Nayteikkuna

Clavia Nord Lead 3 – kaikki alkaa oskillaattorista

 

Testipenkkiimme saapui näyte naapurimaamme osaamisesta äänisynteesin saralla. Näitä näytteitä on kuultu ihan kelpo menestyksellä ennenkin, mistä syystä odotukset olivat korkealla jo pakkauslaatikkoa avatessa. Paketista paljastui Clavia Nord Lead 3, punakuorinen ja neljän oktaavin mittainen syntikka, jonka kansilevy on täynnä vilkkuvilla valoilla varustettuja nappuloita ja potikoita. Keinot on monet, sanoi mummo kun verhokäyrällä filsua moduloi...

 

Nord Leadin sukupuu on siis ehtinyt jo kolmanteen polveen, mutta perusajatus on ennallaan. Ei ole omena siis pudonnut puusta kauas, mutta onpahan ainakin pudonnut kypsänä. Aiempiin sarjan edustajiin nähden uusia ominaisuuksia on taas tullut lisää ja vanhoja on paranneltu. Ulkonäkökin on kohdallaan. Kaikille parametreille on oma potikkansa tai nappulansa, ja koko kytkennän näkee yhdellä silmäyksellä.

NL3 on täysin oskillaattoripohjainen, analogisynista paljon vaikutteita ottanut syntikka, joka kuitenkin käyttää digitaalitekniikan edut hyväkseen. Saundiohjelmia härveliin sopii kahdeksan pankillista, joissa 128 saundia kussakin. Yhteensä siis peräti 1028. Pankeista seitsemän on jo täytetty valmiilla preseteillä, mutta omia voi tallentaa myös niiden päälle, jos tarve niin vaatii. Lisäksi monen saundin yhdistelmän ja syntikan asetukset saa tallennettua Performance-muistipaikkaan, joita riittää yhteensä 256.

Kaikki saundiparametrien säätimet potikat mukaanlukien ovat digitaalisia, ja uuden presetin voi ladata hetkessä säätimiin koskematta. Potikat ovat vapaasti ympäripyöriviä, ja niiden merkitsevää arvoa edustaa ympärillä oleva LED-valoista rakennettu rengas. Tuntuma potikoissa on erinomainen ja valoihin perustuvat osoittimet toimivat hyvin ja vieläpä näyttävät hienoilta.

Kaikki alkaa oskillaattorista

Saundit rakentuvat kahdesta oskillaattorista, joista saa lähtemään kolmio-, sini-, pulssi- ja saha-aaltoa, sekä kohinaa. Lisäksi molemmissa on tarjolla siniaalto, johon sekoitetaan oktaavin verran korkeampaa siniäänestä halutussa suhteessa. Monia edellämainituista aaltomuodoita voi muuttaa reaaliaikaisesti harmonisia lisäämällä tai poistamalla. Esimerkiksi siniäänestä voi vääntää lisäharmonisilla enemmän saha-aallon näköistä ja kolmioaallon saa muovattua lähes kanttiaalloksi. Pulssiaaltomuodon pulssinleveyttä voi säätää, joten siitäkin saa tarvittaessa kanttiaallon...

Oheinen ote on lainaus Antti Suonion kirjoittamasta Nord Lead 3 -testiartikkelista, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffin numerossa 4/2001. Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Paluu lehteen

 

 

 

21.07.2009
|
Antti Suonio
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy