Ajankohtaista / pääkirjoitukset

Pääkirjoitukset
10.04.2019 - 10:27
Lauri Paloposki

Radio antaa asemasta riippumatta ja jopa ne kaikki yhteenlaskettuina kapean ja pintapuolisen leikkauksen musiikista noin ylisummaan, ja ilmiö vaikuttaa näppituntumalla sitä kärjistyneemmältä mitä uudemman aikakauden musiikkia tarkastellaan.

Pääkirjoitukset
06.02.2019 - 19:54
Lauri Paloposki

Apuvälineitä on kaivattu, keksitty ja käytetty aina kun niitä on siunaantunut saataville. Toisinaan niillä saadaan sävyjä, joita ei muuten tai kohtuullisin ponnisteluin kyettäisi tuottamaan. Joskus ne tekevät mahdottomia olemalla nopeampia ja täsmällisempiä kuin kukaan soittaja milloinkaan.

Pääkirjoitukset
05.12.2018 - 06:00
Lauri Paloposki

Vaikka kalenteriin merkitty dead line ja tasahtiin erääntyvä asuntolainan lyhennysohjelma kuulemma ovatkin kelpo motivaattoreita, niin silti luova toiminta saattaa tarvita toisinaan muitakin sytykkeitä. Kun tavoitteena on tuottaa toisille elämyksiä, tarvitaan aika ajoin jokin pieni vau-hetki ruokkimaan omaa tekemisen meininkiä.

Pääkirjoitukset
24.10.2018 - 06:00
Lauri Paloposki

Poppi on pelkistetyimmillään yksinkertainen laji. Soinnutus on usein simppeliä, melodiat mieluusti päähän kerrasta tarttuvia ja rytmiikan pitäisi saada kömpelömpikin hahmo tanssahtelemaan jalkoihinsa sotkeutumatta. Eikä rockareiden ja juurimiesten kannata nyt hirnua, valtavirrassa kellujat eivät niissäkään genreissä varsinaisesti syväluotaa musiikin rajattomia mahdollisuuksia vaan pikemminkin kauhovat pintavettä kousaan kerta toisensa perään.

Pääkirjoitukset
05.09.2018 - 11:00
Lauri Paloposki

Parhaat vehkeet ja huolellisimmin akustoidut kuuntelutilat ovat yleensä siellä missä musiikkia on tavattu äänittää ja miksata. Täytyyhän tekijöillä olla mahdollisimman hyvät mahdollisuudet arvioida työstettävän materiaalin laatua, niin taiteellisesti kuin teknisestikin.

Pääkirjoitukset
13.06.2018 - 06:00
Lauri Paloposki

Kanadalaissyntyinen kitaristi Nick Johnston pistäytyi hiljattain Suomessa pitämässä ns. klinikkaa, ja vaikkei olisi entuudestaan tuntenut häntä soittajana, niin aika nopeasti kävi ilmi että miehellä on hyvin omintakeinen ja ilmaisuvoimainen tyyli.

Pääkirjoitukset
18.04.2018 - 12:00
Lauri Paloposki

Apple Musicin johtaja Jimmy Iovine leiskautti itsensä otsikoihin muutama viikko sitten totea-malla, että kaikki musiikin suoratoistopalvelut ovat toistensa kopioita.

Pääkirjoitukset
15.02.2018 - 10:07
Lauri Paloposki

Kun artisti astuu yleisön eteen, hänen pitää uskoa itseensä ja siihen, että hän on juuri oikea henkilö oikeassa paikassa ja tekemässä oikeita asioita oikeaan aikaan.

Pääkirjoitukset
07.12.2017 - 17:54
Lauri Paloposki

Sanotaan, että pyörällä osaa ajaa aina, jos sen taidon on kerran oppinut. Mutta kyllähän se pitkän tauon jälkeen hiukan haparoiden lähtee. Ja mitä vähemmän on ajotunteja aikanaan kertynyt ennen taukoa sitä työläämmin käy vanhan taidon elvyttäminen.

Pääkirjoitukset
11.10.2017 - 07:51
Lauri Paloposki

Hendrixin ainoa vierailu Suomessa 50 vuotta sitten, ensimmäinen Ruisrock kesällä 1970, tai samana vuonna ensimmäisenä rock-yhtyeenä Olympia-stadionilla vieraillen Rolling Stonesin keikka ovat olleet vahvasti yhteisöllisiä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta voimistavia tapahtumia, joihin osallistuneet muistelevat niitä yhä edelleen.

