Kai Hahto – kuka muu muka?

Puolisen vuotta sitten Kai Hahto oli tehnyt töitä kahden kansainvälisesti korkealle noteeratun metallisäveltäjämme kanssa. Kunnes eräänä päivänä Juha Raivion ja Jari Mäenpään perään lisättiin Tuomas Holopaisen nimi. Kaitsu oli pelastanut Nightwishin pinteestä, ja miehen tuntevien reaktio mukaili otsikossa näkyvää Cheekin hittiä.

Elettiin yhtä viime kesäkuun aamuista, kun Kai Hahto havaitsi välitöntä huomiota vaativan viestin puhelimessaan. Sen takana oli Nightwishin rumpali ja yhtyeen liiketoimintaa hoitavan Scene Nation -yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jukka Nevalainen. Hahto nimittää yhteydenottoa paljon puhuvalla sanalla ”hätäpuhelu”.
– Koska tunnen Jukan vuosien takaa, aistin heti ettei kaikki ole kunnossa, Hahto muistelee. – Tiesin hänen uniongelmistaan ja nyt kuulin niiden äityneen sietämättömiksi. Mies oli valvonut siinä vaiheessa melkein kaksi viikkoa ja halusi lähteä itsekseen Kolille rauhoittumaan, nollaamaan tilanteen.
Nevalainen oli huolissaan terveydestään ja perheensä tulevaisuudesta. Lisäksi hän pelkäsi, ettei pysty antamaan bändin uudelle levylle sataa prosenttia.
– Panokset olivat kovat. Jukan huoli tarttui minuun, ja lopulta oli helppo suostua hänen ehdottamaansa suunnitelmaan – kunhan olin ensin tarkistanut vaimoni mielipiteen. Näin meillä on aina toimittu, koska hän pyörittää arkea kotona ja pitää pääosin huolen kahdesta pojastamme.
Nightwishin kahdeksannen täyspitkän teko oli peruuttamattoman pitkällä, ja Hahto oli tullut lupautuneeksi
varamieheksi, jos kävisi niin ettei Nevalaisen kunto kohene ajoissa. Pian rumpuässä saikin Tuomas Holopaiselta uusien kappaleiden demot ja jäi muiden kanssa odottamaan sanaa Jukalta.
– Onneksi siinä vaiheessa oli sessioiden alkuun vielä jonkun aikaa, joten ehdin paneutua aineistoon kunnolla – pahimman varalta. Hetken näytti, että vaara olisi ohi ja varauduin menemään studiolle samaan tuttuun teknikon rooliin kuin aiemmillakin kerroilla Nightwishin kanssa Dark Passion Playstä (2007) lähtien: virittämään rummut ja huolehtimaan muutenkin hyvästä lähtösoundista.


Vaan kuinkas sitten kävikään?
– Jukalta tuli toinen puhelu, jossa hän tiedusteli, kuinka pian pääsisin Kiteelle äänittämään seuraavan levyn rummut. Kolin reissu oli sujunut, mutta kotiin palattua kuvio oli palannut ennalleen. Peruutin äkkiä jokuset opetukset ja pari keikkaakin ja aloin valmistautua toden teolla.

Näin alkaa jättihaastattelu, jonka Riffille toimitti Petri Silas. Lue koko juttu painetusta Riffin numerosta 6/2014 tai Riffin verkkosivulta tämän linkin kautta.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Kai Hahdon kuvasi Hannu Perälä

03.12.2014
|
Petri Silas
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy