Boss BR-8 – pikku studio matkalle tai kotiin

|
Image
 

Boss BR-8 tuo monia VS-sarjan tallentimista tuttuja ominaisuuksia aiempaa edullisempaan hintaluokkaan. Kahdeksan raitaa Zip-levykkeille tallentava BR-8 on suunnattu hieman pienimuotoisempaan työskentelyyn, mutta formaatti on silti yhteensopiva VS-sarjan tallentimien kanssa. Katsotaanpas nyt...

BR-8 on Bossille ominaiseen tapaan äärimmäisen helposti omaksuttavissa oleva paketti. Kaikki namikat on merkitty selkeästi ja Utility-näppäimen takaa löytyviä editointi- ja hienoviilaustoimintoja lukuunottamatta jokainen nuppi ja nappi tekee juuri sitä ja vain sitä, mitä kansilevyn teksti kertoo. Eivätkä Utility-osaston toiminnotkaan ole sen hankalampia, kiitos näytön havainnollisen kuvakielen, joka onkin tuttua kaikille VS-sarjan kanssa aikaansa viettäneille.

Myös soivien- sekä virtuaaliraitojen systematiikka on VS-tallentimista tuttua, ja niinpä BR-8:n jokainen raita on itseasiassa kahdeksan raidan pino, josta päällimmäiseksi valittu raita on äänessä. Pinossa alemmaksi jäävien virtuaaliraitojen avulla voi vaikkapa yhdestä soolosta soittaa useita ottoja peräkkäin ja ainoa rajoitus on, että vain yhtä voi kuunnella kerrallaan. Luonnollisesti virtuaaliraidoista voi poimia esiin vuorottaisia pätkiä ja näin yhdistelemällä saa luotua kokonaan uuden ja alkuperäisiä ehomman mahtioton. Erinomaisen selkeän näytön ansiosta puuha sujuu helposti ja vaivattomasti.

BR-8:n osaa tallentaa kaksi raitaa kerrallaan ja valittavissa on kolme erilaista koodaustapaa, jotka vaikuttavat samalla sekä äänenlaatuun että tallennusajan pituuteen. Vakiovalinta useimmiten lienee Standard eli MT2, jonka kompressiosuhde on 1:2. Sitä käytettäessä yhdelle 100 megatavun Zip-levylle mahtuu 50 minuttia monoääntä eli noin kuusi minuuttia yhtäjaksoista, kahdeksanraitaista musiikkia.

Kaksi muuta vaihtoehtoa ovat nimeltään Live (LV1) ja Long (LV2) ja niissä käytetään kummassakin häviöllistä kompressiota, jotta samaan tilaan saataisiin pakattua enemmän dataa. Sen ansiosta LV2 venyttää 100 megatavun levykkeen peräti 75 minuutin vetoiseksi.

Sopii kuitenkin muistaa, että kiintolevytallennin ei tiedä, varastoidaanko sen muistiin hiljaisuutta, virtuaaliraitoja vai oikeasti soitettavaksi tarkoitettuja pätkiä. Sen vuoksi on melko hankalaa sanoa täsmällisesti, kuinka pitkä tallennusaika on todella käytännössä.

Koska BR-8 noudattaa samaa koodaustapaa kuin VS-tallentimetkin, on näiden välillä myös tietynlainen yhteensopivuus. BR-8 osaa nimittäin kääntää itselleen VS-840:llä tai VS-880:llä tehtyjä tiedostoja raitojen ja kappalenimien osalta. Miksereiden ja efektilaitteiden erilaisen toteutuksen vuoksi yhteensopivuus rajoittuu kuitenkin äänidatan siirtoon, mikä on sellaisenaan jo varsin mukava asia...

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 4/2000).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.