Pääkirjoitukset
30.08.2017 - 06:00
Lauri Paloposki

Hesari julkaisi hiljattain artikkelin otsikolla Raha ratkaisee radiohitit. Jutussa haastateltu Nelonen Median musiikkipäällikkö vastaa työkseen kuuden eri radioaseman musiikkivalinnoista ja toteaa näin:
”Minun työtäni ei ole sivistää, vaan huolehtia, että työnantajani menestyy ja tekee mahdollisimman hyvää tulosta”.

Pääkirjoitukset
07.06.2017 - 06:00
Lauri Paloposki

Ajattomuus on sitä, että jokin vanha kuulostaa edelleen tuoreelta ja pätevältä. Musiikilta, jonka rakenne ja sointi istuvat nykyhetkeen muutenkin kuin pelkän nostalgian voimalla.

Pääkirjoitukset
12.04.2017 - 05:00
Lauri Paloposki

Varhaisimmat musiikkitallenteet olivat pakon sanelemina ns. 100-prosenttisesti eläviä ottoja, joissa koko esitys tallennettiin kaikkinensa yhdellä kerralla, ruotoineen päivineen.

Pääkirjoitukset
11.04.2017 - 20:21
Lauri Paloposki

Kun tapasin Genelecin perustajan, Ilpo Martikaisen ensimmäisen kerran kansainvälisillä messuilla, häneltä löytyi oman yrityksensä kiireisten vientiponnisteluiden ohessa aikaa ja viitseliäisyyttä vastailla harkiten ja perusteellisesti myös nuoren suomalaistoimittajan puolivalmiisiin kysymyksiin, joista näin jälkikäteen arvioituna on täytynyt kirkkaana paistaa kysyjän akustiikkaan ja kaiuttimiin liittyvien tietojen hentous.

Pääkirjoitukset
01.12.2016 - 06:00
Lauri Paloposki

Kulkemani polku ei ole mitenkään poikkeuksellinen ja juuri siksi jaankin tarinan tässä, mutkia oikoen.

Pääkirjoitukset
12.10.2016 - 07:00
Lauri Paloposki

Voisi kuvitella, että dynaaminen mikrofoni on audiolaitehistorian tässä vaiheessa jo sen verran vanha keksintö, että tarinan olennaisimmat käänteet olisi kerrottu ja eri hahmot sivuhenkilöitä myöten kuvattu aina tylsistyttävyyden tuolle puolen asti.

Pääkirjoitukset
31.08.2016 - 06:00
Paloposki

 

Kesän mittaan törmäsin useampaankin otteeseen lausumiin joissa todettiin, että fyysisiin äänilevyihin elimellisesti liittynyt ajatus laajemmasta kokonaisuudesta on vanhentunut. Tulevaisuus rakentuu albumien sijaan yksittäisistä kappaleista. Siteeraan tässä vain kahta aiheeseen liittyvää ja tarkoitushakuisesti valittua lähdettä.

Pääkirjoitukset
31.05.2016 - 18:00
Lauri Paloposki

Olen hiljan törmännyt useammassakin yhteydessä näkemykseen, jossa selitetään koneella ohjelmoidun ja soittamalla soitetun musiikin välistä viehätyseroa inhimillisen suorituksen epätäydellisyydellä. Väite kuuluu, että pienet virheet – tahattomat minimaaliset heitot ajoituksessa ja äänen voimakkuudessa, epäonnisesti hiukan horjahtava vire tai epätasainen vibrato – olisivat soitetun musiikin tenhoavuuden syy.

Pääkirjoitukset
06.04.2016 - 06:00
Lauri Paloposki

Paras kitaravahvistin, efektipedaali, mikrofoni tai virvelirumpu ovat kaikki olemassa, mutta eivät pysyvästi ja muuttumattomina. Jokaisen kapineen sijaluku ranking-listalla riippuu monista tekijöistä, joista mitattavat tekniset ominaisuudet ovat vain osa.

Pääkirjoitukset
03.02.2016 - 05:00
Lauri Paloposki

Kun melko tasan 20 vuotta sitten julkaisimme ensimmäisen Riffin, maailma oli kovin eri näköinen. Internet orasti vaatimattomasti ja matkapuhelimia oli käytännössä vain niillä, joiden työ sitä vaati.

Sivut

Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy