käyttötestiin perustuva artikkeli, jonka voit kokonaisuudessaan lukea lehden printtiversiosta, tai digitaalisena Lehtiluukkupalvelusta.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

14.10.2015
|
Jarmo Lehtelä
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy