Bittivähennys digitaalisessa äänitekniikassa - kohti pienempiä bittivirtoja

 

Bittejä vähentävät koodausjärjestelmät ovat yleistyneet nopeasti digitaalisessa äänitekniikassa. Arkikielessä puhutaan datakompressiosta tai säästökoodauksesta. Bittivähennys on mukana useimmissa äänen välitykseen tai tallennukseen käytettävissä järjestelmissä, kuten digitaalisissa radio- ja televisiolähetyksissä, matkapuhelinverkoissa sekä erilaisilla kuva- ja äänilevyillä.

Ihmisen kuuloaisti on akustisten, mekaanisten, hermostollisten ja psyykkisten prosessien yhdistelmä, jonka erottelukyky on kerrassaan hämmästyttävä. Korvan dynamiikka-alue, eli heikoimman ja voimakkaimman äänen välinen tasoero voi olla lähes miljoona. Sopivissa olosuhteissa erotamme äänisignaaliin sekoittuneen särön, vaikkei sen osuus ole enempää kuin tuhannesosa äänen kokonaisvoimakkuudesta.

Teksti on ote Leo Backmanin kirjoittamasta artikkelista, jossa käsitellään erilaisia äänidatan pakkausmenetlmiä. Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Riffi-lehden painetussa numerossa 4/99.

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

21.07.2009
|
Leo Backman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy