Clavia NordLead2 – syna meni uusiksi

|
   Ruotsalainen Clavia tarjoaa nyt uusittua versiota suositusta syntikastaan. Edeltäjänsä tavoin NordLead2:n sointi perustuu mallinnukseen, mutta kilpakumppaneistaan poiketen se jäljittelee vain yhtä soitintyyppiä: analogista, kahdella oskillaattorilla ja ADSR-tyyppisillä verhokäyrillä sekä kahdella LFO:lla toteutettua vintagesyntikkaa á la Prophet 5 tai Oberheim OB-x. Esikuvien tapaan laitteen kannesta löytyy jokaiselle toiminnolle joko potikka tai kytkin. Nuppien asettelu on erittäin miellyttävä esimerkiksi Minimoogia käyttäneille; kaikki toiminnot ovat tutuilla paikoillaan.

Päivityksen yhteydessä soitin on laajennettu 16-ääniseksi, ja MIDI-käytössä se voi olla kaksi- tai neliosaisesti multitimbraali (tietysti polyfonian puitteissa). Yksittäisten patch-soundien lisäksi siinä on Performance-muistipaikat, joihin voidaan kasata yhdestä neljään soundia päällekkäin tai vierekkäin. Performance-tilaa voidaan käyttää myös nopeaan soundin vaihtoon keikkatilanteessa: yhden Performancen muodostavat soundit asetetaan niin sanottuihin Slot:eihin, joita voidaan sitten vaihtaa nopeammin kuin selaamalla esimerkiksi soundista 12 soundiin 47. Jos Performanceja haluaa tallentaa muina kuin SysEx-dumppeina, on laitteeseen hankittava lisävarusteena myytävä PCM/CIA-kortti. Itse korttipaikka on nykyisin vakiovarusteena.

Mukana on myös kymmenen analogistyyppistä rumpu-patchia, joissa jokaisessa on kahdeksan erilaista soundia. Joukosta löytyvät esimerkiksi erinomaiset 808- ja 909-bassarit.

NordLead2:ssa on lukuisa määrä ohjaimia, joilla soundiin voidaan vaikuttaa realiajassa. Vasemmassa alakulmassa ovat oktaavien vaihtokytkimet, ja niin sanottu Pitch-tikku. Tämä jäykkään metallivarteen kiinnitetty puutikku sopii erinomaisesti sekä isoon että pieneen liikkeeseen ja sillä onnistuvat niin normaalit taivutukset kuin vibraattokin, joka normaalilla pitchbenderillä on yleensä melko hankalaa. Paletin täydentää kivestä veistetty modulaatiopyörä, jolla voidaan ohjata monia muuttujia, kuten esimerkiksi soundista toiseen liukuvaa Morph-toimintoa.

Uudistettu Clavian NordLead 2 on loistelias instrumentti, joskin sangen rajallinen. Se on helppokäyttöinen ja kelpo manuaali on samalla myös pätevä opas vähentävän synteesiin tekniikkaan. Soundit ovat hyviä (varsinkin bassot, jotka ovat mielestäni törkeän hyviä!), vaikka tehtaan valmisohjelmat antavatkin vain kalpean aavistuksen siitä, mitä soittimella voi itseasiassa tehdä. Käyttäjän kannalta on hienoa se, että soundeja voi myös hakea lisää netistä

Jotain pureskeltavaakin sentään jäi; muita soittimia MIDIn välityksellä ohjattaessa koskettimisto tuntuu velocity-ominaisuuksiltaan hieman omituiselta.

Monet parannukset ovat joka tapauksessa vieneet soitinta huimasti eteenpäin. Kaksi uutta äänilähtöä, laajempi polyfonia, mahdollisuus jakaa koskettimisto kahteen osaan, sekä PCM/CIA-korttipaikka tekevät käytöstä aiempaa monipuolisempaa. Kehämodulaatio, ensimmäisen oskillaattorin siniaaltovaihtoehto sekä tahdistettava kohina-aalto tuovat ykkösversioon verrattuna lisää soinnin aineksia. Sustain- ja kontrollipedalien liitännät antavat puolestaan mahdollisuuden hallita tehokkaasti uusia ulottuvuuksia. Ja vielä lopuksi: se on punainen, joka on lempivärini!

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 4/1997).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Paluu lehteen