Blonde tuo iloa elämään

 

Riittävillä ominaisuuksilla, teholukemalla ja äänivaroilla varustetun kitaravahvistimen valmistaminen kilpailukykyiseen hintaan on haaste kelle tahansa. Mutta kas: Hughes & Kettner näyttää ratkaisseen hankalan yhtälön varsin mallikelpoisesti...

Ulkoasultaan Edition Blonde on konstailemattoman tyylikäs. Se on myös näppärän kokoinen ja painoltaan maltillinen. Tämä vuoden 1999 erikoismalli on saanut ylleen vaalean ryppymaalipinnan ja kaiuttimensa suojaksi tuhdin ruskean etukankaan. Maalipinta vaikuttaa varsin keikkasietoiselta, mutta silti metallikulmien puutetta voisi ainakin alanurkkien osalta pitää pienoisena pihtailuna. Ehkäpä ensi vuoden uuden nimikkovärin myötä saamme myös kulmavahvikkeet mukaan kuvaan.

Kojetaulu sijoittuu vintagehenkiseen tapaan kojeen yläosaan ja toistaa etukankaan ruskeaa sävyä. Toteutus on selkeä ja helppolukuinen. Nuppimallin valinta ei sensijaan ole yhtä onnistunut. Hanikoiden asennot erottuvat kyllä mainiosti, mutta liukkaasta muovisesta puikulasta on vaikea saada kunnon näppituntumaa. Takaosaltaan Blonde on pelkistetty ja myös lähes suljettu sillä kotelon alaosaan jää vain parin sentin avonainen rako.

Yksinkertainen on kaunista

Käytössä Kettusen Blondi on helppo ja yksinkertainen. Valinta puhtaan ja särökanavan välillä suoritetaan joko kojetaulun namikalla tai jalkakytkimellä. Sävynsäädöt sekä kaiun annostelu ovat kumpaisellekin kanavalle yhteiset, mutta kaiku sisältää pienen oivalluksen. Samalla potentiometrin asennolla puhdas kanava saa osakseen runsaammin kaiuntaa särökanavan tyytyessä niukempaan annokseen selkeämmän soinnin saavuttamiseksi. Kattauksesta löytyvät siis perusvahvistimen perusominaisuudet ja toivelistalle jää ainoastaan kaiun kytkennän sisällyttäminen pedaalitoimintoihin.

Äänestään sen tuntee

Jos Blonde onkin ulkoisesti nätti pakkaus, on sointilataus se ominaisuus joka nostaa kojeen huomion kohteeksi. Usein edullisiin puolijohdelaitteisiin yhdistyvä puhtaan soinnin kliinisyys ja särön kovuus puuttuvat Kettnerin kojeesta lähes tyystin. Siistimpi kanava on perussävyltään kuulas ja ponnekas. Äänessä on vahva putkilaitteen tuntu ja hanikkaa avattaessa ilmoille kantautuu mukava perinnehenkinen roso. Särökanavan sointi on huomattavasti modernimpi ja tiukempi olematta kuitenkaan millään tavalla kireä tai riipivä.

Laitteesta saa kitaran voimakkuussäätöä hyödyntämällä helposti irti kolme luontevaa perussointia. Kun puhtaan kanavan kääntää kohti kaakkoa tuottaa se mallikkaan komppisärön, jonka saa siivottua kuulaan selkeäksi ilman, että sointi tumppuuntuu. Särokanavalla voikin sitten hoitaa tuhdimmat tuuttaukset sekä soolosoiton.

Valmistaja viittaa käyttöohjeessa Soft Click -kytkentään, jonka tarkoituksena on jäljitellä putkilaitteille ominaista "särmää". Kuulohavainto antaa pisteet suunnittelulle, sillä sen verran mallikkaasti Blonde ärjähtää. Äänivaroiltaan laite on varsin riittoisa ja lähes suljettu kotelo antaa kaiuttimelle eväät tuhtiin potkuun. Voimakkuudet riittävät varmasti pienimuotoisen keikkailun sekä harjoittelun tarpeisiin, eikä kotelointikaan päästele kutsumattomia pärinöitä soiton mausteeksi

Napakka pakkaus

Blonde Edition on pätevä tuttavuus. Laitteessa on vahvat ainekset mainioksi yleistyökaluksi, jolla hoitaa vallan kelpo tuloksin eri musiikkityylien tarpeet. Ensivahvistimeksi tai koulukäyttöön koje on enemmän kuin hyvä valinta ja keikkamuusikon kevyesti kanniskeltavana työrukkasena Blonde on myös asiallinen peli. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen paketti, jossa hinnan ja laadun suhde on kirkkaasti kohdillaan.

Hughes & Kettner Edition Blonde
Edullinen peruskombo

• kitaratulo, 6,3 mm
• clean volume -säätö
• kanavanvaihtokytkin
• lead gain- ja master-säädöt
• kanaville yhteiset bass-, mid-, treble-, reverb- ja master volume -säädöt
• line out ja in (efektilenkki), 6,3 mm
• kuulokeliitäntä, vaimentaa kaiuttimen, 6,3 mm
• liitin kanavanvaihtopedaalille, 6,3 mm
• 40 W/8 ohmia
• 12-tuumainen Celestion RockDriver Junior -kaiutin

Hinta: 1 990 mk
Lisätiedot: F-Musiikki

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 4/1999).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

21.07.2009
|
Antti Sorasalo
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy