Cubase ja Logic - teutonien taistelupari, osa 1/3

|
Image
 

Cubase VST/32 5.0 - virtuaalistudion viides polvi

Riffi syynäsi Cubasen ja Logic Audion tuoreimmat versiot peruskäyttäjän näkökulmasta, tavoitteenaan selvittää mitä löytyy kumpaisenkin ohjelman pinnalta ja vähän pinnan altakin. Juttusarjan paalupaikalta starttaa vitosversiollaan aakkosissa ensin vastaantuleva Cubase. 

Johtavien sekvensseriohjelmien keskinäisen kisaan olennaisesti liittyvä pudotuspeli on kovaa touhua. Legendaarisen Opcoden kaaduttua reilu vuosi sitten tietokonesoittajan sielusta taistelee nykyään neljä suurta: kahden amerikkalaisen ohjelmistotalon kanssa pottia ovat jakamassa merkittävät saksalaiset, Emagic-yhtiön Logic Audio ja Steinberg-firman Cubase. 

Tällä erää Riffiä kiinnostaa mainitun eurooppalaiskaksikon kilpajuoksu, monestakin syystä. Ensinnäkin molemmat softat ovat Suomessa tavattoman suosittuja, toiseksi ne toimivat konsensus-henkisesti sekä Macintosh- että Windows-koneissa. Amerikkalaisten meininki on selvästi fakkiutuneempaa: sikäläinen Digital Performer on yksin Mac-porukan softa, Cakewalk Pro Audio taas palvelee vain pc-käyttäjiä. Kolmanneksi, mannermainen parivaljakko on pystynyt kiitettävästi pitämään ladunavaajien maineensa rapakontakaisiin kirittäjiinsä verrattuna. 

Uuteen Cubase-julkaisuun voi sanoa liittyvän historian havinaa. Aiemmat ohjelmaversiot olivat 4.1 (Mac) ja 3.7 (Windows), ja kummankin yllättävä loikka 5.0-versioon merkitsee samalla ensimmäistä Cubase-sukupolvea, jossa Mac- ja pc-leirit lyövät kättä. Enää pc-versiot eivät laahaa jäljessä, vaan ohjelman ominaisuudet ovat käytännöllisesti katsoen yhtäläiset käyttöalustasta riippumatta. Tätä juttua varten kokeiltiin Cubasen Macintosh-versiota, Windows-väki suonee anteeksi tekstin pienet valinnasta johtuvat painotukset. 

Nykyiseen Cubase VST -perheeseen kuuluu kolme hinta- ja vaikeuskertoimeltaan erilaista vaihtoehtoa. Koeajoon otettiin sumeilematta huippuversio VST/32, jonka loppukaneetti viittaa peräti 32-bittisen äänitykseen ja miksaukseen. Jotta ei pudotettaisi tulokkaitakaan kärryiltä heti alkuun, kerrattakoon että Cubase on miditiedon ja digitaaliäänen tallennukseen, muokkaukseen ja toistoon vihkiytynyt sekvensseriohjelma, joka on vuosien mittaan paisunut alkuperäisestä tarkoituksestaan sen kuuluisan pullataikinan tavoin.

Oheinen tekstinäyte on ote Tommi Saarelan kirjoittamasta testiartikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan Riffin painetussa numerossa 2/2001.

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.